Hlavní obsah

Černohorce zaskočil zlomený nos klíčové opory. Rosický k barážové odvetě nastoupí

PODGORICA

Situace v mnohém připomínající litevský Kaunas. I před barážovou odvetou s Černohorci se vehementně spekulovalo, zda kapitán české reprezentace Tomáš Rosický na trávník v Pogorici vyběhne, či nikoli. Tentokrát ho netrápila třísla, ale pro změnu prošlápnutý nárt z prvního zápasu na pražské Letné. „Před zápasem normálně trénoval, takže uvidíme,“ nenechával na sobě znát sebemenší nervozitu kouč českého týmu Michal Bílek, i když jemu víc než komu jinému je jasné, o co všechno se bude ve večerní partii začínající ve 20:15 hrát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podobnou radost jako v Praze by chtěli čeští fotbalisté zažívat i v Podgorici,

Článek
Fotogalerie

Jde o všechno. O završení dvouleté cesty. „O dva roky práce, které by přišly vniveč. Vždyť na další šampionát bychom museli čekat další čtyři roky,“ připomínal všem kolem sebe gólman české fotbalové reprezentace Petr Čech. „A to by se hrálo už beze mne, protože čtyři roky jsou strašně dlouhá doba. Tak daleko dopředu rozhodně nemyslím,“ přidával se druhý z trojice nejzkušenějších hráčů Bílkova výběru Tomáš Rosický, jenž by měl být navzdory všem spekulacím v pořádku a do odvetné barážové partie s Černohorci vyrukovat.

Udatné sokoly víra neopouští

Přitom právě s případnou Rosického absencí spojovali Černohorci své naděje, že by vývoj baráže mohli zvrátit, dvougólové manko z Prahy smazat a na EURO 2012 se místo Čechů dostat.

„V prvním zápase jsme ho ale přece až na dvě tři situace k ničemu nepustili,“ pokoušel se nedělat ze startu či absence Rosického žádnou vědu trenér „udatných sokolů“ Branko Brnovič, ale moc se mu to nedařilo. Vždyť právě ony dvě inkriminované situace Rosickému stačily, aby asistoval u obou branek. Parádní přihrávkou na Pilaře i centrem na Sivoka!

Trenér fotbalistů Černé Hory Branko Brnovičfoto: Reuters/Michael Buholzer

„Jenže my zahrajeme úplně jinak než v prvním zápase. Nevím, co se tam s námi dělo. Teď to bude jiný zápas, jiné prostředí, jiný černohorský tým. S podporou diváků to dokážeme,“ hlásal nezlomnou víru zaplavující domácí tábor kapitán Černohorců Mirko Vučinič.

Řeči, jenom řeči, reagoval Rosický

„Řeči, které mě absolutně nezajímají. Plácání do vody, mohou tvrdit, co se jim zachce,“ reagoval po svém Tomáš Rosický. „Máme ovšem za sebou teprve první bitvu, ta druhá nás ještě čeká. Nenecháme se zaskočit atmosférou. A soupeřem také ne, i když Černohorci budou útočit. Do jisté míry by to mohla být naše výhoda, neboť budou muset hru otevřít, takže okének v jejich zadních řadách můžeme využití,“ spekuloval nad možným průběhem zápasu.

Fotbalisté české reprezentace si vyšli na procházku po černohorské Podgorici, kde se utkají v odvetě baráže o postup na mistrovství Evropy s Černou Horou. Na snímku se Tomáš Rosický fotí s fanoušky.foto: ČTK/Radek Petrášek

Trenér Michal Bílek nad ním spekulovat nechtěl, za to svým svěřencům permanentně připomínal, že jsou pořád ještě jen v polovině cesty za vysněnou účastí na evropském šampionátu. „Černohorci mají obrovsky kvalitní tým s velice nebezpečnými hráči, kteří se budou rvát od první chvíle, aby se prosadili. Byla by obrovská škoda přijít o postupovou šanci, která se nám nabízí,“ pravil věcně.

Černohorci by museli vyhrát o tři góly

„Budeme se o ní skutečně rvát až do konce. I kdyby byl ještě v sedmdesáté minutě stav jen 1:0, proměníme ji v postup. O tom jsem přesvědčený,“ tvrdošíjně opakoval kapitán Černohorců Vučinič. „Kdybych o postupu třeba jen trochu pochyboval, nebyl bych tady a raději si hrál doma se svým malým synem,“ zdůrazňoval, jak je jeho víra nezlomná.

Aby Černá Hora postoupila, potřebuje vyhrát rozdílem tří a více branek, případná domácí výhra 2:0 bude znamenat prodloužení a možný penaltový rozstřel. Každý jiný výsledek pošle dál Čechy, kteří zatím nechyběli na žádném ze čtyř předchozích evropských šampionátů.

Sivok má stejnou touhu jako ostatní

Jenže podobnou víru v sobě mají i čeští reprezentanti. „Měli jsme to těžké v kvalifikaci, ale snad teď dokážeme naplnit náš hlavní cíl, což byl postup. Po prvním zápase by byla strašná škoda, kdyby to nevyšlo. Strašně bych si postupu považoval. Už proto, že na mistrovství světa v Německu před pěti lety jsem byl jen náhradníkem a při posledním evropském šampionátu v Rakousku a Švýcarsku jsem zůstával jen na lavičce,“ touží stejně jako ostatní pop naplnění postupového snu legionář od Bosporu Tomáš Sivok.

Tomáš Sivok (vlevo) a Petr Čech oslavují vítězství nad Černou Horou v Praze na Letné. Vpravo děkuje fanouškům Daniel Pudil.foto: Právo/Petr Hloušek

Bílkovy příjemné starosti

O sestavách oba trenéři před zápasem zarytě mlčeli. „Nechte mi čas, ke korekturám v sestavě dojde. Už proto, že  musíme zacelit mezeru po vykartovaném Jovanovičovi, ale i proto, že ofenziva a obrana musí být v rovnováze. Nesmíme si totiž dovolit inkasovat. Ale na útok samo sebou akcent položím,“ vykrucoval se kouč Černohorců Branko Brnovič.

Kouči však připravila nečekanou ztrátu UEFA, která dnes oznámila, že do utkání nemůže zasáhnout Milorad Pekovič kvůli žluté kartě z pražského duelu. Bylo to již páté napomínání fotbalisty německého Fürthu v průběhu kvalifikace, přičemž hráči nesmí nastoupit po druhé, čtvrté a každé další žluté kartě.

Ještě větší malér však přišel pro Černohorce v předszápasovém tréninku, při němž utrpěl zlomeninu nosu klíčový hráč Simon Vukčevič, jemuž se během dneška snažilo vedení černohorské reprezentace pořídit podobnou masku, jakou má Petr Čech.

To český trenér Bílek žádné závažnější trable řešit nemusel. „Mám příjemné starosti, neboť k dispozici je jak Baroš, tak i Hubník, který v Praze nuceně absentoval. Vím, že se říká, že se vítězná sestava nemění, ale stoprocentně o složení mužstva ještě rozhodnutý nejsem,“ reagoval jeho kolega na lavičce české reprezentace Michal Bílek.

Barážová odveta začíná v Podgorici ve 20:15, rozhoduje ji Ital Rizzoli, přímý televizní přenos můžete sledovat na ČT4, on-line reportáž pak tradičně na Sport.cz

Barážová odveta o EURO 2012 Černá Hora – Česká republika
Základní sestava ČR: Čech - Gebre Selassie, Hubník, Sivok, Kadlec - Jiráček, Plašil - Rezek, Rosický, Pilař - Pekhart.

Reklama

Související témata: