Hlavní obsah

Táta Schmeichel synovi Kasperovi neradí, jak si sáhnout na zlato, on přesto vzkazuje do Dánska: Ještě nekončíme

Baku/Praha

Peter Schmeichel pomohl před devětadvaceti lety na EURO ´92 Dánsku k senzačnímu zlatému triumfu, synovi Kasperovi však slovem neporadil, jak by se mu mohl vyrovnat a s dánskou reprezentací podobný úspěch zopakovat na právě probíhajícím šampionátu. „Táta teď pracuje jako fotbalový expert pro dánskou televizi, takže o jeho zkušenostech jsme se nebavili. Každé dítě v Dánsku ale zná příběh legendárního týmu z roku 1992, i já s ním vyrostl,“ potvrzoval při online rozhovoru z Baku gólman Kasper Schmeichel.

Foto: Kenzo Tribouillard, Reuters

Dánský gólman Kasper Schmeichel proti Walesu uzavřel svou svatyni a nepustil ani jeden gól

Článek

Teď už jste ve čtvrtfinále, a když zápas s českým týmem v sobotu zvládnete, můžete dál kráčet v otcových stopách. Pro vás asi náramná motivace...

Pro mě je velkou motivací každý zápas, který v reprezentaci chytám. Teď nás čeká čtvrtfinále, což je skvělé. Ještě skvělejší by ale bylo, kdybychom ho vyhráli.

Češi se ale na vás chystají. Trenér Šilhavý před utkáním prohlásil, že rozhodne jedna chvilička a jedna chyba, které hodlá jeho tým využít. Třeba po standardní situaci.

Každý tým má silnou i slabou stránku, takže víme, že Češi jsou při standardních situacích silní. Připravujeme se na standardky, ale zase jim nevěnujeme víc času, než je nezbytně nutné.

A co na nejlepšího střelce Patrika Schicka, který už dal na šampionátu čtyři góly? Na toho se jako gólman chystáte a připravujete víc než na ostatní soupeřovy hráče?

Já se chystám na každé utkání stejně bez ohledu na protivníka, proti kterému hrajete. V dnešní době je přístup ke všem informacím a zápasům, takže se na ně pochopitelně dívám a vím, čeho jsou soupeři schopní a jaké jsou jejich silné stránky. Není ale důležité, kdo proti nám stojí, ale jak hrajeme my. Důležité je soustředit se na sebe.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Dánský fotbalista Kasper Dolberg oslavuje se spoluhráči gól v síti Walesu v osmifinále EURO.

Co vás před čtvrtfinále víc motivuje? Touha vyhrát celý turnaj, jako to dokázal váš otec před 29 lety, nebo podpora fanoušků, které se vám dostává poté, čím jste si prošli ve skupině a v prvním zápase především?

O vítězství v turnaji nemluvíme, protože něco takového je strašně daleko, podpora fanoušků je ale úžasná a stále narůstá. Je to něco, o čem jsme všichni léta snili, a teď to pociťujeme. Proto nechceme nikoho zklamat, proto chceme, aby lidi v Dánsku na nás byli hrdí. Všem proto vzkazuji: Domů se ještě nechystáme.

To je ale určitě vzkaz i pro ty, kteří se za vámi do Baku vydali...

Je štěstí, že od nás z Kodaně se do Baku létá přímo, takže spousta fanoušků dorazí. Někteří se dokonce vydali na zápas autem, což dokazuje jejich lásku k národnímu týmu. Proto doufám, že společně oslavíme postup.

Ve vedru a panujících klimatických podmínkách to bude nejspíš velký záběr.

Spíš než mně to bude vadit ostatním. Já budu naopak rád, že v bráně nemrznu.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Reklama

Související témata: