Hlavní obsah

Nominaci Rosického nic nebrání, pochvaluje si Vrba před tím, než vyřkne ortel

Praha

Nejpozději v neděli, ale nejspíš už v pátek po dopoledním tréninku ukáže reprezentační kouč Pavel Vrba na pět hráčů, kteří opustí širší kádr osmadvaceti nominovaných. Na EURO 2016 do Francie nepoletí, na soustředění v Rakousku rovněž neabsolvují. I když možná jeden z nich ano. „Třeba ale jednoho vezmu pro případ, že by se někomu něco stalo. Anebo dva tři dostanou pokyn, aby byli nachystaní v pohotovosti,“ nechává si trenér Pavel Vrba přece jen otevřená zadní vrátka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Pavel Vrba a obránce Tomáš Sivok.

Článek

Proč tedy osmadvacet nominovaných hráčů, když na závěrečnou přípravu do Rakouska stejně pojedete už jen s vyvolenými?

Naplánovali jsme třídenní kemp, kde jsem chtěl mít víc hráčů i proto, že na některé reprezentanty čekají s jejich kluby ještě finálové zápasy pohárů, poslední kolo ligy nebo baráž o postup do Premier League. Ale v Rakousku na soustředění už jich bude jen třiadvacet, takže budou mít jistotu, že s nimi pro EURO počítám. Maximálně přiberu jednoho náhradníka.

Ale ten bude zřejmě vědět, že se musí s rolí náhradníka smířit...

Samozřejmě, pojede s námi pro případ, že by se někomu něco stalo, nebo že by se vyskytly zdravotní problémy.

Hrozí něco podobného?

Zdravotní problémy se v poslední době týkaly Hubníka, Pavelky, Škody a Šurala, kteří ovšem raději vynechali poslední zápasy, jen aby se dali zdravotně do pořádku. Jsem rád, že se tak zachovali.

Nezmínil jste se o Dočkalovi, který na nedělním Galavečeru na závěr ligy sám přiznal, že ho zdravotní problémy trápí...

Pravdou je, že zatímco ostatní trénují, on má určité úlevy a tudíž i individuální plán přípravy. Podle profesora Koláře by však nemělo nic bránit tomu, aby se v pondělí zapojil do přípravy.

Z toho vyplývá, že Rosický žádné potíže nepociťuje a může do Francie odjet.

Na pražském soustředění trénuje bez sebemenších úlev a je stoprocentně v pořádku, takže jeho nominaci nic nebrání. Zvláště, když poslední zápas za juniorku Arsenalu sehrál celý a bez problémů.

Do širší nominace se vešel i plzeňský Hubník, i když na podzim hostoval v Olomouci a v dresu Hanáků mimořádné výkony nepodával.

Jenže na jaře měl skvělou formu, byl hodnocen jako nejlepší obránce v lize, takže výkony a herním projevem si o nominaci řekl.

Stejně vás asi přesvědčil mladý Schick...

Na jaře opravdu odehrál velice dobrá utkání, zvládl ho perfektně, a protože Bohemka hrála i díky němu zajímavý fotbal, místo minimálně v předběžné nominaci si zasloužil.

Máte už představu, na které hráče ukážete a kteří v pátek reprezentaci opustí?

Bude to jeden krajní obránce, protože o stoperech a hráčích pro střed hřiště mám jasno a mezi ně sahat nebudu. A pak půjde samozřejmě o ofenzivní hráče, čímž mám ale na mysli nejen hrotové útočníky, ale i křídla.

Sehrál ve vašem rozhodování roli fakt, že někteří nominovaní, jako třeba Gebre Selassie nebo Pudil, jsou vlastně univerzály schopnými zvládnout na hřišti víc rolí?

Pochopitelně že v tom výhodu mají, neboť jejich zkušenosti můžeme v některých utkáních využít.

Přípravné duely s Maltou, Ruskem a Koreou poslouží k tomu, aby vám vykrystalizovala sestava, s níž zřejmě na šampionátu vyrukujete, a abyste vyzkoušel i herní varianty, na něž chcete ve Francii sázet...

Duel s Maltou budeme pojímat jako jistou předpřípravu, rozhodující pro nás budou zápasy s Ruskem a Koreou.

Reklama