Hlavní obsah

Slovinci slibují peklo v Mariboru, Češi s ním počítají

Pavel Dosadil (Maribor)Sport.cz

Pátý díl bitvy o Afriku je tady. Fotbalová reprezentace se v kvalifikaci mistrovství světa 2010 představí v sobotu večer ve Slovinsku. Na podzim tohoto soupeře v Teplicích se štěstím zdolala 1:0, o to větší motivaci teď protivník má. Slovinci jsou překvapením skupiny a v Mariboru chystají Radovu týmu hotové peklo. On-line reportáž utkání můžete sledovat na Sport.cz.

Článek

Peklo v Mariboru. To je zbraň, kterou Slovinci otevřeně vyhrožují českým fotbalistům. Mužstvo kouče Keka tady porazilo Slovensko i Severní Irsko. A kdyby k tomu přidalo ještě skalp Baroše a spol., už by bylo hodně blízko postupu.

Jenže kdepak s tím na Čechy. Ti na podzim prohráli v Polsku a moc dobře vědí, že v bitvě o postup na šampionát v Jihoafrické republice si další porážku nemohou dovolit. „Chceme minimálně bod. A nemám strach, že bychom měli mít problémy s bouřlivým prostředím. Většina našich hráčů zažívá takové zápasy týden co týden,“ říká trenér Petr Rada.

Národní tým je opravdu dost zkušený na to, aby se nenechal znervóznit a hrál to, co potřebuje. „S pekelnou atmosférou problémy mít nebudeme. Hrajeme v ní i v ligových soutěžích. Navíc z vlastní zkušenosti vím, že jakmile rozhodčí pískne do píšťalky, soustředím se už jen na míč a na soupeře. Pak je mi jedno, jestli na mě hučí padesát tisíc diváků nebo jen tři stovky,“ líčí záložník Libor Sionko, který jediným gólem rozhodl první vzájemný duel.

„Faktor Maribor“ už spálil Slováky i Iry

Jednoduchý zápas to však nebude. Češi si dobře uvědomují, že Slováci ani Irové „faktor Maribor“ nezvládli a nechali tady všechny body. „Hrajeme doma, stadión bude praskat ve švech, atmosféra by měla být parádní. To jsou dostatečné důvody, proč bychom měli uvažovat o výhře,“ myslí si útočník Zlatko Dedič. „Už v Teplicích jsme si dokázali, že proti Čechům můžeme uspět,“ dodává.

Lubomír Kubica, český krajánek v Izraeli, který až do podzimu hrál za NK Maribor, upozorňuje, že co Slovinci postavili nový stadión, je jejich reprezentace o třídu silnější. „Fanoušci opravdu dokážou vytvořit v Mariboru pekelné prostředí. Ideální by bylo, abychom je umlčeli brzy vstřeleným gólem nebo velkou převahou,“ vzkázal Kubica nároďáku.

Ten by ideální scénář rád použil. „Diváci poženou Slovince neustále dopředu a toho bychom měli využít. Chceme být odvážní a ofenzíva nám nedělá problémy,“ naznačuje Sionko. „Slovinci nejsou týmem, který by zalezl před vlastní branku. Silní jsou vpředu, takže klíčové bude, abychom je nepustili do tolika šancí jako v Teplicích a počkali si na ty svoje,“ uzavírá kapitán Tomáš Ujfaluši.

Slovinsko - Česká republika
Sobota 20.45, rozhodčí Pedro Proenca (Portugalsko), přímý přenos vysílá ČT2.
Předpokládané sestavy - Slovinsko: J. Handanovič - Mejač, Mörec, Jokič, Cesar - Šišič, Koren, Komac, Birsa - Novakovič, Dedič.
ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Polák, Plašil, Šírl - Svěrkoš, Baroš.

Reklama

Související témata: