Hlavní obsah

San Marino není trpaslík. Müller jejich tým urazit nechtěl, tvrdí obránce Gebre Selassie

Praha

Loni v listopadu po výhře Německa v San Marinu 8:0 se útočník Bayernu Mnichov Thomas Müller vyjádřil, že takové týmy nemají v kvalifikacích co dělat. Byl z toho pořádný skandál a Němci se museli omluvit. Třicetiletý obránce Werderu Brémy a české fotbalové reprezentace Theodor Gebre Selassie nedělního kvalifikačního soupeře za úplného trpaslíka nepovažuje, ale vyhrát vidí jako povinnost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce české reprezentace Theodor Gebre Selassie.

Článek

Měl Müller pravdu, že San Marino do kvalifikace o mistrovství světa nepatří?

Neměl. Každá země má právo v kvalifikaci bojovat o postup. Müller to také tak doslova nemyslel, nechtěl je urazit, ale špatně se vyjádřil, což také uznal. Němci jsou úřadující mistři světa, velké sebevědomí k nim patří. San Marino už není trpaslík ve smyslu, jak byli chápáni třeba před deseti roky. Kvalita se postupně vyrovnává, i malé země mají kvalitní trenéry.

Takže aby se český národní tým bál o vítězství...

Tak to nemyslím. Samozřejmě, že naší povinností je získat tři body, pokud chceme myslet na druhé místo a baráž o postup na mistrovství světa do Ruska.

Co by v neděli mělo k výhře nejvíc pomoct?

Dát rychlý gól, a pro uklidnění pak brzy ještě jeden. Když se to nepovede, musíme být trpěliví, máme kvalitu na to, abychom vyhráli. Samozřejmě to chce od každého na hřišti stoprocentní výkon. To si uvědomujeme, takže nějaké podcenění nehrozí.

Pavel Kadeřábek kvůli zranění chybí, takže z toho vychází, že jste znovu v základní sestavě. Vnímáte to stejně?

To se musíte zeptat trenéra Jarolíma (úsměv). Pavlovi přeji brzké uzdravení. Vždycky jezdím na sraz s tím, že chci hrát, nejsem ten, kdo se spokojí s lavičkou.

Český fotbal nemá mnoho borců v nejlepších evropských ligách a u vás se s Kadeřábkem sešlo, že jste dva na jeden post, přitom na jiném byste takovou konkurenci neměl...

Je to tak. Některé věci neovlivníte.

Hráváte i na levém okraji obrany, nebo ve středové řadě, kde se cítíte nejlépe?

Vlevo to pro mne moc komfortní není, raději vpravo, buď v obraně, nebo na kraji pětičlenné středové řady, což teď praktikujeme ve Werderu. Tam mám i víc prostoru na útočení. Ale nevybírám si. Respektuji rozhodnutí kouče, komu dá přednost a kam mě pošle.

Vrátím se ještě k Müllerovi a německým fotbalistům. Sebevědomí z nich přímo sálá, někdy působí i nadřazeně. Chovají se takto až přehnaně sebevědomě třeba hráči Bayernu Mnichov i v bundeslize, když hrají s týmy ze spodu tabulky?

Hodně sebevědomí jsou, to ano. Mají na to právo, vždyť hrají za jeden z nejlepších světových týmů. Kdo obléká dres Bayernu, musí opravdu hodně umět. A k tomu patří i velké sebevědomí. Ale nechovají se k soupeřům nadřazeně. Nejednou se i jim stalo, že se s papírově o mnoho slabším týmem trápili.

Werderu se opět začalo v německé lize dařit a vy hrajete pravidelně. Cítíte spokojenost?

Je pravda, že z pěti posledních zápasů máme třináct bodů, ale daří se i týmům, které také bojují o záchranu. V tabulce se toho moc nezměnilo. Je pravda, že jsme se těm nebezpečným příčkám, trochu bodově vzdálili, jsme klidnější, velký tlak však cítíme stále. Fanoušci vzpomínají na mistrovský titul a vítězství v Německém poháru, chtějí, abychom zase hráli nahoře, ale stojí za námi i teď.

Na několik zápasů jste vypadl ze základní sestavy. Co bylo příčinou?

Špatné výsledky. Trenér udělal dvě změny, jedna se týkala mne. Čtyři zápasy pak Brémy neprohrály, takže nebyl důvod něco měnit. Potom se nedařilo a trenér udělal změnu v můj prospěch (úsměv).

Jak vůbec snášíte opakující se boj o záchranu?

Už je to pátý rok, zvykl jsem si... Ale jedno říkám pořád. Kdybychom udělali na podzim takovou bodovou sérii jako na jaře, byli bychom jinde. Podívejte se na Frankfurt, povedl se jim podzim, na jaře nic moc, ale pořád jsou dost vysoko. Věřím, že v klubu zažiji i lepší časy.

Reklama