Hlavní obsah

Potvrzeno! Fotbalové reprezentace se v srpnu ujme Jarolím, zatím si ho smí nechat i Boleslav

Praha
Aktualizováno

Týden trvala jednání, která navíc zkomplikoval odjezd Mladé Boleslavi na soustředění do Rakouska, v pátek ale k finální dohodě došlo - Karel Jarolím vystřídá Pavla Vrbu na lavičce české fotbalové reprezentace. Národní tým převezme už v srpnu a hned v září s ním vstoupí domácím zápasem proti Severnímu Irsku do kvalifikace o postup na světový šampionát 2018 v Rusku. Smlouvu podepíše na dva roky s dvouletou opcí.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Českou fotbalovou reprezentaci povede Karel Jarolím.

Článek

První muž českého fotbalu Miroslav Pelta po odchodu Pavla Vrby do ruské Machačkaly slíbil angažovat nového kouče promptně a slovo dodržel, i když jednání nebyla zdaleka jednoduchá. Hlavně proto, že uvažoval pouze o trenérovi z tuzemska.

Od začátku preferoval českou cestu

„Rozhodl jsem se, že půjdu českou cestou. Uvažovat o trenérovi ze zahraničí by nejspíš znamenalo odepsat jeden kvalifikační cyklus. Přece jen by nějaký čas trvalo, než by se kouč z ciziny seznámil s našimi specifiky, poznal mentalitu, aklimatizoval se, o jazykové bariéře nemluvě. A my potřebujeme trenéra, který bude mít o našich fotbalistech přehled a naskočí k reprezentaci okamžitě," vysvětloval Pelta svou filosofii a jako na prvního kouče pomyslel na zkušeného a ambiciózního šedesátníka Karla Jarolíma.

A jen s ním také od začátku jednal a paralelně přitom rokoval s šéfem mladoboleslavského klubu Josefem Dufkem o trenérově uvolnění. Jarolím měl totiž ve středočeském klubu podepsanou smlouvu až do června 2019.

„Jarolím k národnímu týmu chce. Smlouvu s Mladou Boleslaví sice prodloužil nedávno, ale má v ní výstupní klauzuli, jako ji tam měl třeba i Pavel Vrba. Ale my chceme dospět k dohodě nejen s trenérem, ale i s jeho klubem," přiznával Pelta, že chce zachovat štábní kulturu a dospět ke koncensu.

Premiéra se Severními Iry, křest v Německu

A dospěl k němu, protože v pátek byla dohoda o příchodu Jarolíma k národnímu týmu stvrzena.  Nového trenéra čeká už 4. září kvalifikační duel o postup na mistrovství světa 2018 v Rusku doma proti Severnímu Irsku, 8. října podstoupí křest ohněm na půdě mistrů světa Němců, za tři dny přivítá Ázerbájdžán. Kvalifikační podzim zakončí s reprezentací 11. listopadu doma s Norskem.

„Jednání probíhala velmi korektně. Snažili jsme se najít pro obě strany akceptovatelnou podobu dohod, což se podařilo. Přichází trenér, za nímž jsou sportovní výsledky, a věřím, že může podobných úspěchů dosáhnout i s národním týmem. Prvním krokem je sestavit tým tak, abychom se mohli pokusit o postup na MS 2018," kvitoval Pelta, když v pátek došlo k finální dohodě a Jarolím je připraven podepsat u reprezentace smlouvu znějící na dva roky, v níž je dodatek o dvouleté opci.

Dufek ocenil korektnost

„Mohu potvrdit, že ohledně angažování kouče Jarolíma došlo k předběžné dohodě, která proběhla skutečně korektním způsobem. Veškeré konkrétní náležitosti ovšem můžeme dořešit až po návratu týmu ze soustředění v Rakousku," potvrdil prezident mladoboleslavského klubu Dufek.

Součástí dohody s klubem je i souhlas, že Jarolím může do 25. srpna vést ještě i Boleslav v kvalifikaci Evropské ligy.

"Reprezentaci beru jako obrovskou poctu. Samozřejmě, o to větší zodpovědnost to pro člověka je," svěřoval se Jarolím, jemuž bude 23. srpna rovných šedesát let a který byl už v roce 2009 hlavním kandidátem na funkci reprezentačního trenéra. Nabídku ale odmítl s tím, že se chce naplno věnovat práci ve Slavii. Teď se ovšem o šanci už připravit nenechal.

Novým manažerem reprezentace bude Jaromír Šeterle, jenž zároveň zůstane ve stejné funkci u jednadvacítky. Nahradí Dušana Fitzela, který s Vrbou odešel do Machačkaly.

Probojuje se česká fotbalová reprezentace pod vedením Karla Jarolíma na MS 2018 v Rusku?
Ano
33,5 %
Ne
66,5 %
Celkem hlasovalo 13924 čtenářů.

Reklama