Hlavní obsah

Nic není definitivní, nevzdává se Schick naděje. Po životním týdnu sní o cestě do Francie

Kranzach

Životní týden! Netajil nadšení, přímo se rozplýval. Nebylo divu. Fotbalový útočník Patrik Schick nejprve v pondělí úspěšně složil maturitu a v den původního termínu zkoušky dospělosti pak naskočil k debutu za národní mužstvo, který vyšperkoval gólem a asistencí.

Patrik Schick odpovídá na soustředění v Rakousku novinářům.

 
Článek

Schick prožil báječné jaro. V pražských Bohemians 1905 byl stabilním členem sestavy bojujícím o záchranu, góly táhl reprezentační jednadvacítku. A tak se dočkal i nominace do širšího výběru trenéra Pavla Vrby před blížícím se mistrovství Evropy. V kádru přečkal první selekci, pak mu kouč oznámil, že na šampionát jej nevezme, ale pokud chce, může zůstat na rakouské soustředění.

Schick si narychlo přehodil maturitní zkoušku, kterou měl absolvovat poslední květnový pátek. Když se původní termín zakončení studia na obchodní akademii dozvěděl, ani ve snu jej nenapadlo, že by měl plnit reprezentační povinnosti mezi nejlepšími fotbalisty Česka.

„Podařilo se mi termín zkoušek přesunout na pondělí. Minulý víkend jsem se šrotil a maturitu následně úspěšně zvládl. Všechno ze mě spadlo," popisoval Schick.

V úterý se hlásil na srazu v Praze, ve středu nechyběl na palubě speciálu, jímž se reprezentace přepravila do Rakouska na soustředění. „Nový je pro mě hlavně servis kolem týmu. Absolutní špička. Nemusím dělat vůbec nic, všechno obstarají lidé kolem, členové realizačního týmu. A pak je pro mě nová samozřejmě kvalita hráčů," usmíval se Schick, jenž v minulé sezóně v lize vstřelil osm gólů a stejný počet přidal v jednadvacítce.

V pátek, kdy měl původně maturovat, jej trenér poslal do přípravného duelu proti Maltě na posledních pětadvacet minut. „Nastoupil jsem na levé záloze, což není úplně můj post, ale párkrát jsem tam hrál a určitou zkušenost měl. Nervózní jsem nebyl. Spíše převládala radost, že jdu na hřiště," vracel se Schick k debutu v národním dresu.

Proti Maltě hrál v poslední sezóně už dva zápasy za jednadvacítku a soka pokořil pěti góly. Šestý přidal v pátek, navíc si připsal ještě asistenci. „Vlastně šlo jen o třešničku. Pro mě je vrchol, že jsem se dostal do výběru před šampionátem," přiznával dvacetiletý útočník.

Na trénincích je paf z Rosického. „Nikdy jsem ho na vlastní oči neviděl, a teď se s ním připravuji a sleduji, jak je výborný," líčil nadšeně Schick a netajil, že dál sní o cestě na ME. „Šance pořád je. Jsem smířený, že nepojedu. Ale i tak pracuji naplno, protože soupiska ještě není definitivní," nevzdával se Schick naděje. Výkonem proti Maltě trenéra Vrbu dost možná nahlodal.

Reklama

Související témata: