Hlavní obsah

Byli jsme výrazně lepší, lebedí si Vrba. Intenzitu tréninků i přes stesky měnit nehodlá

Kufstein

Šestibrankový výprask uštědřili fotbalisté Česka v prvním přípravném duelu před mistrovství Evropy v pátek večer v rakouském Kufsteinu Maltě. Poprvé od září 2009, kdy elitní výběr znectil sedmi brankami San Marino, vstřelilo národní mužstvo více než pět branek. Není divu, že trenér Pavel Vrba si úvodní test přípravného období pochvaloval.

Foto: David Šváb, ČTK

Trenéři Pavel Vrba a Karel Krejčí na soustředění českého celku v Rakousku.

Článek

Maltu jste zničili šesti góly, brankáři Čech s Koubkem nemuseli čelit jediné střele. Splnila konfrontace s fotbalovým outsiderem účel?

Chtěli jsme na začátek soustředění soupeře, který není úplně na úrovni mužstev, s nimiž budeme hrát na mistrovství Evropy. Jsem rád za způsob, jímž jsme duel zvládli. Byli jsme výrazně lepší, dali šest gólů a měli i další šance. Z toho pohledu zápas splnil očekávání. Jsem rád, že až do konce jsme hráli se snahou vstřelit co nejvíce branek. Projevily se věci, které v přípravě nacvičujeme. Naše aktivita byla odměněna šesti brankami, což se v poslední době v mezistátních zápasech neděje. O to jsem radši. Hlavně herní projev a síla v kombinaci se ukázala jako velice dobrá.

Lze při dalších přípravných duelech s Ruskem a Jižní Koreou čekat ze strany českého týmu odlišnější pojetí?

Náš způsob hry se moc měnit nebude, ale čekají nás určitě silnější protivníci a na mistrovství Evropy pak rozhodně mnohem těžší zápasy než s Maltou. Tam bude rozhodovat každá maličkost a možná každá šance, kterou spálíme.

Téměř po roce naskočil v základní sestavě do soutěžního zápasu záložník Tomáš Rosický. Jak jste byl s jeho výkonem spokojený?

Názory na jeho nominace se různí, ale já si myslím, že ukázal fanouškům, kteří ho mohli po dlouhé době vidět, jak mimořádná je jeho kvalita a že nám může pomoct. Pevně věřím, že to tak bude. Za jeho povoláním si stojím.

Na levé straně sestavy výborně fungovala spolupráce Limberského s Krejčím. Jak jste byl spokojený s jejich výkonem?

Oba mají výbornou formu, což dokazovali v klubech. U Krejčího šla forma výrazně nahoru. Jsem rád, že se prosazuje.

Vaši svěřenci si stěžovali, že jsou celkem unavení. Budete měnit intenzitu tréninků?

Jde o to, že hráči si na něco stěžují, a pak když hrají, tak zjistí, že jsou dobře připraveni a je všechno v pořádku. My děláme maximum, aby byli co nejlépe připraveni na mistrovství Evropy, a moc nebereme ohled na tyto přípravné zápasy. I když přiznávám, že nás čekají těžší soupeři a už nebudeme mít příležitost tolik střídat. Na druhou stranu neběháme po horách, neskáčeme přes pařezy a všechno v přípravě děláme s míčem, což kluky baví.

Střelecky se prosadili všichni útočníci. Jde o velmi důležitý aspekt směrem k šampionátu?

Až se prosadí v dalších přípravných duelech proti Rusku nebo Jižní Koreji, bude to pro mě výraznější. Přiznejme si, že proti Maltě to měli jednodušší, protože měli velmi silnou podporu od spoluhráčů. A měli štěstí při standardkách, když byli na správných místech. Takže bych to moc nepřeháněl. Ale je dobře, že útočník dává góly, pak je sebevědomější a já jsem rád, že se jim utkání všem povedlo. A hlavně jsem rád za Patrika Schicka. Debutoval a vstřelil gól. Je to pro něj povzbuzení do dalších zápasů.

Reklama

Související témata: