Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace je blízko novému trenérovi. Jarolím, ukázal Pelta prstem

Aktualizováno

Novým trenérem české fotbalové reprezentace by se měl stát Karel Jarolím, který na lavičce národního týmu nahradí Pavla Vrbu působícího již v ruské Machačkale. „Měl jsem v hlavě tři jména. Výhradně české trenéry. Ale jednal jsem jen s jediným. Pouze s Karlem Jarolímem,“ potvrdil první muž českého fotbalu Miroslav Pelta, že po návratu z dovolené jednal skutečně promptně. Ve čtvrtek večer první kolo jednání, dnes druhé, při němž Jarolím potvrdil, že o působení u reprezentace má zájem.

Miroslav Pelta oslovil Karla JarolímaVideo: Sport.cz

 
Článek

Jedno bylo po náhlém konci Pavla Vrby předsedovi jasné okamžitě. „Rozhodl jsem se, že půjdu českou cestou. Uvažovat o trenérovi ze zahraničí by nejspíš znamenalo odepsat jeden kvalifikační cyklus. Přece jen by nějaký čas trvalo, než by se kouč z ciziny seznámil s našimi specifiky, poznal mentalitu, aklimatizoval se, o jazykové bariéře nemluvě. A my potřebujeme trenéra, který bude mít o našich fotbalistech přehled a naskočí k reprezentaci okamžitě," vysvětloval Pelta svou filosofii.

Proto úvahy o třech trenérech, proto jediný Karel Jarolím, kterého kontaktoval a s nímž jednal.

Reakce prezidenta Mladé Boleslavi Josefa Dufka pro aktualne.cz:
"Pořád nemůžu uvěřit tomu, co se stalo. Přesněji řečeno, jak se to stalo. Mimo moje chápání zůstává, že to Pelta takhle celé spustil, aniž by o uvolnění Jarolíma mluvil někdy v životě se mnou. Abych byl úplně přesný, za asociaci mě o tom, že by Karel Jarolím mohl být ohledně národního týmu ve hře, informoval krátkým telefonátem místopředseda Roman Berbr. Jenže nároďák má v gesci předseda Pelta a ten mi prvně zkoušel volat až dnes v 8:50 ráno. Měl jsem zrovna důležité jednání, až po něm jsem našel nepřijatý hovor od předsedy. A podruhé už nezavolal. On dva týdny ví, že nemá reprezentačního trenéra, a moje číslo prvně použije až dneska ráno?
Vzhledem k tomu, v jakém aranžmá celá věc proběhla, budu tvrdý. Do těch rozhovorů, co nám s panem Peltou odstartují v pondělí, půjdu s jednoznačným požadavkem, aby Karel Jarolím vedl Mladou Boleslav přinejmenším do konce kalendářního roku 2016. A nemíním z toho ustoupit ani o píď."

„Jarolím zájem má a k národnímu týmu chce. Smlouvu s Mladou Boleslaví sice prodloužil nedávno, ale má v ní výstupní klauzuli, jako ji tam měl třeba i Pavel Vrba. Ale my chceme dospět k dohodě nejen s trenérem, ale i s jeho klubem. Proto budu v pondělí jednat s prezidentem Mladé Boleslavi Dufkem," prozrazoval Pelta, jaké další kroky plánuje.

Před sedmi lety Jarolím reprezentaci odmítl

Jarolím, jemuž bude 23. srpna rovných šedesát let, má za sebou bohatou trenérskou kariéru. Působil v Příbrami, pražské Slavii, s níž získal dva mistrovské tituly a přivedl ji i do vysněné Ligy mistrů, má za sebou angažmá v bratislavském Slovanu i třeba v arabském světě, zkušenosti sbíral i jako asistent ve francouzském Racingu Štrasburk.

Už v roce 2009 byl hlavním kandidátem na funkci reprezentačního trenéra, nabídku ale odmítl s tím, že se chce naplno věnovat práci ve Slavii. Teď ovšem na Peltovu nabídku kývnul, protože působení u reprezentace ho láká.

"Stát se může samozřejmě cokoli, ale nepředpokládám, že bychom se nedohodli. To by skutečně muselo dojít k výjimečnému selhání, ale to nepředpokládám, protože Karel Jarolím zájem má," je Pelta přesvědčen, že k trojstranné dohodě nakonec dojde.

U Středočechů nebude končit hned

Zvláště, když je ochoten akceptovat, aby po dobu účinkování Mladé Boleslavi na evropské pohárové scéně působil trenér Karel Jarolím nadádle i v klubu, z něhož k národnímu celku míří.

"Jde nám přece o celý český fotbal. O body do pohárového koeficientu, který potřebuje. Ale na zářijový vstup do kvalifikace proti Severnímu Irsku už chci mít nového kouče plně k dispozici pro reprezentaci," vysvětloval Pelta své záměry.

Zároveň prozradil, že namísto Dušana Fitzela, jenž zmizel společně s trenérem Vrbou v Rusku, by se měl novým manažerem reprezentace stát Jaromír Šeterle. Ten už tuto funkci úspěšně zastává u české jednadvacítky.

Reklama