Hlavní obsah

Bylo to strašné, přiznal po lekci od Norů kapitán české reprezentace Rosický

Po blamáži ve středečním přípravném zápase v Norsku se kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický do Prahy nevracel. Nikoli snad proto, že by se obával kritiky, která se na národní tým sesype, neboť ani on neměl pro výkon týmu jediné slovo omluvy. „Dostali jsme strašnou facku a jsme teď ve stejné situaci, jako když jsme na úvod kvalifikace prohráli doma s Litvou,“ přiznal, než si to z Oslo namířil rovnou do Londýna, kde pro jeho Arsenal začíná o víkendu Premier League.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kapitán reprezentace Tomáš Rosický uznal, že výkon v Norsku byl tragický.

Článek

Jako kapitánovi vám není po totálně zpackané generálce asi dvakrát nejlépe... Třígólový výprask, výkon pod psa, sebevědomí na bodu mrazu.

Dostali jsme strašnou facku a musíme se z ní vzpamatovat.

Čím ji vysvětlíte?

To se bezprostředně po utkání vysvětlit nedá. Nešlo nám vůbec nic, bylo to strašné.

Takže se nepodivujete tomu, jak vás hned po zápase sepsul trenér Bílek? Asi počítáte s kritikou, která se na vás doma sesype...

Norové vyhráli naprosto zaslouženě. Dali nám tři góly, nastřelili břevno, měli i další příležitosti, zatímco my si za celých devadesát minut připravili Tomášem Pekhartem jedinou šanci, protože jisté náznaky z první půle se vůbec nedají počítat. Brzdilo nás špatné zpracování míče, vždy nám chyběl poslední krok. Bylo toho strašně moc, v čem jsme za Nory zaostávali.

A to jste přitom do Norska jeli, abyste si pozvedli sebevědomí před zářijovou kvalifikací v Glasgowě! Po blamáži v Oslo jste ale spíše na dně.

Ocitli jsme se v té samé situaci, jako když jsme na úvod kvalifikace prohráli doma s Litvou. Tehdy jsme ji zvládli a myslím, že jsme dost zkušení, abychom se s ní vyrovnali znovu. Zvláště, kdy je teď nad námi velký vztyčený prst. Musíme se však probrat.

Norští fotbalisté se radují z prvního gólu proti Česku.foto: ČTK/Andersen, Aleksander

Myslíte jako kapitán mužstva, že spoluhráči a vůbec celé reprezentační mužstvo má potřebnou morálku, aby se z panující mizérie vyhrabalo a současnou svízelnou situaci zvládlo?

Ale vždyť my to přece už jednou dokázali. Po prohře s Litvou v prvním kvalifikačním zápase jsme na tom byli podobně jako teď, přesto jsme se zvedli a v dalším duelu Skotsko v Praze porazili. Proč bychom neměli dokázat totéž i teď? Máme tři týdny, abychom se vzpamatovali.

Je toho ale český tým vůbec schopen, když vlastně Skotové hrají podobně jako Norové. A ti vás dokonale vyškolili...

Pokud se jim nevyrovnáme v důrazu a agresivitě, nebudeme mít šanci a dopadneme jako v Oslo. Bude to každopádně problém...  Snad to ale bude v Glasgowě přece jen jiné, protože domácí Skotové budou muset vzhledem ke konstelaci ve skupině útočit a hrát tudíž dopředu, zatímco Norové na nás čekali a těžili z výborných brejků.

Trenér Bílek před zápasem avizoval, že během generálky půjde i o oživení spolupráce a souhry v mančaftu, který společně v nejsilnějším složení dlouho nehrál. Třeba spolupráce právě vás a Baroše...

O nějakém oživení se vůbec nedá mluvit. Jedna akce, kterou zastavil odpískaný ofsajd, jenž ofsajdem nebyl, nám sice vyšla, ale to bylo strašně málo.

Co vytýkáte mmužstvu nejvíc?

Všechno, protože nám nešlo vůbec nic. Chyběl nám pohyb, postrádali jsme důraz, mohl bych se opakovat pořád dokola. Strašná facka, kterou jsme dostali. A pořádně vztyčený varovný prst k tomu.

Reklama

Související témata: