Hlavní obsah

Hlavně pokoru. Baráž dokáže být zrádná, varuje před odvetou gólman Čech

Ví své. Jak nadějný výsledek si česká reprezentace pro odvetu v Podgorici přivezla, jak je vysněný postup na EURO blízko, jak moc by úspěch reprezentace celému českému fotbalu pomohl. Zároveň si ale také gólman českého týmu Petr Čech dobře uvědomuje, jak zrádné a ošidné může někdy barážové klání být. „Postup je sice blízko, ale devadesát minut je ve fotbale někdy strašně dlouhá doba. Zvláště v baráži, kde může být jeden zápas takový a druhý zase makový,“ varuje před úterní konfrontací s Černohorci.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté české reprezentace si vyšli na procházku po černohorské Podgorici, kde se utkají v odvetě baráže o postup na mistrovství Evropy s Černou Horou. Na snímku je Petr Čech.

Článek

V jakém rozpoložení budete vy a vaši spoluhráči vybíhat k barážové odvetě v Podgorici?

S dvougólovým náskokem se nám samozřejmě bude nastupovat daleko lépe, než kdybychom si z Prahy dovezli horší výsledek. Všichni ale víme, že nás čeká ještě hodně práce a že nesmíme nic podcenit.

Bylo nutné hodně krotit optimismus, který po pražském vítězství a hlavně pak výkonu nesporně zavládl?

Všichni si moc dobře uvědomujeme, že musíme vyrukovat do utkání s patřičnou pokorou. Postup je sice blízko, ale devadesát minut je ve fotbale někdy strašně dlouhá doba. Pro odvetu jsme si však vytvořili velice slibný náskok a já věřím, že bude rozhodující.

Rozhodující by měla být ale i diametrálně odlišná forma obou mužstev, jež se v páteční pražské konfrontaci projevila...

Jenže baráž je ošidná – jeden zápas může být takový a druhý makový, takže bych páteční zjištění nepřeceňoval. Jedno však víme – když podáme v Podgorici stejný výkon, jako v Praze, budeme mít velkou šanci, abychom uspěli. A o to nám jde.

Trenér Černohorců opakovaně vyhrožoval, že v odvetě narazíte na úplně jiného soupeře, protože tak špatně jako v Praze jeho celek určitě nezahraje. Věříte těmto proklamacím?

Věřím jen tomu, že nás přátelské přivítání rozhodně nečeká, protože domácí budou mít za sebou celý stadión. Diváci je poženou, aby obrátili skóre, s čímž si musíme poradit.

Tomáš Sivok (vlevo) a Petr Čech oslavují vítězství nad Černou Horou v Praze na Letné. Vpravo děkuje fanouškům Daniel Pudil.foto: Právo/Petr Hloušek

Trenér Bílek zřejmě v porovnání s Prahou upraví taktiku a bude víc sázet na zajištěnou obranu a brejky. Přijde tedy v Podgorici čas Milana Baroše?

Ale to je přece otázka na trenéra. Je ale jasné, že po pražském výsledku bude ležet na tlak na domácích, protože oni musí se stavem něco udělat a otočit ho. My zase víme, že každý inkasovaný gól nám bude komplikovat situaci, zatímco vstřelená branka nám ji ulehčí. Z toho je zřejmé, s čím do zápasu půjdeme.

Vy do něho půjdete opět s maskou ve tváři?

Za pár dnů se ještě nikdy nikomu zlomený nos nezahojil, takže s ní hrát musím.

Nemáte obavy, že v domácím prostředí a před svými diváky budou Černohorci troufalejší a budou se snažit vás víc atakovat?

To už bude jejich věc, já se ničeho podobného nebojím. Jasně že při panující konstelaci Černohorci agresivnější být musí, ale je agresivita a agresivita. Když budou dostávat karty, bude to naše výhoda, jestliže je sudí vytahovat nebude, musíme si také poradit. Barážové zápasy se hrají o život a Černohorci mají devadesát minut, aby nepříznivý výsledek zvrátili. Počítáme proto se vším.

Zápas bude rozhodovat Ital Rizzoli. Máte s ním nějaké zkušenosti?

Soudcoval nám zápas ve Valencii, kde jsme s Chelsea remizovali 1:1. A rozhodoval dobře, protože má zkušenosti s mezinárodní scénou a píská Ligu mistrů, takže atmosféře by neměl podlehnout. Už proto, že v Itálii bouřlivé prostředí rovněž panuje.

Maska chránící zlomený nos nedělá brankáři Petru Čechovi žádné problémy.foto: ČTK/Jan Tauber

Na výsledku v Podgorici a postupu na EURO záleží hodně nejen vám a fanouškům, ale i generalitě českého fotbalu, na kterou čeká už ve čtvrtek další mimořádná valná hromada, na níž by měl být zvolen nový předseda. Připouštíte si i tyto souvislosti? Máte svého favorita pro předsednické křeslo?

Myslím, že důvěra lidí v český fotbal se bude odvíjet nejen podle toho, jak dopadneme v barážové odvetě v Černé Hoře, ale i podle toho, jak valná hromada proběhne. Hlavně doufám, že nový předseda už bude zvolený, aby se zabránilo nové blamáži. A také aby se český fotbal mohl konečně odrazit a nastartovat novou etapu. Svého favorita pro předsednické křeslo ale nemám.

Reklama

Související témata: