Hlavní obsah

Když si hlava dva dny odpočine, nohy pak běhají rychleji, chválil Khedira prozíravost trenéra Löwa

zp (Hamburk)Sport.cz

Reminiscence na devět let starou porážku v Mnichově mu právě po chuti nebyly, ale kontroval okamžitě. A s úsměvem k tomu. „Vzpomínám na oba kvalifikační zápasy o Evropu. Na ten první, který jsme tehdy v březnu v Praze vyhráli, i na říjnový v Mnichově, kdy jsme Čechy obdarovali, protože my už měli postup na EURO garantovaný,“ reagoval kouč německé fotbalové reprezentace Joachim Löw na resumé poslední vzájemné konfrontace obou mužstev. Po devíti letech je na řadě další, v níž v sobotním hamburském večeru půjde o body v kvalifikaci o MS v Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Trenér německé reprezentace Joachim Löw (vlevo) v debatě s obráncem Jeromem Boatengem.

Článek

Domácí Němci v ní budou favority na druhou, což berou, aniž by se jakkoli vykrucovali.

„Chceme na šampionát přímo, což znamená vyhrát skupinu. A to zase předpokládá plný bodový zisk z následujících dvou kvalifikačních zápasů proti Čechům a Severním Irům, které hrajeme doma. Jsme na ně ale dobře připraveni," nepřipouštěl trenér Löw nic jiného, než šestibodový profit.

Předpokládaná sestava Německa
Neuer - Kimmich, Boateng, Hummels, Hector - Khedira, Kroos - Müller, Özil, Draxler - Götze

Přitom si dovolil ten luxus, že po víkendových ligových zápasech dopřál svým vyvoleným dvoudenní volno a sešel se s nimi až ve středu. A to v minulých týdnech několikrát zabědoval a posteskl si, že by na přípravu reprezentace potřeboval přece jen víc času. Teď měl možnost natáhnout soustředění o dva dny, ale pohrdl jí.

„Potřebovali si odpočinout, takže jsme vlastně o nic nepřišli. O jeden regenerační a jeden běžný trénink k tomu," vysvětloval Löw, že chtěl na srazu hráče odpočaté, uvolněné a plné chuti do zápasů, jež je čekají.

„Trenér jde s dobou. Ví, že podle nových vědeckých výzkumů musí být hlava alespoň dva tři dny v klidu, aby mohly nohy rychleji běhat," kvitoval Löwův počin Sami Khedira.

Němci tudíž odpočatí jsou a soupeře jsou svým fotbalem nachystání roztáčet, jako vítr funící od moře do ulic Hamburku. Už v sobotu večer se tak míní opřít do českého týmu.

Češi nás potrápí nejvíc, tvrdil Löw

„Češi sice nemají ve svém středu takové individuality jako v minulosti, ale i tak řada jejich hráčů působí v Itálii, u nás v Německu, Turecku a jinde po Evropě. Pořád jsou kvalitní, chytří a nepříjemní. Nejen na papíře, ale i v reálu to bude náš největší soupeř ve skupině. Umí dobře bránit i vyrážet ke kontrům, takže že všech protivníků nás potrápí určitě nejvíc," nešetřil Löw komplimenty na adresu Jarolímova výběru.

Nepřipustil však, že by česká reprezentace mohla způsobit jeho celku problémy.

„Za posledních šest let jsme se změnili z pasivně a defenzivně hrajícího mužstva v tým aktivní, který ve hře dominuje. Ostatně, v prvním kvalifikačním střetnutí v Norsku jsme to předvedli," připomněl zářijovou výhru 3:0 v Oslo.

„Po utkání sice zaznělo, že Norové nebyli až tak dobří, ale stejně tak mohlo zaznít, že my byli velmi dobří."

Sestavu nevyřkl, ale mnohé naznačil

K obraně, s níž je Löw navýsost spokojen, se přidala středová řada, v níž má momentálně velký přetlak kvalitních fotbalistů, zlepšilo se i využívání šancí, jež Němce trápilo na letošním EURO ve Francii. Vždyť třeba šampionátový smolař Müller dal v Oslo dva góly a u třetího asistoval.

„Využívání šancí není jen o nácviku střelby, ale i o sebevědomí hráčů a o jejich vědomí, jak důležité je podstoupit naplno každý souboj. I v tom se zlepšujeme," věří trenér německé reprezentace, že zítra večer v Hamburku se to potvrdí.

V sestavě, kterou sice nahlas nevyřkl, ale mnohé z ní naznačil. Třeba že poprvé od šampionátu ve Francii se v ní zase objeví Boateng, že vpředu bude operovat Götze, že na dvojici Khedira - Kroos nesáhne.

„Ve Francii neměl Götze takovou formu, na jakou jsme u něho zvyklí, ale teď po návratu do Dortmundu je to zase on. Při tréninku energický, plný radosti a chuti do hry, znovu veselý. A s dvojici Khedira - Kroos nejspíš skutečně začneme, zatímco v úterním utkání se Severními Iry si zase dovedu představit, že v základní sestavě nastoupí Gündogan, který se vrátil po dlouhé přestávce. V Manchesteru City už pár velmi dobrých utkání odehrál, pár mu jich ale ještě chybí, aby byl v top formě.," glosoval Löw skládání sestavy, kterou pošle na Čechy.

Reklama

Související témata: