Hlavní obsah

Lvíčata mohou slavit už v Belgii. Zajistí si postup na evropský šampionát?

Leuven

Stojí už těsně pod vrcholem. Pokud čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let dnes v Belgii (18:45, vysílá ČT sport) vyhrají, zajistí si s předstihem přímý postup na mistrovství Evropy 2017 v Polsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér reprezentace do 21 let Vítězslav Lavička.

Článek

Na šampionát by je výrazně posunula také remíza, ze závěrečného říjnového domácího duelu s Moldavskem by jim při tomto scénáři stačil bod.

„Jsme si vědomi, že Belgičané jsou dobří. V úvodním vzájemném zápase jsme si ale dokázali, že se s nimi můžeme měřit. Bude potřeba, abychom zahráli na hranici svých možností," řekl trenér Vítězslav Lavička. Na podzim v Jablonci jeho výběr Belgičany porazil 1:0. Právě tento duel odstartoval vítěznou sérii Lvíčat, která čítá už pět zápasů.

Naposledy s přehledem triumfovala ve čtvrtek v Černé Hoře (3:0). To Belgičané horko těžko vyhráli v pátek na Maltě (3:2), vítězství si zajistili až v samém závěru utkání. Pokud by klopýtli, Češi by už měli mistrovství Evropy téměř jisté.

Jistota pořád není

„Byli jsme na společné večeři, měli jsme informace o aktuálním vývoji na Maltě. Když vedla Belgie o dva góly, brali jsme to jako hotovou věc. Ale najednou domácí snížili, pak vyrovnali. Napětí bylo v nás všech. Jenže před koncem dala Belgie vítězný gól, takže cesta do Polska pořád není jednoduchá," podotkl Lavička.

I přes výtečně rozehranou kvalifikaci stále hrozí scénář, že o první místo český tým přijde. Čtvrteční výhrou odstřihl od postupových nadějí Černohorce, před druhou Belgií má pětibodový náskok. Jenže ta má zápas k dobru. „Naše průběžně postavení je nadějné, jenže pořád to není jistota," ví Lavička.

K jednadvacítce přišel po loňském domácím ME. Týmu se předpovídal krach, před vstupem do kvalifikačního cyklu se o něm mluvilo jako o nejhorším v historii. Zkušený kouč z něj však vytvořil skvěle fungující mechanismus.

„Někdy klukům v rámci motivace říkám, že na začátku byla zpochybňována výkonnost této jednadvacítky. A že mají možnost dokázat, že to není pravda. Jsou nastavení na práci, ať na hřišti, nebo mimo něj. Mám dobrý pocit i z realizačního týmu," těší Lavičku. Jeho Lvíčatům zbývá udělat poslední krok. Budou se z Belgie vracet s veselou?

Reklama

Související témata: