Hlavní obsah

Některé věci byly špatné. Je na čem pracovat, říká Rosický a nehází vinu za ztracený zápas na Čecha

Praha

Parádní ránou poslal Tomáš Rosický fotbalisty Česka do vedení při přípravném duelu s Norskem. Tým při středeční premiéře trenéra Pavla Vrby však nedokázal soka ze severu Evropy skolit, přestože dvakrát vedl. O vítězství přišel v závěru po kiksu brankáře Čecha, ale třiatřicetiletý kapitán nesvaloval vinu z rozpačitého vystoupení na spoluhráče mezi tyčemi. „Petr sám ví, že měl balón chytit. Jde o situaci, jež se prostě přihodí. V naší hře však bylo dost věcí, které je potřeba zlepšit," rekapituloval úvodní duel Vrbovy éry Rosický.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Reprezentační kapitán Tomáš Rosický.

Článek
Fotogalerie

Jste hodně zklamaný, že první zápas pod taktovou nového trenéra Vrby reprezentace nedotáhla do vítězného konce a s Norskem jen remizovala 2:2?

Samozřejmě je škoda, že jsme zápas nedotáhli do vítězného konce, když jsme vedli. Čeká nás spousta práce. Některé věci byly hodně špatné. Trenér má svoji vizi, jak chce hrát. Je na nás, abychom ji naplnili.

Můžete přiblížit, jak moc se požadavky trenéra Pavla Vrby lišily od jeho předchůdce Michala Bílka?

Nechce nic převratného, co bychom nedokázali pochopit. Ale samozřejmě jde o naplnění taktických pokynů. Něco se dařilo, něco se naopak nedařilo vůbec. Možná je dobře, že naše vystoupení proti Norsku nebylo skvělé. Alespoň víme, co je třeba zlepšit.

V čem jste viděl největší nedostatky?

Rozehrávka odzadu trvala strašně dlouho, dávali jsme spoustu zpětných přihrávek, kolikrát šel míč až k Petru Čechovi, což určitě není dobré. Počítali jsme s tím, že nás budou Norové napadat. To lze čekat od většiny týmů. Nedokázali jsme se však z jejich presinku dostat. Ať už kombinací, nebo nějakým náběhem ze strany, rozehrávka od obrany nebyla dobrá. Sami jsme chtěli hrát rovněž vysoko, ale nedařilo se nám záměr naplnit.

Co bylo naopak na hře českého týmu potěšující a do dalších zápasů povzbuzující?

Když jsme se do finální fáze dostali, dokázali jsme být nebezpeční. V ofenzívě byly situace, na nichž můžeme stavět, rozvíjet je. Naši hráči si umí před brankou soupeře poradit.

Sám jste to dokumentoval prvním gólem, kdy jste zaskočil brankáře Norska střelou zpoza velkého vápna na bližší tyč.

Najel jsem si z levé strany na střed. Gólman čekal, že se pokusím ho obstřelit na zadní tyč, kam udělal krok. A tak jsem pálil na první. Docela pěkný gól.

Jak moc vás nadchla atmosféra přípravného duelu, na který do Edenu dorazilo přes sedmnáct tisíc fanoušků?

Kulisa byla skutečně výborná. Návštěva hodně velká s ohledem na fakt, že šlo o přípravu. Chtěli jsme vyhrát pro lidi a mrzí nás, že jsme duel nedotáhli do vítězného konce.

O vítězství jste přišli po ráně Pedersena v 88. minutě, která přitom šla do míst, kde byl gólman Čech. Co jste druhé inkasované brance říkal?

Určitě šlo o střelu, kterou měl Petr chytit. On to dobře ví sám. Ale jde o situaci, jež se prostě stane. Lepší, když se mu něco podobného přihodilo nyní, než při kvalifikaci s Nizozemskem.

Reklama

Související témata: