Hlavní obsah

Čech zpytoval svědomí: Střela při druhém gólu Norů se chytat dala. Měl jsem ji mít

Praha

Je čerstvě korunovaným staronovým Fotbalistou roku, své kralování ovšem nezačal vůbec šťastně. Právě chyba brankáře Petra Čecha způsobila, že národní tým s Norskem jen remizoval 2:2. Dvě minuty před koncem Pedersenova střela z notné dálky gólmana zaskočila a přes prsty mu propadla do sítě. Premiéra nového kouče Vrby tak v pražském Edenu vítězstvím neskončila.

Foto: David W Cerny, Reuters

Brankář Petr Čech zpytuje svědomí poté, co inkasoval v zápase s Norskem.

Článek

Co se stalo při Pedersenově střele, která překvapivě skončila ve vaší síti?

Byli jsme kousek od vítězství, bohužel jsem míč nezachytil. Střela při druhém gólu se chytat dala, chytit jsem ji měl. To se bohužel stane, co k tomu víc říct. Udělal jsem technickou chybu, která vyústila v to, že míč skončil v brance. Víc bych se v tom nebabral. Musíme jít dál.

Není pro vás osobně už Eden prokletý? S Chelsea jste tady ztratil Superpohár proti Bayernu, s reprezentací prohrál s Arménií a teď remizoval s Norskem - a pokaždé těsně před koncem inkasoval do té samé branky vlevo od hlavní tribuny...

Nejsem pověrčivý, není to stadiónem. Vždyť v Edenu jsme neinkasovali třeba se Severním Irskem nebo v důležitém utkání se Skotskem. Vždycky jde o to, jak mužstvo pracuje.

A jak proti Norům pracovalo?

Norové takhle hrají dlouhou dobu, my jsme naopak měli za sebou pod novým trenérem jen dva tréninky a bylo v úvodu vidět, že jsme se chvilku hledali. Norové hráli opravdu dobře a remízu si zasloužili.

Hned od samého začátku jste se pořádně zahřál, že?

Po ztrátách míče šel soupeř rychle dopředu a my byli hodně roztažení. Na začátku se nám nedařilo hrát, co jsme chtěli, a oni se dostali do šancí. Musíme být kompaktnější. Pomohl nám gól, který nás uklidnil, pak jsme se zlepšovali. Ve druhé půli už se okénka v obraně neobjevovala. Bylo vidět, že s novými úkoly hrajeme poprvé. Dva tréninky nejsou dost na to, aby se mávlo kouzelným proutkem a všechno najednou fungovalo. Jedeme dál, abychom se připravili na kvalifikaci, kde chceme hrát co nejlépe.

Které nové úkoly máte?

Nebudeme přece naši taktiku roztrubovat soupeřům do světa. Jde čistě o souhru a zautomatizování nových úkolů. Je třeba trpělivost, čas a práci. Naší výhodou je, že kvalifikace začíná až na podzim, do té doby máme dost času na tom zapracovat.

Byla v mužstvu cítit nová atmosféra?

Sraz byl spíše hektický. Nabitý program během tří dnů, jeho součástí bylo i pondělní vyhlášení Fotbalisty roku. Snažili jsme se využít času na maximum.

Reklama

Související témata: