Hlavní obsah

Vrbovi mušketýři zkusí obrat španělskou šlechtu. Hlavně sebevědomě, hecuje český trenér

Toulouse

Španělsko, obhájce zlata a trojnásobný evropský šampión! Nikdy od nástupu k české fotbalové reprezentaci nečelil Pavel Vrba se svojí družinou vyvolených takové síle, která je nachystána jako protivník v prvním duelu mistrovství Evropy ve Francii. V pondělí v 15 hodin v Toulouse na úvod skupiny D přesto čeští borci doufají v úspěšný start.

Foto: FAČR

Čech, Limberský, Rosický trochu jinak...

Článek

Čeští fanoušci přijeli podpořit svůj tým na zápas se Španělskem

Češi před zápasem se Španělskem

„Jsou vynikající v kontrole míče, v technice. Mají úžasný pohyb. Z těchto atributů španělských fotbalových reprezentantů by se mohl učit celý svět. Jejich defenziva je dlouho spolu, stejně tak středová řada hraje bez větších změn. V nejsilnější sestavě se fotbal Španělska podobá tomu nejlepšímu v podání Realu Madrid, Barcelony a Bayernu Mnichov," snaží se Vrba o přirovnání.

Na Barcelonu a Bayern ještě v dobách trénování na klubové úrovni narazil ve skupinové fázi Ligy mistrů. A nikdy neuhrál ani bod. Přesto Vrba proti kompilátu španělské fotbalové šlechty doufá v úspěch. „Určité slabiny jsme ve hře Španělska objevili. Nejsou nepřemožitelní. Existují věci, jimiž je můžeme překvapit," je přesvědčený Vrba. „Máme respekt, ale současně není důvod nebýt sebevědomý. Vždyť jsme dokázali vyhrát kvalifikační skupinu a nechali za sebou Turecko či Nizozemsko," vypočítává Vrba úspěchy, které by měly dodat jeho týmu odvahu.

Španělé se změnili

Právě Nizozemsko před dvěma lety v úvodním duelu na MS šokovalo Španělsko pětibrankovým přídělem. „Od evropského triumfu před čtyřmi lety se jejich tým změnil, ale pořád zůstávají favoritem turnaje," shodují se Vrba s kapitánem českého týmu Tomášem Rosickým.

Ten je pamětníkem posledních dvou střetů se Španělskem v kvalifikaci o ME 2012, kdy tehdy Bílkův výběr prohrál nejprve v Granadě (1:2) a následně i v Praze (0:2). „Hlavně jsme běhali bez balónu, byl to jeden z nejhorších zážitků kariéry," vzpomíná s úsměvem Rosický. „Jenže od té doby se hodně změnilo. Navíc teď jde o zápas mistrovství Evropy. Nejsme odevzdaní. Všichni jsme hladoví, chceme být úspěšní. Budu bojovat, co mi budou síly stačit. A moji kluci se mnou," ujišťuje Rosický.

„Nemáme individuality jako Španělé nebo další velké reprezentační výběry typu Německa, Chorvatska či Nizozemska. Ale máme silný tým. Držíme pohromadě. A právě týmovost může na turnaji jako je mistrovství Evropy být rozhodujícím faktorem," nepochybuje Vrba o schopnostech třiadvaceti borců, které si pro francouzské bitvy vybral. „Budu bojovat ze všech sil. A moji kluci se mnou. Všichni do jednoho. Rozhodně nejsme odevzdaní. Chceme být úspěšní," ujišťuje Rosický

Vpředvečer bitvy s úřadujícími šampióny kontinentu čelil Vrba i kapitán ze strany španělských žurnalistů opakovaným dotazům, jak moc českému týmu nahrává aféra brankáře De Gey, údajně zapleteného do znásilnění prostitutky. „To, kdo bude stát ve španělské bráně, je náš nejmenší problém," shoduje se Rosický s Vrbou, který měl o svých jedenácti vyvolených jasno. „Základní sestavu v hlavě nosím."

Pravděpodobné sestavy:
Česko: Čech - Kadeřábek, Sivok, Kadlec, Limberský - Darida, Plašil - Gebre Selassie, Rosický, Krejčí - Necid.
Španělsko: De Gea - Juanfran, Piqué, Ramos, Alba - Busquets, Fábregas, Iniesta - Silva, Morata, Nolito.
Jak dopadne úvodní zápas českých fotbalistů na ME ve Francii?
Španělsko porazí
27,5 %
Se Španělskem remizují
22,1 %
Se Španěly prohrají
50,4 %
Celkem hlasovalo 24286 čtenářů.

Reklama

Související témata: