Hlavní obsah

Širší nominace na EURO bez překvapení. Tu užší oznámí Vrba ještě před soustředěním v Rakousku

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Původně měl představu, že třiadvacet hráčů pro evropský šampionát ve Francii vybere rovnou. Nakonec ovšem reprezentační kouč Pavel Vrba nominoval osmadvacetičlenný kádr. S jeho redukcí však nebude čekat až do půlnoci 31. května, jak velí nařízení UEFA, ale provede ji ještě před odletem na závěrečné soustředění v Rakousku, tedy do 25. května. „Na soustředění s námi pojede maximálně jeden náhradník,“ potvrdil kouč národního týmu, když nominaci ve čtvrtek po poledni oznamoval.

Trenér Vrba oznámil předběžnou nominaci na EURO 2016.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Žádné překvapení se nekoná, v osmadvacetičlenném kádru pro rakouské soustředění se objevují hráči, s nimiž se počítalo, nebo kteří na sebe nominaci sami práskli.

Schick prozradil nominaci sám

Jako třeba Patrik Schick, který na nedělním Galavečeru v Praze završujícím ligovou sezónu sám prozradil, že ho trenér Pavel Vrba pozval na pražský třídenní kemp.

„Na jaře odehrál v Bohemians velice dobrá utkání a i jeho zásluhou hrálo vršovické mužstvo zajímavý fotbal. Celé jaro zvládl velice dobře," glosoval trenér Vrba výběr hráče, který by se měl v létě vrátit od Botiče na Letnou.

Otázkou samozřejmě je, zda jako účastník evropského šampionátu. V širším kádru se sice objevil, zúžení nominace ovšem oznámí trenér Pavel Vrba už před cestou na rakouské soustředění 25. května.

"Měl jsem hned několik důvodů, proč vybrat víc hráčů. Vždyť na některé ještě čekají s jejich kluby pohárová finále a barážová střetnutí," vysvětloval trenér, proč seznam čítá 28 jmen.

Narážel tím na Vaclíka a Suchého, kteří budou hrát švýcarskou ligu, Kadlece, na něhož čeká stejná povinnost a finále poháru v Turecku, ale také na Pudila hrajícího o postup do Premier League.

„Nikdo z hráčů netuší, kdo z nich patří mezi ohrožené. V obraně a ve středové řadě mám jasno, takže se rozhoduji mezi ofenzivními hráči," jen naznačil trenér, na koho ukáže a slovo na něho tudíž padne. "Mezi ofenzivní hráče počítám i křídla, nejen útočníky," dodával, aby bylo úplně jasno.

„Do Rakouska možná vezmu jednoho hráče navíc, kdyby se něco stalo," potvrdil Vrba, že mezi jeho vyvolenými během přípravy pod Alpami žádné napětí ani nervozita panovat nebude.

Rosického stav vyvolává optimismus

Zdravotní stav jeho svěřenců mu zatím zase až takové starosti nedělá, i když někteří hráči pochopitelně mají v průběhu neoficiálního kempu, který začal už ve středu, jisté úlevy.

„Třeba Bořek Dočkal laborující v závěru ligy se zdravotními problémy má svůj režim. Ale jeho potíže nejsou takové, aby se nemohl v pondělí do přípravy zapojit," potvrdil reprezentační kouč. S potížemi ovšem v závěru ligy laborovali i Hubník, Šural, Škoda, stejně jako Pavelka.

„I proto jsem byl rád, že v závěrečných soutěžních dějstvích dávali přednost tomu, aby se uzdravili, než aby chtěli za každou cenu hrát. To je dobrý signál," kvitoval Vrba.

Naproti tomu zdravotní stav Tomáše Rosického v něm vyvolává optimismus. „Byl jsem se za ním podívat v Anglii, abych se sám přesvědčil, jak na tom zdravotně je a jak zvládá zápasovou zátěž. Jsem spokojený, Tomáš žádné úlevy nemá a nepotřebuje, takže nevidím důvod, proč by neměl být v nominaci," hlásil trenér, který povolal do širšího kádru poro EURO i plzeňského Hubníka.

„Na jaře měl skvělou formu, takže si místo v nominaci svými výkony vybojoval," potvrdil Vrba, že nad jeho nominací neváhal.

Česká reprezentace se sejde v pondělí v Praze, do Rakouska za přípravou vyrazí ve středu 25. května. V jejím rámci se utká v přátelských duelech s Maltou (27. května) a Ruskem (1. června), po návratu do Čech pak absolvuje generálku s reprezentací Koreje, která se hraje 5. června v pražském Edenu.

Do Francie pak odletí 8. června.

Předběžná nominace české fotbalové reprezentace na soustředění v Rakousku a následné ME ve Francii:
PoziceJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
BrankářiPetr ČechArsenal1180
Tomáš VaclíkBasilej60
Tomáš KoubekLiberec10
ObránciTheodor Gebre SelassieBrémy331
Pavel KadeřábekHoffenheim152
Ondřej ZahustelSparta Praha21
Michal KadlecFenerbahce/Sparta638
Tomáš SivokBursaspor525
Roman HubníkPlzeň242
Marek SuchýBasilej260
Daniel PudilSheffield Wednesday312
David LimberskýPlzeň351
ZáložníciBořek DočkalSparta Praha236
Vladimír DaridaHertha Berlín331
Tomáš RosickýArsenal10022
Jaroslav PlašilBordeaux976
David PavelkaKasimpasa50
Lukáš MarečekSparta Praha20
Daniel KolářPlzeň262
Jan KovaříkPlzeň00
Ladislav KrejčíSparta Praha204
Jiří SkalákBrighton70
Josef ŠuralSparta Praha91
ÚtočníciTomáš NecidBursaspor369
David LafataSparta Praha378
Patrik SchickBohemians 190500
Milan ŠkodaSlavia Praha72
Matěj VydraReading175

Reklama

Související témata: