Hlavní obsah

Přestup do Legie byl jedním z nejlepších kroků, libuje si navrátilec do reprezentace Hloušek

Reprezentaci vypouštěl z hlavy. V Legii Varšava si totiž užívá fantastickou sezónu: zahrál si v Lize mistrů proti Realu Madrid a Dortmundu, s týmem usiluje o obhajobu titulu. Když se Adama Hlouška polští novináři ptali, proč není v národním týmu, jen krčil rameny. To už ale neplatí, 28letý obránce je v nominaci fotbalové reprezentace pro duely s Litvou a v San Marinu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Čelůstka (vlevo) a Adam Hloušek během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek
Fotogalerie

Dušan Uhrin st. o zkušenostech s fotbalovými trpaslíky

„Pozvánku jsem nečekal. Přišlo to rychle, dozvěděl jsem se o ni v neděli," řekl Hloušek, který se po sedmi letech setkal s trenérem Karlem Jarolímem, jenž ho vedl ve Slavii. Do A-týmu se vrací po dvou letech.

„Pocity jsou vždycky pozitivní, když jste v reprezentaci. Od doby, kdy jsem přestoupil do Legie, mám pořád dobrou náladu. Minulý rok vyšel fantasticky, teď to pokračuje," pochvaloval si Hloušek, který oblékal dresy Jablonce, Slavie, Kaiserslauternu, Norimberku a Stuttgartu.

Z Německa loni v únoru přesídlil do Legie a okamžitě se zařadil mezi opory. „Byl to jeden z mých nejlepších kroků v kariéře," liboval si Hloušek. S Legií během 12 měsíců získal mistrovský titul, připsal si triumf v Polském poháru, v srpnu s ní postoupil do základní skupiny Ligy mistrů. „Byly to velké věci, velké zážitky. Loňský rok byl jeden z mých nejúspěšnějších," tvrdí levý obránce.

V paměti mu utkvěly především zápasy s Realem Madrid (1:5, 3:3) a Dortmundem (0:6, 4:8). „Doma jsme proti Realu byli pět minut od vítězství, na to jen tak nezapomenu. V Madridu nám sice dali pět branek, ale kromě skóre to byl otevřený zápas. Ani s Dortmundem jsme nehráli zanďoura. Věděli jsme, že se do šancí dostanou tak jako tak. Liga mistrů se hraje třeba jednou za život, bavilo nás to, užili jsme si to a fanoušci snad taky," uvedl Hloušek.

Nakonec s Legií vykopali postup do jarní vyřazovací části Evropské ligy, v přímém souboji o třetí příčku porazili Sporting Lisabon. Přitom před startem hlavní fáze Legii nikdo nedával ani procento naděje. „Všichni říkali, že budeme mít všechny rekordy. Že nedáme ani jeden gól, že budeme nejhorší v historii. Ale nakonec jsme udělali obrovský úspěch pro celé Polsko. Na to se bude dlouho vzpomínat," pravil Hloušek.

Slavii to moc přeju

Do Prahy dorazil den po ligové výhře 2:1 nad Lechií. V utkání si dal vlastní branku, radost z tří bodů mu ale nevzal. „Jako vlastňák bych to ani nepočítal. Míč šel na zadní tyč, měl jsem na sobě dva protihráče, kdybych míč nenakopl, stejně byl to byl gól," popisoval Hloušek. Asistent trenéra však hodinu po zápase „pověsil" na internet video z kabiny, kde tým vyhlížel sklesle. Proč?

„On vždycky něco vymyslí. Za minulou sezónu získal cenu sociálních sítí, kde byl nejpopulárnější. Všichni v Polsku ho mají rádi. V neděli ho napadlo, že budeme smutní. A kluci, kteří vstřelili góly, začnou odpočítávat, potom se začneme radovat. Je to hecíř," smál se Hloušek.

Do reprezentace se vrací v období slávistické euforie, kdy je v nominaci hned 6 fotbalistů z Edenu. „To mě maximálně těší. Slavii sleduji, jsem strašně šťastný, že se jí tak daří. Nečekal jsem, že se to dá tak rychle dohromady. Moc to klubu i fanouškům přeju. Věřím, že si pohodu přivezou i do reprezentace," dodal Hloušek.

Reklama

Související témata: