Hlavní obsah

Rosický je pořád rozdílový hráč, říká Jarolím o kapitánovi, který se ještě nerozhodl

Praha

Ujímá se fotbalové reprezentace ve chvíli, kdy mu to nikdo nezávidí. Neúspěch na EURO ve Francii, pět zkušených hráčů, kteří po šampionátu skončili, bídná aktuální forma jejich nástupců. S tím vším se trenér Karel Jarolím musí vypořádat. „Reprezentace je vrchol mé kariéry, ale zároveň i obrovská zodpovědnost vůči všem. Fotbal kluky učit hrát nebudu, jde o to, abychom byli semknutí a bylo to na hřišti cítit,“ slibuje kouč dva dny po svých šedesátinách.

Nominační tisková konference Karla JarolímaVideo: Martin Kubičík, Lucie Moučková, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Karel Jarolím o nových pravidlech v reprezentaci

Nominační tisková konference Karla Jarolíma

Ví se o vás, že vyznáváte svůj trenérský dril. Podle čeho jste nominoval hráče pro přátelský duel s Arménií a první kvalifikační zápas se Severním Irskem?

Hlavně podle formy, ale teď bohužel nemůžu o všech povolaných hráčích říci, že prožívají zrovna optimální období. V týmu je zkušenost, musíme být i hladoví. A taky jde o charakter, aby kluci byli odolní ve všech směrech. Hned první kvalifikační zápas se Severním Irskem bude o vůli. Čeká nás houževnatý soupeř, který dohrává každý souboj.

Příští středu přípravný duel v Mladé Boleslavi s Arménií, v neděli pak první zápas o postup na MS 2018 proti Severnímu Irsku na Spartě. Máte představu, nakolik se bude sestava pro obě utkání lišit?

Uvažuji, že již do prvního poločasu proti Arménii nastoupí jedenáctka, kterou budu plus mínus považovat za optimální. Ke změně však ještě může dojít.

Čech, Plašil, Hubník, Lafata a Limberský po šampionátu ve Francii v národním týmu skončili. Počítáte ještě s Rosickým?

Mám v plánu se s ním sejít. Tomáš zatím trénuje individuálně, pokud se rozhodne pokračovat a bude mít zájem, bude záležet na tom, jaké výkony bude odvádět. O tom ale nepochybuji, je to pořád rozdílový hráč. Pořád by měl reprezentaci co dát.

Kdo zatím bude novým kapitánem?

Představu mám, vhodnější je říci ji nejdřív hráčům.

Z jak velkého okruhu jste nominaci vybíral?

Mezi třiceti až čtyřiceti fotbalisty, plus mínus. Myslím, že jsme na nikoho nezapomněli.

Netrápí vás slabší ofenzíva?

Útočná fáze nefungovala na mistrovství Evropy, ale v kvalifikaci byly dobré věci, na něž je třeba navázat. V ní jsme vyhráli skupinu, čemuž by před jejím začátkem nikdo nevěřil. Tam je na čem stavět. Začít se musí od obrany, ale také jde o to, abychom byli nebezpeční.

Na jakého střelce nejvíc spoléháte?

Nejen na útočníky, na zakončení by se mělo pokud možno podílet více hráčů. Předpoklady útočníci mají, jeden jako druhý. Škoda a Necid jsou podobné typy, vedle nich je Vydra a vzhledem k počtu gólů a asistencí v Dánsku jsme moc nepochybovali ani o Kadlecovi.

Reklama

Související témata: