Hlavní obsah

Del Bosque je nervózní a má respekt: Jde o důkaz, že si uvědomuji vážnost duelu

Toulouse

Nikdo v historii ještě nedokázal vyhrát mistrovství Evropy ve fotbale třikrát v řadě. Po triumfech v letech 2008 a 2012 si zálusk na zlatý hattrick dělá Španělsko, které bude v pondělí v Toulouse prvním soupeřem Česka ve skupině D na kontinentálním šampionátu ve Francii. "Cítím zodpovědnost," připouští trenér obhájců titulu Vicente del Bosque, že útok na jedinečný zápis do historie zavazuje.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Kouč španělských fotbalistů Vicente del Bosque během nedělního tréninku mužstva na stadiónu v Toulouse, kde La Roja odehraje v pondělí zápas mistrovství Evropy s Českou republikou.

Článek

Pondělní bitvou s Českem pro vás startuje útok na třetí evropský titul v řadě. Jste pod větším tlakem, než kdykoliv v minulosti?

Vnímáme zodpovědnost. Ale mám k dispozici třiadvacet hráčů, kteří se budou snažit hrát co nejlépe a vyhrát každý zápas.

Při světovém šampionátu před dvěma lety jste jako obhájci titulu v prvním zápase utrpěli debakl s Nizozemskem, následně podlehli Chile a byli vyřazeni už po základní skupině. Je nynější situace týmu hodně odlišná?

Upřímně, moc rozdílů nevidím. Trénujeme dobře, hrajeme skvěle. Nemám pocit, že by příprava byla jiná. Výsledky nejsou nikdy jisté, ale my jsme trénovali dobře. Máme dobrou atmosféru v týmu a nic nás negativně neovlivňuje.

Ze tří zahajovacích zápasů posledních tří tůrnajů jste ve dvou remizovali a jednou prohráli. Cítíte, že první duel je nejdůležitější z celého mistrovství?

Vždycky jsem nervózní, i když to tak nevypadá. Samozřejmě mám velký respekt. Musíme se soustředit, abychom dobře začali. Nervozita je důležitá, abychom si uvědomili, jak důležitý nás čeká zápas.

Co vám za dané situace dodává klid?

Zkušenosti a schopnosti mých hráčů. A pochopitelně jejich mimořádné fotbalové dovednosti. Jsou to experti svého řemesla, hrají v nejlepších týmech Evropy. Jsme soutěživý tým, tudíž jsme klidní. Ale pochopitelně vždy přetrvává i určitá nejistota, protože stát se může cokoliv.

Studoval jste hru českého mužstva? V čem je Vrbův výběr nejnebezpečnější?

Je to velmi dobrý tým, který má všechno. Mají výborné hráče. Je to podobný tým jako Chorvatsko a Turecko, o těch bych mohl říct totéž.

Máte už jasno o sestavě, kterou v pondělí do souboje s českým týmem nasadíte?

Před dvěma měsíci jsem si myslel něco jiného než teď. Některé názory na hráče se mění. Budeme hodnotit každého fotbalistu, jeho fyzický stav. Kluci za sebou mají velmi náročnou sezónu. Tudíž ještě uvidíme, kdo nastoupí.

A prozradíte, na kterého brankáře padne vaše volba? Ovlivní vaši volbu situace kolem De Gey, jenž čelí podezření z účasti na znásilnění prostitutky?

Kdyby nepodával De Gea dobré výkony, podnikneme patřičná opatření. Ale nemáme žádný problém. A co se týče mojí volby... Jde o situaci, o níž musím hodně přemýšlet. Stejně jako nad celou základní sestavou. Můj pohled se mění během soustředění. Každopádně brankáři zjistí mé rozhodnutí ve stejný okamžik jako zbytek týmu.

Reklama

Související témata: