Hlavní obsah

VIDEO: Jen Čech má jistotu, že ho trenér Pešice při derniéře u reprezentace nevystřídá

Praha
Aktualizováno

Docela malér. Pravdou je, že česká reprezentace hraje při Pešiceho derniéře jen s Kanadou, která figuruje na žebříčku FIFA o rovných devadesát příček níž, takže by v pátek v Olomouci neměla představovat vážnější problém, ale trenér měl o loučení s národním týmem přece jen jiné představy. Jenže postupně se mu omluvili Darida, Rosický a i zvažovaný náhradník Hušbauer, takže se v posledním zápase v provizorní funkci bude muset obejít bez tvořivého hráče a tudíž i dirigenta. „Nezbývá, než si poradit," nedělal Pešice z rošád v původní nominaci zase až takovou vědu.

Trenér české fotbalové reprezentace Josef Pešice na tiskové konferenci před přátelským utkáním s Kanadou.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Brankář Petr Čech před přátelským utkáním s Kanadou.

Legionář z Freiburgu Darida si zhmoždil mezižeberní sval, reprezentační kapitán Rosický absentuje i v sestavě Arsenalu, neboť ho po duelu Ligy mistrů v Dortmundu sklátila horečka, sparťanský Hušbauer si z posledního ligového střetnutí na Hané přivezl zhmožděný kotník, takže na reprezentační sraz také přijet nemohl.

Záloha z hráčů, kteří k sobě pasují

„Čemu člověk většinou stoprocentně věří, to nevyjde," povzdechl si reprezentační trenér Josef Pešice, když na úterním pražském srazu sčítal padlé a vítal narychlo povolané náhradníky Hořavu a Šurala.

Bylo mu jasné, že dalšího tvořivého záložníka nevyčaruje, takže zvolil alternativní řešení. „Středovou řadu prostě poskládám z fotbalistů, kteří k sobě pasují. Z technického Dočkala, rychlého Krejčího, bojovného Jiráčka a zkušeného Hübschmana," modeloval svou představu, do níž koneckonců zapadá i Vaněk a narychlo povolaný Šural.

„Může hrát ze strany i pod hrotovým útočníkem, takže jde vlastně o univerzála, který má reprezentační perspektivy před sebou. Věřím, že se do národního mužstva propracuje," vysvětloval trenér, proč si vzpomněl právě na libereckého Šurala, jemuž chce jako první z reprezentačních koučů dát šanci.

Pouze Vaclík bude mít smůlu

Tu chce dát ostatně sedmnácti hráčům z osmnácti, které na srazu má. Jen sparťanský gólman Vaclík bude mít smůlu, neboť mezi tyče se nepodívá.

„S Kanadou jsme domluveni na střídání šesti hráčů, takže jeden z nominovaných se do hry prostě nedostane. Právě Vaclík," nedělal trenér žádné tajnosti s tím, že Čech si rovnou řekl o to, že v Olomouci proti Kanadě chytat chce a bude.

„Mluvili jsme o tom už před týdnem před zveřejněním nominace. Petr potvrdil, že přijede a chce stát v bráně, takže jsem vůbec neuvažoval, že bych proti Kanadě postavil jiného gólmana," doznal Pešice. „V takovém případě by bylo lepší Čecha vůbec nezvat."

Kromě Vaclíka všem ostatním hráčům slíbil, že jim příležitost dá a oni si v pátek v Olomouci, kde se hraje s Kanadou od 17 hodin, zahrají.

„Čelůstka, Šural, ale třeba i Vydra, který po zranění za West Bromwich nehraje, pro ty všechny bude olomoucké střetnutí možností se ukázat. Reprezentace bohužel ještě nového kouče nemá, ale i tak to pro ně bude příležitost, aby se předvedli. A pro ostatní pak poznat a porovnat síly se soupeřem z amerického kontinentu, s nímž se potkají jen málokdy," prozrazoval Pešice, co si od své trenérské derniéry u reprezentace slibuje.

Reklama

Související témata: