Hlavní obsah

Fotbal chřadne. Elitní ligy Čechy neberou

Praha

Na časy, kdy fotbalovou reprezentaci tvořili převážně hráči z předních evropských klubů, už český fanoušek jen vzpomíná. Momentálně za elitní mužstvo hraje pouze Petr Čech v Arsenalu, jenže ten už v národním týmu skončil. Z přibližně sedmi desítek českých fotbalistů v nejvyšších soutěžích v evropských zemích plus kvalitní anglické druhé lize v top týmech není nikdo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Kouba, Pavel Nedvěd a Vladimír Šmicer. Ilustrační snímek.

Článek

Proč tomu tak je? Jednoduchá otázka, o to složitější odpověď. Ani renomovaní trenéři, které oslovilo Právo, nejsou zajedno.

Počátkem slavné éry je bezesporu rok 1996, kdy samostatná česká reprezentace dosáhla svého největšího úspěchu – stříbra na mistrovství Evropy v Anglii. Tehdy měl kouč Dušan Uhrin st. v třiadvacetičlenném kádru sedm krajánků, z nichž jen Patrik Berger hrál za top klub, konkrétně Dortmund. Zato po šampionátu hned několik mladíků doslova vystřelilo do evropských velkoklubů. Karel Poborský do Manchesteru United, Radek Bejbl do Atlétika Madrid, Pavel Nedvěd do Lazia Řím... A mnozí posléze zamířili na ještě lepší adresy. „Byl to báječný pocit, sledovat kariéry kluků, kteří se prosadili ve velkých klubech," vzpomíná Uhrin.

O osm let později skončil tým Karla Brücknera v semifinále evropského šampionátu v Portugalsku, ale právě on měl k dispozici zlatou generaci českých hvězd z věhlasných klubů. „Měl jsem štěstí, že jsem mohl pracovat s hráči, jako byli Nedvěd, Poborský, Rosický, Šmicer, Galásek, Koller. A k nim se pak přidaly dvě úspěšné jednadvacítky, vicemistři a mistři Evropy (v letech 2000, resp. 2002) Čech, Baroš, Ujfaluši, Jankulovski, Grygera... Vytvořila se skvělá parta, všichni jsme se na sebe těšili," připomněl Brückner nejbáječnější období své trenérské kariéry. Odborníci nejen z Evropy měli jasno – český tým v Portugalsku předváděl nejlepší fotbal ze všech účastníků šampionátu. O takových superlativech a srovnávání se může současnému trenérovi reprezentace Karlu Jarolímovi jen zdát. „Nezbývá než si přát, aby se současní mladí hráči do nejlepších klubů dostali, protože pro reprezentaci jsou takoví borci, kteří mají respekt u soupeřů, zkušenosti z těžkých pohárových zápasů a jejich závěrečných fází, moc důležití," podotkl Jarolím.

Proč tedy velké kluby nemají o české fotbalisty zájem? „V lize v současnosti nejsou žádní hráči, kteří splňují nároky předních evropských klubů. Problém je v tréninkovém procesu, v práci s mládeží. Pomoct by mohly znovu vznikající akademie, ale musíme si uvědomit, že to je běh na dlouhou trať. Blýskání na lepší časy přinesli hráči narození v roce 1992, z nichž ti nejlepší už sbírají zkušenosti v zahraničí. Ještě líp vypadá ročník 2002, který ale má budoucnost teprve před sebou," říká zkušený hráčský manažer Viktor Kolář z agentury Sport Invest, jenž zastupuje Petra Čecha, ale i Pavla Kadeřábka, Bořka Dočkala a další reprezentanty.

K největším odborníkům na mládež u nás patří Jaroslav Hřebík, šéf úspěšné sparťanské líhně, ale také nejúspěšnější trenér podle bodového zisku v Lize mistrů a kouč stříbrné reprezentační devatenáctky z roku 2011, kterou tehdy tvořili hlavně mladíci silného ročníku 1992, na němž současné áčko buduje základy. „Náš problém je v prostředí. Musíme být mnohem náročnější na hráče, kteří projeví talent, ale je nutné umět pracovat i s ostatními a hlavně přenášet nové poznatky na hřiště. Důležitá je snaha trenérů se neustále vzdělávat, sledování moderních trendů. Tohle všechno ale vyžaduje změnu myšlení všech lidí ve fotbale a to je zřejmě vůbec nejtěžší," zdůraznil zkušený kouč.

Od skvělé Anglie až k bodu nula
Tři reprezentační jedenáctky, tři klíčové zápasy. Finále ME 1996 s Německem, semifinále ME 2004 s Řeckem a kvalifikace o MS 2018 opět s Německem.
Přestože první dvě z bitev nedopadly dobře, český národ se dmul pýchou, co jeho fotbaloví miláčkové na šampionátech dokázali. Od anglického drzého rozkoukávání se až po portugalskou sebevědomou jízdu.
V jakém složení české týmy nastoupily, kolik borců z předních zahraničních klubů měli trenéři k dispozici? Ukazuje se, že kdysi bylo z čeho vybírat, z ambiciózních a zapálených mladíků vyrostly sebevědomé osobnosti, opory klubů zvučných jmen a zákonitě i národního týmu. Postavy respektované doma i ve světě.
A jaká je současnost? Český fotbal jako by se opět ocitl v bodě nula. Výběr omezený, top kluby žádné, jen to nadějné mládí…
Můžete porovnávat
ME 1996, finále
Česko - Německo 1:2 po prodloužení
Branky: 59. Berger z pen. - 73. a 95. Bierhoff
Wembley, 30. 6. 1996
Trenér Dušan Uhrin st.
Kdo hrál za Česko
Petr KOUBA
(Sparta/La Coruňa)
Miroslav KADLEC
(Kaiserslautern)
Karel RADA
(Olomouc)
Jan SUCHOPÁREK
(Slavia/Štrasburk)
Michal HORŇÁK
(Sparta)
Radek BEJBL
(Slavia/Atlético Madrid)
Pavel NEDVĚD
(Sparta/Lazio)
JIŘÍ NĚMEC
(Schalke 04)
Karel POBORSKÝ
(Slavia/Manchester United)
Patrik BERGER
(Dortmund/Liverpool)
Pavel KUKA
(Kaiserslautern)
Střídal Vladimír ŠMICER (Slavia/RC Lens)
ME 2004, semifinále
Česko - Řecko 0:1 po prodloužení
Branka: 105. Dellas
Porto, 1. 7. 2004
Trenér Karel Brückner
Kdo hrál za Česko
Petr ČECH
Rennes/Chelsea)
Zdeněk GRYGERA
(Ajax Amsterdam/Juventus)
René BOLF
(Ostrava/Auxerre)
Tomáš UJFALUŠI
(Hamburk/Fiorentina)
Marek JANKULOVSKI
(Udine/AC Milán)
Karel POBORSKÝ
(Sparta)
Tomáš GALÁSEK
(Ajax Amsterdam)
Tomáš ROSICKÝ
(Dortmund)
Pavel NEDVĚD
(Juventus)
Milan BAROŠ
(Liverpool/Lyon)
Jan KOLLER
(Dortmund/Monako)
Střídal Vladimír ŠMICER (Liverpool)
Kvalifikace MS 2018
Německo - Česko 3:0
Branky: 13. a 65. Müller,
49. Kross
Hamburk, 8. 10. 2017
Trenér Karel Jarolím
Kdo hrál za Česko
Tomáš VACLÍK
(Basilej)
Pavel KADEŘÁBEK
(Hoffenheim)
Tomáš SIVOK
(Bursaspor)
Marek SUCHÝ
(Basilej)
Filip NOVÁK
(Midtjylland)
Milan PETRŽELA
(Plzeň)
David PAVELKA
(Kasimpasa)
Borek DOČKAL
(Sparta)
Tomáš HOŘAVA
(Plzeň)
Matěj VYDRA
(Derby County)
Ladislav KREJČÍ
(Boloňa)
Střídali Jiří SKALÁK (Brighton),
Lukáš DROPPA (Tomsk), Václav KADLEC (Sparta)

Reklama

Související témata: