Hlavní obsah

Dočkal v národním dresu znovu oslnil. A litoval, že nemůže vrátit červený zkrat z Liberce

Mladá Boleslav

Mimořádně vydařený reprezentační sraz za sebou má fotbalový záložník Bořek Dočkal. Skvostný výkon předvedl v pátek při kvalifikační bitvě s Norskem (2:1), nad ostatními vyčníval i při úterní přípravné konfrontaci s Dánskem (1:1). "Mám dost času nachystat se na své další utkání, proto jsem hrál proti Dánům celý zápas," vysvětloval Dočkal po remízové bitvě, proč navzdory všem předpokladům zůstal na trávníku do poslední minuty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čeští fotbalisté remizovali s Dánskem

Jak hodnotíte remízovou konfrontaci s Dánskem?

Výsledkově mohlo utkání z našeho pohledu dopadnout líp, šancí jsme si vytvořili jednoznačně víc než soupeř. V naší sestavě bylo osm změn proti minulému zápasu a stejně jsme dokázali hrát slušný fotbal, což je určitě pozitivní.

Byl i přes množství korekcí v sestavě a také poločasovému střídání výkon po přestávce hodně uspokojivý?

Měli jsme tam pasáž, kdy jsme si v krátkém časovém úseku připravili víc šancí. Už v prvním poločase jsme mohli jít do vedení o dva góly. Na obou týmech bylo vidět, že nehrály tak svázaně, protože šlo o přípravu.

Trenér Jarolím už před zápasem avizoval, že důraz kladl na zlepšení koncovky. Podařilo se záměry naplnit?

Byly tam situace, které lze řešit lépe ve finální a předfinální fázi. Dvakrát či třikrát jdeme do přečíslení a neuděláme tu věc, že nachystáme míč spoluhráči do ještě lepší pozice. Neměli jsme nadstavbu do finální fáze. Ale mám pocit, že důraz nám nechyběl. Je vidět, že když máme avizovaný centr, tak jsou tři čtyři naši hráči v pokutovém území. Dostáváme se tam, jak je třeba.

V pátečním kvalifikačním duelu proti Norsku jste měl dvě klíčové přihrávky při gólových akcích, tentokrát jste často pro míč sbíhal až mezi stopery. Berete svoji pozici jako klíčovou pro potřeby reprezentace?

Tak to úplně nevnímám. Ale když jsou na hřišti kluci, kteří nastupují k druhému zápasu v reprezentaci nebo debutují, potřebují vidět, že jim hráči kolem otevřou prostor a nabídnou se. Jedině tak mohou podat dobrý výkon. Uvědomuju si, že se to od mé osoby očekává.

Ještě v pondělí trenér Jarolím tvrdil, že odehrajete poločas, ale na hřišti jste zůstal celý zápas. Chtěl jste hrát i s ohledem na váš další program podzimu, kdy v domácí nejvyšší soutěži kvůli trestu za vyloučení nemůžete v dresu Sparty nastoupit?

Byli jsme předběžně domluvení, že budu hrát jen část utkání. Ale těch zdravotních komplikací u ostatních kluků v průběhu srazu bylo tolik, že trenér chtěl zvolit danou variantu. Já nic nenamítal, protože v neděli ligu nemohu hrát, takže budu mít dost času se nachystat na svoje další utkání.

Jak vlastně vnímáte svůj zbytek podzimní části sezóny, z něhož jste na domácí scéně vyřazený po trestu od disciplinární komise za vyloučení po faulu na libereckého Breiteho?

Mrzí mě to. Nejsem za to rád, ale už situaci z Liberce nevrátím. Nemohu s tím nic udělat. Budu se snažit pomoci týmu v zápasech, do nichž mohu nastoupit. A budu doufat, že třeba pro poslední podzimní utkání domácí soutěže už dostanu šanci nastoupit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.