Hlavní obsah

Plzeňský obránce Limberský ukončil reprezentační kariéru: Nechci už tříštit síly, potřebuju drajv

Robert Neumann (Westendorf)Sport.czPrávo

Další z kola ven. Po Petru Čechovi, Jaroslavu Plašilovi a Davidu Lafatovi končí v české fotbalové reprezentaci i David Limberský. Obránce Viktorie Plzeň to řekl Právu a Sport.cz na probíhajícím soustředění v rakouském Westendorfu. V rozhovoru svůj krok zdůvodňuje, vyjadřuje se také ke kritice, která se na něj poslední měsíce snášela.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce David Limberský ukončil reprezentační kariéru.

Článek

Kdy jste se rozhodl, že skončíte?

Zrálo to ve mně celé jaro. Dokonce jsem i zvažoval, že skončím ještě před mistrovstvím Evropy. Docházely mi ke konci sezóny síly. Nakonec jsem se rozhodl, že do Francie pojedu. Bohužel turnaj se nepovedl mně, ani týmu. O to je můj konec smutnější, rád bych se loučil důstojněji.

Takže i pokud by české mužstvo na ME uspělo, nastal by tento scénář?

Ano. Brzy mi bude třiatřicet, před národním týmem je nový kvalifikační cyklus. Pár kluků už skončilo, myslím, že už jsem měl také na čase.

Jaký je zásadní důvod?

Nechci už tříštit síly mezi klub a reprezentaci. Na jaře jsem cítil, že nemám potřebný drajv. Raději chci odehrát méně zápasů kvalitně, než všechny průměrně.

Mnoho lidí za vaším verdiktem bude hledat příchod Karla Jarolíma k reprezentaci. Před lety jste spolu měli menší spor.

Vlastně jsem na to už odpověděl. Byl jsem rozhodnutý dávno, šlo jen o to, jestli skončím před šampionátem, nebo až po něm. Konzultoval jsem záležitost už s panem Vrbou, tudíž je vyloučené, že by v tom hrála roli změna kouče.

Přemlouvali vás blízcí, abyste si to ještě rozmyslel?

Rodiče jsou rádi, věděli, že tlak na mě byl obrovský. Přítelkyně mě přemlouvala, ať ještě nekončím, ale já se pevně rozhodl. Myslím, že i kdyby naléhala rodina, neuspěla by.

Limberského čísla v reprezentaci
40 startů
1 vstřelený gól
2889 odehraných minut
9 žlutých karet
0 červených karet

Oznámil jste to po posledním zápase na ME s Tureckem spoluhráčům v kabině?

Nebral jsem si slovo jako Jarda Plašil, nemám odehráno sto startů jako on. Říkal jsem si, že skončím v klidu, potichu. Nastal prostě čas, aby hrál někdo mladší a perspektivnější.

Slibujete si tedy nyní, že svojí výkonnostní laťku vrátíte na úroveň, na kterou byli všichni zvyklí?

Přesně tak. Poslední půlrok nebyl z mojí strany ideální. Sice jsme s Plzní v lize udělali rekordní šňůru, ale necítil jsem se komfortně.

Uvidí tedy fanoušci na podzim starého dobrého Limberského, který zase piluje lajnu, centruje a střílí?

Rád bych, uvidíme. Musím se do toho dostat postupně. Vzhledem k šampionátu jsem měl krátkou dovolenou, v přípravě jsem odehrál zatím jen poločas proti Düsseldorfu a v pátek hodinu proti tureckému týmu. Cítím, že se mi energie pomalu vrací, otáčí se to k lepšímu.

Během ME jste byl kritizovaný, že máte nadváhu. Co vy na to?

Váhu si držím pět let stejnou. Nicméně s koučem Pivarníkem jsem domluvený na jistých opatřeních, ale není to nic drastického. Stačí dolů kilo a půl a je to v pohodě. Tak mi vyšly testy.

Jste jedním z posledních mohykánů, kteří zažili ve Viktorii všechny bitvy o evropské poháry. Nepřejí se toho člověk za ta léta? Nebo jste ve stejném očekávání, jako když jste šli poprvé pro Ligu mistrů?

Tenkrát jsme nevěděli, do čeho jdeme. Možná jsme i díky tomu byli uvolněnější, nic jsme si nepřipouštěli. Nyní víme, jak obrovskou zodpovědnost za klub i za celý český fotbal máme. Pro každého je to velká motivace, u mě možná ještě větší. Šancí zahrát si o Ligu mistrů už moc mít nemusím.

Zřejmě je to i víc svazující. Zatímco tehdy jste mohli pouze překvapit, teď se postup na evropskou scénu bere jako povinnost.

Je to tak. Stěžejní je pro nás třetí předkolo Ligy mistrů, pokud ho zvládneme, máme poháry jisté. Bude to alfa a omega podzimní části.

Máte motivaci i kvůli kritice na ME?

Ano, chci dokázat, že nepatřím do starého železa. Že třeba ještě dva roky udržím laťku vysoko. Je to ovšem pořád těžší a těžší, každý rok obhajovat svoji pozici.

Jste psychicky opotřebovaný?

Lhal bych, kdybych řekl, že ne. Na druhou stranu každý rok se vlastně začíná od nuly. Žene mě, abych stačil mladým, motivace rvát se za Plzeň. Je ale jasné, že ke konci jara psychické síly docházejí. Kdo hraje řadu let na vrcholu, ví, o čem mluvím.

V pátek jste se dozvěděli soupeře pro 3. předkolo Ligy mistrů. Co říkáte na ázerbájdžánský Karabach?

Hráli jsme s nimi před dvěma roky v přípravě, byli výborní. Je to jeden z nejtěžších soupeřů, na které jsme mohli narazit.

Navíc v dějišti odvetného zápasu v Baku budou vražedné klimatické podmínky. Teploty kolem 40 stupňů, k tomu vysoká vlhkost.

Cestování i počasí budou nepříjemné. Ale pravda leží na hřišti, tam se rozhoduje. Podmínky budou pro oba týmy shodné. Chceme si samozřejmě připravit do odvety solidní pozici. A pak se děj vůle boží.

Do sezóny jdete s novým trenérem Romanem Pivarníkem. Je v něčem specifický oproti jeho předchůdcům, které jste ve Viktorii zažil?

Má svoji filosofii, neuhýbá, nehledá kompromisy. Je přísný, myslím, že to na nás může platit. (směje se)

Reklama

Související témata: