Hlavní obsah

Jde o maximální pohodu hráčů, vysvětluje Fitzel přítomnost partnerek na tréninkovém kempu

Kranzach

Revoluční novinku zařadil realizační tým českého národního mužstva do přípravy před blížícím se mistrovství Evropy ve Francii. Trenér Pavel Vrba a manažer Dušan Fitzel povolili přítomnost partnerek hráčů a dětí na tréninkovém kempu v rakouském Kranzachu, kde se český výběr připravuje na šampionát. „Věříme v pozitivní přínos. Všichni jsou nadšení, což byl náš záměr," vysvětluje manažer českého národního mužstva Dušan Fitzel.

Manažer české reprezentace Dušan Fitzel o přítomnosti partnerek fotbalistů na tréninkovém kempuVideo: Sport.cz

 
Článek

V minulosti trenéři národního týmu něco podobného odmítali a příjezd manželek povolili až na samotný šampionát většinou za odměnu v případě postupu ze skupiny. Můžete prozradit, proč jste se rozhodli pro změnu?

Šlo o pragmatické rozhodnutí. Liga končila čtrnáctého května. Následný minikemp v Praze byl tři dny. Ze soustředění v Rakousku se vrátíme a hráči budou doma dva dny. A po evropském šampionátu, i kdybychom vypadli hned ve skupině, by kluci neměli žádnou dovolenou. Rodiny by neviděli. Snažíme se tímto způsobem vytvářet maximální pohodu. Dokonce jsme uvažovali, že bychom kemp situovali k moři, třeba do Francie. Ale nakonec jsme Rakousko vyhodnotili jako nejlepší variantu.

První impulz vzešel z vaší strany?

Ano. A trenér Vrba vše vnímal velmi pozitivně. Vše spolu intenzivně komunikujeme, probíráme každý detail. Vycházeli jsme ze zkušeností jiných týmů, ať už na klubové či mezinárodní úrovni. Podobné řešení volí mnoho celků. A většina si pochvaluje, jak pozitivní efekt přítomnost rodinných příslušníků na delším soustředění má. Vzorem pro nás byl mimo jiných i Andy Roxburgh, který jako sportovní ředitel vedl New York Red Bulls před dvěma lety. Hned v prvním roce povolil přítomnost manželek na soustředění a dopad na sezónu byl úžasný. Vše se navíc promítlo velmi pozitivně i do atmosféry v týmu.

Setkali jste se i s negativními ohlasy?

Ano. Někteří lidé nás zrazovali, že jde o nevyzkoušenou věc a navíc těsně před mistrovstvím Evropy. Přesvědčovali nás, že se kluci musí soustředit výhradně na fotbal. Ale bezprostředně mohu říci, že všichni jsou nadšení a nesmírně spokojení, což byl náš záměr.

Hotelový komplex v Kranzachu má dvě části, partnerky hráčů s dětmi bydlí v jiném komplexu než hráči. Je určeno, kdy se mohou potkávat?

Pochopitelně! Máme jasně nastavená pravidla. Kluci mají tréninky na naprosto profesionální úrovni, pochopitelně i taktickou přípravu a také povinný odpočinek. Partnerky jsou třeba u bazénu nebo se jdou projít. Když dostanou hráči tři hodiny volna, mohou čas trávit s blízkými, což je podle mého úžasné. Věříme, že se vše pozitivně promítne.

Reklama

Související témata: