Hlavní obsah

Jsem plný očekávání, řekl před prvním srazem jednadvacítky trenér Suchopárek

Praha

Trenér Jan Suchopárek s velkým očekáváním vyhlíží svůj první sraz české fotbalové reprezentace do 21 let. Se "Lvíčaty" vstoupí v září do kvalifikace o mistrovství Evropy 2023 domácími zápasy se Slovinskem a Albánií. Právě se Slovinskem se podle něj jeho tým utká o druhé místo ve skupině, jelikož za jasného favorita na postup považuje Anglii.

Foto: FAČR

Trenér reprezentace do 21 let Jan Suchopárek.

Článek

"Jsem plný očekávání. Věřím, že splníme úkol, který stojí před námi, to znamená uspět v kvalifikaci. Hned na úvod nás čekají dva těžké zápasy, které hodně napoví o dalším průběhu skupiny," řekl na nominační tiskové konferenci Suchopárek, který ve funkci vystřídal Karla Krejčího.

Složení skupiny doplňují Kosovo a Andorra. Na závěrečný turnaj přímo postoupí vítězové skupin a nejlepší celek z druhých míst, zbylých osm týmů z druhých příček čeká baráž. Jistou účast mají pořadatelské Rumunsko a Gruzie.

"U nás ve skupině jsou Angličané jasní favorité. Postupový klíč se týká i týmu, který může postoupit ze druhého místa. Utkání se Slovinskem, které by mělo být společně s námi favoritem na druhé místo, je velice důležité," uvedl jednapadesátiletý Suchopárek.

Z nominovaných hráčů jako jediný vstřelil gól v jednadvacítce plzeňský záložník Pavel Šulc. Suchopárek ale mužstvu důvěřuje. "Věřím, že hráči i díky tomu, že většina z nich nastupuje v první nebo druhé lize, mají velice dobré vytížení a patří ke klíčovým hráčům svých týmů, budou v dobré formě. Věřím, že připravíme tým dobře na to, abychom uspěli," prohlásil vicemistr Evropy z roku 1996.

Velkou část hráčů zná díky svému předešlému působení u reprezentace do 19 let, s níž před dvěma lety postoupil na evropský šampionát v Arménii. "V kontaktu nějakou dobu nejsme, ale určitě když se potkáme, tak cítím, že se hráči ke mně neotáčejí zády. Doufám, že to tak bude i na prvním srazu," konstatoval Suchopárek.

"Většina hráčů už byla v devatenáctce, kterou jsme měli na starosti v předcházejících letech. Jsou tam samozřejmě i kluci mladší, kteří mají oprávněnou kvalitu k tomu, aby byli v nominaci. Kostra týmu by měla být vytvořená z hráčů, které znám, to znamená z ročníku 2000," řekl někdejší hráč pražských celků Dukly a Slavie, Štrasburku, TeBe Berlín a Kladna.

"Lvíčata" se se Slovinskem utkají ve čtvrtek 2. září v Českých Budějovicích. Albánii přivítají na stejném místě o čtyři dny později.

Reklama