Hlavní obsah

Vrba mystifikoval! Na dva roky se upsal ruské Machačkale, s ním odchází i manažer Fitzel

Praha
Aktualizováno

Vrbův výlet do Ruska už byl pouhou formalitou. Odchod od české reprezentace měl dopředu promyšlený, rozhodnutý pro Machačkalu byl rovněž, ansámbl svých spolupracovníků měl vybraný také. Reprezentačního manažera Dušana Fitzela, plzeňského trenéra brankářů Martina Ticháčka, někdejšího olomouckého plejera s ruskými kořeny Alexandra Bokije. Dnes se exreprezentační kouč Pavel Vrba i s novým realizačním týmem upsal ruskému ligovému klubu Anži Machačkala, o čemž fotbalová generalita z Dagestánu informuje na svých webových stránkách.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Na východ! Trenér Pavel Vrba bude působit v Rusku.

Článek

Přitom Vrba doma do poslední chvíle mystifikoval. Ještě den poté, co se po francouzské blamáži vrátil s národním týmem z evropského šampionátu, vykládal, jak ho práce u reprezentace dál motivuje.

Ani strahovský boss nevěřil...

V dějišti mistrovství Evropy si přitom se sarkasmem v hlase dělal blázny nejen z novinářů, ale i ze strahovské generality. „Čekám, až mi najdete nějaký klub, který má o mě zájem, když píšete hned o pěti," ušklíbl se několikrát.

I boss českého fotbalu Miroslav Pelta byl přesvědčen, že ho Vrba nezradí a od reprezentace, k níž ho přivedl před kvalifikací o Evropu po úmorných jednáních a za patřičné odstupné z Plzně, neodejde.

„Žádné angažmá nemá," ujišťoval v Toulouse po prohře se Španěly v Českém domě.

Jenže Vrba ho měl a Peltu zradil. Využil výstupní klauzuli, kterou si nechal do smlouvy u reprezentace zakomponovat, a dnes se upsal Machačkale. Na dva roky s roční opcí k tomu.

Klauzule v Plzni i na Strahově

Přitom smlouva zněla na čtyři roky a její součástí byla dvouletá opce. Ovšem zmiňovaná výstupní klauzule v ní byla také. Vrba ji měl už ve smlouvě s Viktorií Plzeň, a uplatnil ji, když ho Pelta zlákal k odchodu na Strahov. Tam si ji prosadil také a zase ji v pravou chvíli využil. Zvláště, když Machačkala je svolná zaplatit požadované odstupné, které by se podle kuloárních informací mělo pohybovat kolem 12 miliónů korun.

O Vrbově úmyslu skončit hned po nepovedeném šampionátu se zřejmě vědělo už během šampionátu. Anebo bezprostředně po prohře s Tureckem...

Sivok mnohé naznačil už v Lens

Když totiž vyšel Tomáš Sivok v Lens ze šatny a odpovídal na otázku, zda bude v národním týmu dál pokračovat, pronesl zajímavou větu.

„Počkám, co se bude dít u reprezentace a kdo národní mužstvo povede. Promluvím si s novým trenérem, nebo trenérem jestli má chuť se mnou pracovat," pravil. Až v kontextu událostí dalších dnů dostala Sivokova slova pravý význam.

Přitom Vrba v ten samý čas neviděl důvod, proč by u reprezentace nepokračoval a do kvalifikace o postup na mistrovství světa 2018 v Rusku ji nevedl.

„Kromě smlouvy u české reprezentace k dnešnímu dni žádnou jinou podepsanou nemám," prohlašoval Vrba.

Skutečně. Novou s Machačkalou podepsal až za devět dnů...

Nový trenér už 8. července?

„Až po mistrovství Evropy jsem zvážil všechny okolnosti a nakonec se rozhodl akceptovat nabídku Anži Machačkala, s jejíž konkrétní podobou jsem byl seznámen několik dní po skončení turnaje," uvedl Vrba po dnešním podpisu smlouvy s ruským klubem, s nímž okamžitě zahájí přípravu na novou sezónu. Ta ostatně začala už 24. června a před příchodem Vrby ji vedl sportovní ředitel klubuz Narvik Sirchajev.

Machačkala vstoupí do ruské ligy už 29. července ligovým zápasem s CSKA Moskva, pochopitelně s trenérem Vrbou na lavičce.

Záda mu bude v Dagestánu, stejně jako u reprezentace, krýt Dušan Fitzel, který ještě při návratu z Francie vykládal o tom, že českému fotbalu bude zase lépe, až začnou své plody přinášet fotbalové akademie, na jejichž vzniku se podílí. Teď ale mizí i s trenérem...

I plzeňský trenér brankářů Martin Ticháček a někdejší olomoucký stoper s ruskými kořeny Alexander Bokij do Dagestánu odchází. Jen pro asistenta Karla Krejčího, který po zisku mistrovského titulu s Viktorií skončil v Plzni, aby byl Vrbovi na Strahově po ruce, nezbylo v trenérově ekipě místo.

Prezident asociace Miroslav Pelta trávící momentálně dovolenou v Řecku u reprezentace volné místo má. Krejčímu ho samozřejmě nesvěří, případné Vrbovy nástupce nosí v hlavě.

„Chci ho 8. července předložit ke schválení výkonnému výboru," vzkázal.

Nejspíše se rozhoduje a jedná o Karlu Jarolímovi, jenž je ovšem vázán smlouvou v Mladé Boleslavi, zvažuje Vítězslava Lavičku působícího na Strahově u jednadvacítky, možná se mu honí hlavou někdejší Brücknerův asistent a poté i jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý. Ale třeba chystá stejné překvapení, jaké přivodil na valné hromadě v Brně, kde vyrukoval s tím, že české sudí bude řídit jako předseda jejich komise Polák Michal Listkiewicz.

Kdo by se měl stát novým trenérem národního týmu?
Jaroslav Hřebík
14,6 %
Karel Jarolím
5,8 %
Vítězslav Lavička
7,5 %
Jaroslav Šilhavý
1,9 %
Zdeněk Zeman
53,1 %
jiný český kouč
5,1 %
zahraniční trenér
12 %
Celkem hlasovalo 23231 čtenářů.

Reklama

Související témata: