Hlavní obsah

Vrba je v Plzni spokojený, odráží Procházka v nároďáku dotazy na Peltova favorita

Valleta

Pochopitelně, že za nimi spoluhráči chodí. Jasně, že se jak Františka Rajtorala, tak Václava Procházky na trenéra Pavla Vrbu vyptávají. A je jedno, zda jde o reprezentanty působící v tuzemsku nebo momentálně v cizině. „Moc sloužit nemůžeme. Známe ho sice z Plzně, ale netušíme, jaký by byl u reprezentace,“ krčí rameny Václav Procházka, když se k němu některý z kolegů v národním týmu přitočí a poptá se, jaké to bude za éry nového kouče.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Obránce Václav Procházka a brankář Jaroslav Drobný na tréninku reprezentace.

Článek

Fotbalový šéf Pelta se sice zapřísahá, že jméno trenéra vyhlídnutého k reprezentaci nevysloví do chvíle, než se dohodne s jeho zaměstnavatelem, ale je veřejným tajemství, že myslí jen a jen na plzeňského kouče Pavla Vrbu.

Trenér to dovede vtloukat rychle

I hráči to pochopitelně ví, takže jsou u obou fotbalistů mistrovské Viktorie sem tam na výzvědách.

„Vůbec nemám ponětí, jak se trenér rozhodne a co všechno může zvažovat. A už vůbec nedovedu posoudit, zda by byl ochoten každodenní stres a soustavnou práci v klubu vyměnit za působení u reprezentace, kde se sejde s mužstvem na tři čtyři dny jednou za měsíc. A někdy ani to ne," není Procházka schopen uspokojit informací lačné spoluhráče.

Zároveň je přesvědčen, že i ony tři čtyři dny by Vrbovi postačily, aby reprezentaci infikoval a vtiskl své fotbalové představy a donutil ji hrát stylem, jaký vyznává on. „Ale to on by dokázal. V Plzni do nás také vtluče, abychom dělali, co chce on. A hodně rychle."

V Plzni je teď spokojený, míní stoper

Otázkou samo sebou je, nakolik je pro Pavla Vrbu reprezentace lákavá a jak moc ho přitahuje. Když dostal nabídku, aby vedl slovenský národní tým, volání od Dunaje bylo tak silné, že mu podlehl. Dokonce s klíčovými hráči Hamšíkem a Škrtelem se sešel, než mu majitel Plzně Tomáš Paclík všechny touhy zatrhl, neboť trval na dodržení smlouvy.

Možná i z těchto reminiscencí strahovský šéf Miroslav Pelta vychází, třeba i proto je skálopevně přesvědčen, že jeho první favorit nakonec kývne a na losování příští kvalifikace o EURO 2016 už pojedou spolu. A nic na tom nemění, že sám Vrba se slůvkem nevyjádřil k situaci, kdy se jeho jméno skloňuje v souvislosti s reprezentací ve všech pádech. I proto pochopitelný zájem všech reprezentantů a dotazy směrované na plzeňského Procházku.

„Myslím, že v Plzni je teď spokojený a je tudíž jen na něm, zda přijme další výzvu," vykrucuje se stoper ve službách mistrovské Viktorie.

Plzeňáci se zase ptají na Kozla

S „A" samozřejmě souvisí i „B", tedy dohady, jak by s Plzní vypadalo a třeba i dopadlo, kdyby trenér Vrba odešel k reprezentaci. „Zanechal stopu v každém z nás i v mužstvu, jím ordinovaný herní styl je patrný a my ho máme zažitý.  Změna by to byla, ale věřím, že by se zase nějak extrémně neprojevila," věří Procházka. „Doufám, že bychom lidi přesvědčili, že hlavní je dění na hřišti a že trenérova stopa v nás zůstala."

Spekulace o případném nástupci trenéra Vrby na plzeňské lavičce nemůže nikdo z hráčů mistrovské celku neregistrovat. „Jasně, že vidím titulky, které spojují s Plzní trenéra Kozla. Na toho se pro změnu ptají spoluhráči v klubu, protože ví, že jsem s ním v Plzni ještě hrával," prozrazuje Procházka a přidává, že ani v tomto případě nemůže s informacemi sloužit.

„Opravdu o všem vím jen z internetu a novin a vůbec netuším, jak se situace má a jaké možnosti jsou. Pravdou ale je, že s Duklou má úspěchy, ordinuje ji útočný projev v mnohém podobný tomu, jaký hrajeme i my. Řeči se sice v kabině vedou, ale nijak to neřešíme."

Reklama

Související témata: