Hlavní obsah

Fotbal drží smutek. Zemřel Luděk Macela, kapitán olympijských vítězů z Moskvy

Praha
Aktualizováno

Luděk Macela, bývalý fotbalista a kapitán olympijských vítězů z roku 1980, zemřel. Informovala o tom Fotbalová asociace ČR. Někdejší šéf komise rozhodčích podlehl vážné nemoci. Bylo mu 65 let.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Bývalý fotbalový reprezentant a kapitán olympijských vítězů z roku 1980 Luděk Macela zemřel ve věku 65 let.

Článek

"Fotbalová asociace České republiky vyjadřuje hlubokou soustrast pozůstalým. Jako výborného kamaráda a skvělého člověka si ho budou pamatovat určitě nejen fotbalisté Dukly," stojí v prohlášení FAČR.

Macela odehrál za reprezentaci osm zápasů, dalších sedmnáct utkání si připsal za výběr olympioniků. V československé lize nastupoval za Duklu, s níž vybojoval tři mistrovské tituly. V nejvyšší soutěži odehrál na postu krajního a středního obránce 267 utkání a dal 12 gólů. Patří do Síně slávy Dukly Praha.

Po skončení aktivní kariéry působil jako funkcionář a před Dagmar Damkovou vedl komisi rozhodčích.

Odešel férový, rovný chlap

Až do poslední chvíle zůstal po Macelově boku věrný Petr Rada, jeho dlouholetý spoluhráč z Dukly i reprezentace, přítel a posledních deset let také soused.

„Chodil jsem za Luďkem do nemocnice, naposledy ještě ve středu... Seděl jsem u něj, byla tam i jeho manželka. Luděk už byl pod prášky, takže mě nevnímal," líčí smutně bývalý trenér národního týmu.

„Je těžké to vstřebat. Byl dost mladý na to, aby ho ten nahoře musel povolat. Luděk byl férový, rovný chlap. Pro fotbal na všech úrovních toho udělal hrozně moc. Myslím, že nikdo proti němu nemůže říci ani to nejmenší," zdůrazňuje Rada, jakého si Macelu navždy uchová v paměti.

Reklama