Hlavní obsah

Reprezentanti známkují tréninky. Kdyby zahlásili desítku, museli by se plazit, směje se doktor

Kranzach

Zapotil se při každém tréninku! Ač se soustředění české fotbalové reprezentace v rakouském Kranzachu před mistrovstvím Evropy ve Francii obešlo bez zranění, byl lékař týmu Petr Krejčí každý den mimořádně vytížený. Musel totiž oběhnout všechny hráče kvůli novému výzkumu UEFA.

Foto: Jan Tauber

Lékař české fotbalové reprezentace Petr Krejčí vyplňuje formulář zaznamenávající intenzitu tréninku s Davidem Lafatou (vpravo) a obráncem Tomášem Sivokem.

Článek

„Už na několika předchozích mistrovství Evropy se sledoval výskyt zranění, jak při zápasech, tak v tréninku. Muselo se vyplnit, jaký úraz hráč utrpěl, co přesně měl zraněné, na jak dlouho je vyřazený z plného tréninku. Od letoška se nově monitoruje intenzita tréninků," vysvětluje lékař Petr Krejčí, už několik let nedílná součást realizačního týmu české fotbalové reprezentace.

Po každém tréninku od začátku srazu v Praze musí obejít všechny hráče a do tabulky zaznamenat subjektivní názor na zatížení v tréninku, vyjádřený číslem od nuly do desítky. „Nula znamená, že hráč netrénoval. Desítka maximální zatížení. Jde o hodně subjektivní záležitost," vykládá Krejčí.

Zatímco pro mnohé hráče šlo o novinku, někteří borci z německé bundesligy či anglických soutěží jsou na podobné monitorování zvyklí. „Každý den musíme zprávu s výsledky odeslat na ústředí UEFA. Zaznamená se i doba tréninku. Zpětně se pak hledá souvislost mezi zátěží a zraněními," upřesňuje Krejčí.

Kadeřábek hlásí nízká čísla, Limberský vyšší

„Já většinou hlásím sedmičky. Jdu do tréninku naplno," ujišťuje útočník David Lafata. „Většinou dávám šestku nebo sedmičku. Intenzita je poměrně velká. Ale párkrát už jsem trénink hodnotil i dvojkou či trojkou. Na desítku jsem se ale ještě nedostal," směje se obránce Roman Hubník.

„Aby někdo hlásil desítku, musel by se ze hřiště do hotelu plazit po čtyřech," komentuje rozptyl známek Krejčí. „Atletičtí hráči jako Kadeřábek či Gebre Selassie mají nižší čísla, vyšší má třeba David Limberský. Nicméně rozdíly jsou vždy minimální. Nestává se, aby po totožném tréninku jeden hráč hlásil trojku a další osmičku," říká Krejčí.

Příprava s Maltou méně náročná než trénink

Známkování podléhají i zápasy. Po přípravném duelu s Maltou Krejčí zapisoval do tabulky pětky a šestky. „Není neobvyklé, že v zápase je intenzita menší než v tréninku. Navíc proti Maltě kluky v druhém poločase chladila dešťová průtrž," směje se Krejčí. „A třeba předzápasové nebo pozápasové tréninky mají ještě nižší hodnoty," doplňuje.

Právě při pozápasovém tréninku následujícím po duelu s Maltou záložník Ladislav Krejčí hlásil lékaři s uličnickým úsměvem sedmičku. „Já ti dám sedmičku. To bys musel být modrej," napomínal člen realizačního týmu borce, který následně hodnotu korigoval.

Hráči výzkum vůbec neřeší. „Nejde o žádný problém, a pokud vše pomůže dobré věci, proč se nezapojit," krčí rameny Lafata. „Nijak nás to nezatěžuje," přitakává Hubník. A jak moc věří v přínos pro praxi samotný lékař: „Zatím bych to hodnotil tak, že hlavně papírujeme. Nicméně se nechám překvapit, v minulosti podobné akce několikrát přinesly zajímavé závěry."

Reklama

Související témata: