Hlavní obsah

Bude to o osobní odvaze, tak ji v sobě seberte, vyprovázel Jarolím tým ke konfrontaci s mistry světa

Hamburk

Jedno svým svěřencům připomínal v jednom kuse. „Mějte před nimi patřičný respekt, ale oprostěte se od strachu,“ nabádal kouč české fotbalové reprezentace Karel Jarolím jedenáct svých vyvolených před večerní partií s mistry světa. Pro jeho nově se rodící tým půjde v Hamburku proti Němcům o nejtěžší dosavadní zkoušku, pro trenéra pochopitelně také. „Pár velkých zápasů jsem sice již absolvoval, ale dnešní bude i pro mě tím nejtěžším,“ přiznával Jarolím v hotelu Grand Elysée, ještě než vyrazil na vyprodaný hamburský stadion k druhému dílu kvalifikace o účast na mistrovství světa 2018.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Zleva Matěj Vydra, Lukáš Droppa a Milan Petržela na předzápasovém tréninku v Hamburku.

Článek

Trénink reprezentace a Václav Kadlec

Komplimenty německého kolegy Löwa bral s úsměvem. Na jeho tvrzení, že Češi jsou největším soupeřem Němců ve skupině, reagoval s nadhledem.

„Pan Löw je velký taktik a chytrý trenér, který se tím jen pokouší udržet své hráče v plné koncentraci. Německo je navzdory jeho slovům jasným favoritem skupiny, zatímco my jsme odkázáni na to, abychom bojovali s Norskem a Severním Irskem o druhou příčku," bere Jarolím realisticky nastávající duel.

Německo - Česká republika
Dnes 20.45 - Hamburk - rozhodčí Hategan (Rumunsko)
Předpokládané sestavy: Německo: Neuer - Kimmich, Boateng, Hummels, Hector - Khedira, Kroos - Müller, Özil, Draxler - Götze.
ČR: Vaclík - Kadeřábek, Suchý, Sivok, Novák - Hořava, Pavelka - Skalák (Petržela), Dočkal, Krejčí - V. Kadlec.
Přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz

Přitom jím ale samozřejmě cloumá touha v prvním skutečně velkém zápase v roli reprezentačního kouče jít za svou vizí. Vzít duel s mistry světa jako jednu velkou výzvu a pokusit se o překvapení. Urvat třeba bod, což by představovalo senzaci.

Löw překvapení nepřipouští

„Krásné, kdyby se nám to povedlo. Anebo kdybychom alespoň Němcům roli favorita co nejvíc znepříjemnili," pohrával si Jarolím s podobnými myšlenkami, byť jeho kolega Löw nepřipustil, že by se něco takového mohlo přihodit.

„Neexistuje, abychom vstoupili do kvalifikace ztrátami, jako v minulých letech. Pro nás je povinností ze dvou domácích zápasů s Čechy a Severními Iry šest bodů," avizoval kouč mistrů světa.

„Může se to povést. Vím o obrovské ofenzivní síle Němců, stejně jako o tom, že mají jedenáct fotbalistů té nejvyšší úrovně a mezi nimi Toni Kroose hrajícího s takovým přehledem, jako by měl navigaci v hlavě, ale i proti nim se uspět dá. Koncentrací, hrou v kompaktním bloku, tím, že soupeři poskytneme co nejméně prostoru. Ale samo sebou i tím, že se neomezíme jen na bránění, protože stejně důležité je, jak se budeme chovat po zisku balónu," shrnoval Jarolím základní premisy, jejichž naplnění na své jedenáctce požaduje.

Hloupé o sestavě pochybovat

Měl o ní jasno už dávno před zápasem. „Bylo by hloupé, abych měl nějaké pochybnosti, když jsme se na Němce chystali," potvrzoval, že do postupně formujícího se složení zasahovat nemíní.

Samozřejmě, vrátil se kvalifikacemi a velkými turnaji protřelý Sivok, jenž se postaví do stoperské dvojice k Suchého, ale aby třeba přesouval Pavla Kadeřábka z pravé strany na levou, aby hrál jak on tak i další legionář z bundesligy Gebre Selassie, to nepřichází v úvahu.

„Kadeřábek sice nastupoval v posledních zápasech v Hoffenheimu vlevo, ale k podobným rošádám nesáhnu a do sestavy takto zasahovat nebudu. I proto, že Filip Novák odehrál poslední zápasy dobře," potvrzoval Jarolím i s tím, že Gebre Selassie se také dočká.

„Theo možná dostane šanci v úterý, kdy hrajeme doma s Ázerbájdžánem."

Dnes večer bude věřit svým jedenácti vyvoleným. A na trávník hamburské arény je bude vyprovázet s vírou, že každý z nich ze sebe vydá to nejlepší, co v něm je.

„Bude to i osobní odvaze," připomínal trenér, že jedině tak lze uspět v nejtěžší dosavadní zkoušce pro nově se rodící mužstvo i jeho samého.

Reklama

Související témata: