Hlavní obsah

Nejel jsem do Francie zbytečně, usmál se Škoda, když nastartoval obrat s Chorvatskem

Saint Étienne

Deset minut potřeboval Milan Škoda, aby při páteční bitvě české fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy ve Francii vykřesal pro Česko v druhém představení na šampionátu naději. Po milimetrovém centru od kapitána Rosického hlavou trknul míč do branky Chorvatska a snížil na 1:2. V hektickém závěru pak Vrbův tým vydřel vyrovnávací gól a má reálnou naději na postup do osmifinále.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Milan Škoda se raduje z premiérového gólu české reprezentace na EURO.

Článek

Zápas jste začal mezi náhradníky a dlouho byl vývoj pro český tým beznadějný. Jak jste vše prožíval na lavičce?

Utkání se nevyvíjelo dobře. Prohrávali jsme o dva góly, což bylo pochopitelně špatné. Situace se změnila v okamžiku, kdy se nám podařilo vstřelit gól. Začali jsme se více dostávat do ofenzivy a měli jsme nějaké příležitosti, což se do té doby vůbec nedařilo. Snížení bylo klíčové, protože pak stačil už jen jeden gól. Nakonec jsme se k němu propracovali.

S čím vás vyprovázel na hřiště trenér Pavel Vrba?

Pokyn byl, abych se pokusil vyhrávat na hrotu souboje a samozřejmě v ideálním případě vstřelil kontaktní gól. Jsem nadšený, že jsem pokyny naplnil do puntíku.

Hned z první šance po deseti minutách na trávníku jste se prosadil. Byla situace hodně složitá?

Tomáš Rosický dal výborný centr. Já jsem se snažil najít míč, přičemž důležité bylo dostat se před stopera. Naštěstí se mi podařilo jej předskočit a míč zapadl do branky.

Hlavičkoval jste z relativně velké vzdálenosti. Co vám běželo hlavou, než míč zapadl do sítě?

Byla to vážně dálka a celkem velká doba, než balón skončil v brance. Měl jsem obrovskou radost, když jsem viděl míč v síti.

Je gól na evropském šampionátu splněným snem?

Rozhodně! Jsem za něj nepopsatelně rád. Trefa do sítě Chorvatska znamená, že jsem nejel na šampionát zbytečně.

Neměl jste po vstřeleném gólu chuť chopit se exekuce pokutového kopu?

Ne. Já jsem nebyl určený. Kopat bych rozhodně nešel. Já penaltu zahrával snad jednou v životě, rozhodně nejde o moji disciplínu. Tomáš Necid ji uklidil s přehledem a zařídil veledůležitý bod.

Nehonila se vám v euforii hlavou myšlenka na úplný obrat?

Ano, ale bylo to složité, protože Tomáš Rosický byl zraněný a musel zůstat nahoře, protože nemohl běhat. Nevypadalo to s ním vůbec dobře. Kdyby byl fit, mohli bychom určitě útočit více.

Prakticky do vašeho střídání měl zápas jednoznačný průběh, Chorvatsko dominovalo. Proč?

První poločas nám vůbec nevyšel, Chorvaté hráli vážně dobře. Ale když už měli dvoubrankový náskok, začali jsme si paradoxně věřit.

Závěr se naopak soupeři nevydařil. Myslíte, že vás Chorvaté podcenili pod dojmem dvoubrankového náskoku?

To si nemyslím. My jsme prostě začali více hrát, věřit si. A určitě nám pomohlo, že Chorvaté se nikam nehnali. Už si mysleli, že zápas dohrají.

Jak důležité bylo přerušení, které způsobili fanoušci Chorvatska, když na plochu naházeli petardy, dělobuchy a světlice?

Nevím, jestli nám zrovna tento okamžik pomohl. Nebylo to nijak příjemné, že přišla taková pauza. Rozhodně se celý incident vymstil Chorvatům.

Hnalo vás za vyrovnáním i vědomí, že v případě prohry bude šance na postup do osmifinále s ohledem na vývoj dalších skupin velmi malá?

Samozřejmě sledujeme ostatní zápasy a vidíme, komu se jak daří. Proto je bod hodně důležitý. Čtyři body dávají velkou pravděpodobnost účasti v osmifinále. Samozřejmě je ještě nemáme, ale do zápasu s Tureckem půjdeme s cílem vyhrát. A s bodem v zádech bude naše pozice mnohem příjemnější.

Stejně jako už několikrát v kvalifikaci jste dokázali zvrátit nepříznivý vývoj zápasu. O čem to svědčí?

O mimořádné soudržnosti a faktu, že se nikdy nevzdáváme a bojujeme až do úplného konce.

Reklama

Související témata: