Hlavní obsah

Za Brücknera by hrály prašivky, za Jarolíma vyrukují na Dány hráči druhého sledu

I hráči druhého reprezentačního sledu jistotu mají. Trenér Karel Brückner jim svého času říkával prašivky, současný kouč národního celku Jarolím prostě náhradníci. V úterý si v Mladé Boleslavi právě oni proti Dánům zahrají. Všichni a od začátku. „Ti, co v pátek nenastoupili v kvalifikaci proti Norům, se objeví v základní sestavě. Někteří se samo sebou prostřídají, protože chci vidět, jak se chopí šance, aby se ukázali,“ potvrzoval trenér Karel Jarolím před podvečerním tréninkem v dějišti zápasu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Karel Jarolím během tréninku českého národního týmu.

Článek

Zatímco kouč české reprezentace permanentně vykládá, jak vítá každý den, natož pak utkání, při němž může být se svým výběrem, norský trenér ve službách dánské reprezentace Age Hareide dopolední rétoriku nakonec rovněž korigoval.

Norský kouč zuřil, Jarolím si liboval

"Je nám ctí, že můžeme hrát s takovou fotbalovou zemí, jako je Česká republika," odmítl, že by kdy vypustil z úst, že být na něm, úterní přípravu v Mladé Boleslavi by nejraději zrušil. Citace dánských novinářů ho rozpálila, dedukce, že podlehl tlaku klubů žádajících, aby klíčové hráče šetřil, vysloveně dopálila.

„Můžete si psát, co chcete, to mně je jasné, ale teď opravdu zuřím," hlásal celý naštvaný.

Jarolím neměl k naštvání sebemenší důvod. Nikdo ho k podobným úvahám a proslovům nenutil, on sám naopak na potkání proklamuje, že vítá každou příležitost testovat a zkoušet hráče. I Pavelku by si chtěl v úterý otestovat, i když zatím neví, jak na tom legionář  z Turecka bude, protože mu doktoři trhali bolavý zub.

„Zvláště, když jde o přátelskou konfrontaci, takže na ně nebude doléhat takový tlak, jako třeba v pátek. Mohou tudíž hrát uvolněně... Zodpovědně ale samozřejmě také, protože potřebujeme s Dánskem uhrát dobrý výsledek. I pro psychiku mužstva je důležitý," potvrzoval reprezentační kouč, s jakým souborem Dánové přijeli a kteří hráči reprezentační dres obléknou.

Trenérův rébus vyřeší začátek

„I když nebudou kompletní, mají z čeho vybírat. Vždyť jejich mladí, talentovaní hráči působí v dobrých klubech po celé Evropě, takže si rozhodně nesmíme myslet, že nastoupíme proti slabému soupeři," bere Jarolím i úterní test s povděkem.

„A to přesto, že se až se začátkem zápasu rozptýlí rébus, s jakým herním systémem Dánové vyrukují. V tomto směru jsou dost nečitelní, protože jednou hrají se třemi obránci, v poslední střetnutí měli na hřišti ale čtyři," nepopíral reprezentační trenér, že tahy jeho dánského kolegy Hareida jsou pro něho zatím dost záhadné.

O protivníka ale zase až tolik nejde, hlavní pro Jarolíma zůstává práce s vlastním týmem. „Za jeden dva tréninky se toho moc stihnout nedá, ale i tak věřím, že hráči jsou schopni přenést některé věci z přípravy do utkání. Nic složitého na tom není," glosoval dva dny, které po důležité kvalifikační výhře nad Nory s mužstvem prožil na hřišti.

„Věnovali jsme se ofenzivě a tomu, abychom v dostatečném počtu a s patřičným důrazem operovali v šestnáctce soupeře. A myslím i na to, že musíme zlepšit hru ve středu pole, kde máme velké rezervy," prozrazoval Jarolím, co od hráčů v úterní mladoboleslavské přípravě s Dánskem očekává.

„I když i to je složité, když postavím mančaft, který v pátek nehrál," podotýkal.

Reklama

Související témata: