Hlavní obsah

Kluby dostanou za reprezentanty víc peněz, tvrdí Otava

Karel FeltSport.czPrávo

Člen představenstva Sparty a personální ředitel klubu Jakub Otava byl zvolen do výkonného výboru Evropské asociace klubů (ECA), což je velmi prestižní funkce. Asociace byla například iniciátorem zrušení termínů přípravných zápasů reprezentačních týmů v únoru a srpnu. Vybojovala také pro kluby od UEFA a FIFA větší náhrady za reprezentanty na mistrovství světa a Evropy. „Ve třiceti letech patřím k nejmladším zástupcům klubů. Pro mne je to obrovská čest a možnost získat nové zkušenosti a kontakty, kterými bych chtěl pomoci nejen Spartě, ale i českému fotbalu,“ řekl v rozhovoru pro Právo a Sport.cz Jakub Otava.

Foto: sparta.cz

Jakub Otava

Článek

Kolik členů celkem má a kolik jich je z Česka?

Nyní má 201 členů, z Česka to jsou Sparta a Slavia, na první letošní jednání byli přizváni i zástupci Plzně, Liberce a Teplic. Viktoria má reálnou naději stát se členem asociace.

Co musí klub udělat proto, aby se stal členem ECA

Členství klubů v asociaci není automatické, ale vychází z jeho koeficientu u UEFA a účasti v evropských pohárech. Kluby s nižším koeficientem jsou přizvány na jednání, která jsou dvě do roka.

Jaký je vůbec smysl činnosti Evropské asociace klubů?

Hlavním cílem asociace je ochrana zájmů klubů po stránce ekonomické i sportovní. UEFA a FIFA se nezabývají jen kluby, ale obecně mezinárodním fotbalem. Některá jejich rozhodnutí jdou proto mimo zájmy klubů. Spolupráce s vrcholnými fotbalovými orgány však funguje velmi dobře. Právě z jednání asociace vyšel podnět, aby byly zrušeny únorové a srpnové reprezentační termíny pro přátelská utkání. Zejména únorový termín zasahuje klubům do nabitého kalendáře.

Zabývali jste si tolik diskutovanými kompenzacemi za účast hráčů na reprezentačních akcích?

Samozřejmě. Ty už kluby dostaly za EURO 2008 a mistrovství světa 2010.

Na minulém šampionátu kluby dostaly za hráče a den jeho pobytu na akci 4000 eur, tedy něco přes sto tisíc korun. Zůstanou kompenzace pro letošní evropský šampionát ve stejné výši?

Kompenzace budou na nadcházející EURO vyšší, ale zatím nebyla dohodnuta přesná částka, o té se jedná. Hráči budou také na reprezentační akce od UEFA pojištěni.

Z pohledu klubů řešíte pro ně hlavně příjemné věci...

Kdepak, asociace neřeší jen příjemné věci, ale i takové, které klubům ztěžují život. Hodně se teď diskutuje o takzvané finanční fair play, což má být kontrolní mechanismus, který by měl zabránit neustálému zadlužování klubů. Iniciativa sice vychází z UEFA, ale ECA v tomto směru spolupracuje a snaží se hledat řešení, která by pro silně zadlužené kluby nebyla tak tvrdou ránou. UEFA může uplatnit vůči dlužníkům tvrdé sankce, až po vyloučení ze svých soutěží.

Jaká je hierarchie kubů v asociaci?

Kluby jsou rozděleny do několika skupin. Samozřejmě ty největší jsou ostatními respektovány. Sparta je ve třetí skupině například s oběma glasgowskými kluby, Žilinou, Slovanem Bratislava, Red Bullem Salcburk, Austrií Vídeň, Hapoelem Tel-Aviv, Levski Sofia, Lechem Poznaň, Rosenborgem Trondheim, nebo Partizanem a CZ Bělehrad a dalšími. Ve skupině je jedenadvacet klubů.

Znáte dobře prostředí asociace?

Za čtyři roky, které jezdím na jednání, docela ano. Jsem i členem jedné z pracovní skupin, která má na starosti soutěže a termíny.

Vy jste byl zvolen do výkonného výboru ECA, jak jste získal podporu?

Z výkonného výboru odešel bývalý ředitel Glasgow Rangers John McClelland. Rozhodl jsem se, že to prostě zkusím. Oslovil jsem pár známých zástupců z naší skupiny, a vyšlo to. Ve výkonném výboru je z naší skupiny ještě Marko Vjetrovic z Partizanu.

S kým se potkáváte ve výkonném výboru?

Ve výkonném výboru mají největší zastoupení ty největší kluby z první skupiny. Dostal jsem se tak do společnosti velkých osobností, jako jsou prezidenti Realu Madrid Florentino Perez, Barcelony Sandro Rosell, Bayernu Karl-Heinz Rummenigge, Lyonu Jean-Michel Aulas nebo CSKA Moskva Jevgenij Giner a mnoha další. Po zvolení mi gratulovali, bylo to příjemné. Nedělám si ale iluze, že by mě nějak zvlášť vnímali. Výkonný výbor se schází přibližně jednou za měsíc, takže se poznáme blíž. Pro mne to budou jistě velmi cenná a inspirativní setkání, která by měla být přínosná nejen pro Spartu.

Reklama

Související témata: