Hlavní obsah

Ti kluci jsou nositeli fotbalové naděje, tvrdí Lavička o svých Lvíčatech po postupu na malé EURO

Praha

Hráčům, těm patří hlavní dík, že kvalifikaci o malé EURO 2017 zvládli a na šampionát do Polska se probojovali. „Vytvořili tým a šli za společným úspěchem,“ zopakoval několikrát trenér český Lvíčat Vítězslav Lavička poté, co cestu kvalifikací završil postupem, byť se právě o současné mladé generaci moc a moc pochybovalo. On ji ale ukočíroval. Přesvědčil mladíky, že fotbal jím ordinovaný povede k úspěchu. Že navzdory skepsi a pochybnostem se mohou mezi dvanáct nejlepších v Evropě probojovat. „Vzali to za své,“ kvitoval kouč.

Vítězslav LavičkaVideo: Sport.cz

 
Článek

Přes trable na začátku i na konci kvalifikace dokázali počáteční Peltovo zadání, v němž šéf asociace stanovil Lavičkovi a jeho mladíkům postup jako cíl, nakonec přece jen proměnit v realitu.

„Poznávali jsme se od zápasu k zápasu, do kvalifikace šli z voleje, mužstvo se tvořilo za pochodu. Jeho gró jsme měli, ale na něj se postupně nabalovali hráči, kteří nebyli fotbalové veřejnosti známí. A jiní odpadávali, neboť se do nominace nevešli," líčil trenér Vítězslav Lavička, jak se z třiceti mladíků nakonec zrodilo mužstvo, které účast na malém EURO vybojovalo.

„Jsou to šikovní kluci," nechtěl se zatím pouštět do spekulací, kteří z jeho svěřenců by se mohli stát potencionálními akvizicemi pro trápící se reprezentační áčko.

Patrik Schick, s deseti brankami a čtyřmi asistencemi nejlepší střelec mužstva, se jí už stal.

„Někteří kluci se jako rozdíloví hráči v jednadvacítce profilovali. Třeba Schick, ale stejně tak Čermák a někteří další. Teď máme možnost zůstat dál pohromadě a zahrát si na mistrovství Evropy, což bude vrchol našeho kvalifikačního cyklu. I proto bych byl nerad, aby se jejich vývoj uspěchal. Lepší dát jim prostor, aby sbírali zkušenosti," myslí Lavička nejen na zájem svého mužstva, ale i celého českého fotbalu.

„Jsou to nositelé fotbalové naděje," tvrdí, že s generací Lvíčat to není rozhodně tak zlé, jak se myslelo, když s ní do kvalifikace vstupoval.

„Nevěřilo se, že mají stejnou kvalitu, jako předchozí ročník, ale oni postup vybojovali. Za dva roky projdou hráči vývojem, naberou zkušenosti a to se na nich projeví. Vždyť třeba Simič, Pulkrab nebo Jankto v našem kádru zpočátku nefigurovali, ale svými výkony si místo v nominaci vybojovali a pro mužstvo byli přínosem," tvrdí trenér jednadvacítky, na kterého čeká malé EURO příští rok v červnu v Polsku.

Pochopitelně se na něm chce prezentovat fotbalem, který přinesl jeho svěřencům úspěch v kvalifikaci.

„Chci na nich, aby hráli rychle, kombinačně, aktivně i směrem dozadu, a neodpočívali a po ztrátě míče nespoléhali, že ho za ně vybojuje zpátky někdo druhý. Ztotožnili se s tím, což je rovněž strašně důležité," připomínal úspěšný trenér český Lvičat.

Reklama