Hlavní obsah

Další sezónu už na lavičce prožít nechci, tvrdí Čech a ujišťuje, že v létě bude svou budoucnost řešit

Praha

Spekulace kolem něho neutichají. Jednou je jistý Čechův transfer do Arsenalu, podruhé si vyměňuje esemesky s Casillasem a vyptává se na situaci v Realu, vzápětí dává na srozuměnou, že nemíní ze Stamford Bridge odejít. „Spekulace jsou a rodit se budou, a já jim nezabráním. Mám v Chelsea ještě rok smlouvu, takže záleží na rozhodnutí klubu. Jedno ale říkám nahlas - už nechci absolvovat další sezónu s podobným zatížením, jako v té letošní,“ potvrdil Petr Čech poté, co se po čtyřech měsících objevil na srazu fotbalové reprezentace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Čech během tréninku fotbalové reprezentace před utkáním s Lotyšskem.

Článek
Fotogalerie

Rozhovor s hráči fotbalové reprezentace.

Rozhovor s trenérem fotbalové reprezentace Pavlem Vrbou.

Počítalo se s tím, že byste z Chelsea mohl odejít už v lednovém přestupním termínu, nakonec jste ale na Stamford Bridge zůstal. To se neobjevila skutečně žádná nabídka, která by vám byla po chuti?

Nenastal správný čas na změnu klubu. Nastoupil jsem za Chelsea ve všech soutěžích, takže bych stejně nemohl hrát ani Ligu mistrů, ani Evropskou ligu. Navíc jsme měli před sebou finále Ligového poháru a dál mířili i v Champions League, takže v zimě nemělo význam přestupovat jinam.

Sehrálo snad roli i to, že vám začal dávat trenér Mourinho přece jen víc příležitostí než v úvodu sezóny?

Nastoupil jsem sice čtyřikrát v lize a odchytal vítězné finále Ligového poháru, takže je pravdou, že větší zátěž mám, jenže chci chytat víc. Vždyť já byl zvyklý na šedesát utkání a nikoli jen na dvacet.

Přitom trenéra musíte svými výkony přesvědčovat, že máte brilantní formu. Při pěti ligových startech jste nedostal ani jeden gól, ve finále Ligového poháru jste přispěl k triumfu Chelsea a zisku trofeje. Nedoufal jste, že Mourinho názor a tudíž i brankářskou hierarchii pozmění?

Nemohu udělat víc, než trénovat a chytat co nejlépe. Na trenérovi pak je, aby mezi Courtoisem a mnou vybral a rozhodl, jak on chce.

Po zisku Ligového poháru se na vás hrnula samá chvála. Ani to na Mourinha nezapůsobilo?

Jasně, že zisk trofeje byl úspěchem, protože Ligový pohár jsme s Chelsea vyhráli naposledy v roce 2007. A pro mě bylo samo sebou velkým svátkem, že jsem ve Wembley před devadesáti tisíci diváky chytal, protože ho pořád považuji za nejlepší fotbalový stadión na světě. Jenže na druhou stranu si uvědomuji, že mužstvo vyhrává a Thibo chytá dobře.

Naznačujete, že jste smířen s osudem a rolí dvojky?

Bude záležet na klubu a jeho představách na další sezónu. Opakuji, že mám v Chelsea ještě rok smlouvu.

Takže vy snad míníte akceptovat pozici, do které jste se dostal?

To, co funguje v tomto roce, už v dalším fungovat nemůže. Z mého pohledu to jde jen pro jednu sezónu. Druhou s takovýmto vytížením už absolvovat nechci.

Mourinho údajně prohlásil, že by vás byl ochoten uvolnit, ale za obrovské peníze. Dokonce naznačil sumu, která by mohla případné zájemce odradit...

Proto je otázkou, zda klub najde takový kompromis, aby byly všechny zainteresované strany spokojené.

V létě se tudíž bude jednat?

Nemám to ve svých rukách, záleží na klubu, ale situaci řešit chci. Po konci sezóny si sedneme s klubovým vedením a s Viktorem Kolářem ze Sportinvestu. Uvidíme, jaké nabídky se objeví, zvážíme pro a proti a rozhodneme, co bude nejlepší.

Třeba zůstat v Anglii, ale změnit klub? Nebo si to namířit do madridského Realu, jak se o tom na ostrovech spekuluje?

Spekulace jsou a rodit se budou, a já jim nezabráním. Jedno však říci mohu - s Casillasem v kontaktu nejsem, natož abych si s ním vyměňoval esemesky. Stejně jako prohlašuji, že další sezónu na lavičce už absolvovat nechci.

Zvláště, když máte v Premier League doslova na dosah rekord rekordů. Ještě tři odchytané ligové zápasy a se 170 duely s čistým kontem se vyrovnáte brankářské legendě Davidu Jamesovi. Může být i tato meta vaším motivem proto, abyste na ostrovech zůstal?

Když je člověk už tak blízko podobnému milníku, v hlavě to určitě má. Ale překonání zmiňovaného rekordu v mém rozhodování nejdůležitějším motivem nebude.

Co jím tedy bude?

Abych byl spokojený, abych chytal, aby se mé ambice naplnily. Zvláště, když v zápasech, jež jsem odehrál, jsem si potvrdil, že se mohu měřit s nejlepšími.

Jak dopadne kvalifikační duel ME mezi Českem a Lotyšskem?
Vyhrají Češi
88 %
Zápas skončí remízou
7,4 %
Zvítězí Lotyši
4,6 %
Celkem hlasovalo 15649 čtenářů.

Reklama

Související témata: