Hlavní obsah

Jankto zamotal trenérovi hlavu. Jen tak pro nic za nic nehraje italskou ligu, chválí ho Jarolím

Ústí nad Labem

Náhradník, ale trenérovi zamotal před cestou ke kvalifikaci do San Marina hlavu. Nejen gólem, ale hlavně výkonem. „Jen tak pro nic za nic nehraje italskou ligu a je to na něm znát,“ kvitoval reprezentační kouč Karel Jarolím vystoupení Jakuba Jankta. Jednadvacetiletý mladík působící v Udinese nastoupil v ústecké přípravě proti Litvě do druhé půle a jeho přítomnost na hřišti byla znát. „Příjemně mně zamotal hlavu a určitě si řekl o místo v základní sestavě.“

Jakub Jankto oslavil reprezentační debut gólem

 
Článek
Fotogalerie

Česko - Litva

Krmenčík se proti Litvě blýskl gólem

Krmenčík si vynutil faul, po němž padl úvodní gól zápasu

Krmenčík slušně rozjetou šanci v závěru zápasu už nevyužil

Škoda se proti Litvě střelecky neprosadil. Ale byl blízko

On vůbec mančaft, který postavil do druhého poločasu, zamotal Jarolímovi hlavu a možná i naboural představy, které měl vytvořené o základní jedenáctce pro nedělní partii v Serravalle.

„Ale já přece netvrdil, že základní jedenáctka proti Litvě bude totožná s tou, která bude hrát v neděli," bránil se trenér, že by teď musel dumat a některá jména, o nichž měl jasno, škrtat. „Chtěl jsem, aby patřičnou motivaci měli všichni hráči, kteří do přípravy nastoupí. Pravdou ale je, že ti hrající ve druhé půli měli evidentně motivaci větší, působili živěji a prosadili se i střelecky."

Jankto mezi ně patřil. Plzeňský Michael Krmenčík, který se při třetím reprezentačním startu blýskl druhou trefou v národním týmu, ale také.

„Už před utkáním jsem na něm viděl, jak moc se těší," tušil Jarolím dopředu, že Krmenčíkův výkon se bude diametrálně lišit od jarních vystoupení v plzeňském dresu. Nepletl se.

„Prokázal svůj potenciál, odvedl kus práce, prosadil se i střelecky," kvitoval trenér výkon plzeňského útočníka, který nakonec reprezentaci dopomohl k tomu, že porazila Litevce stejným poměrem, jako když se na podzim Jarolím národního týmu ujímal a v Mladé Boleslavi vyhrál s nově se tvořící reprezentací 3:0 nad Arménií.

„To mi snad ani nepřipomínejte," vyděsil se z představy, že by se historie mohla opakovat se vším všudy. Po premiérovém vítězství totiž přišla bezgólová kvalifikační remíza se Severním Irskem.

„Věřím, že tentokrát uhrajeme v San Marinu lepší výsledek," naladila ho výhra nad Litvou přece jen do optimističtější tóniny.

S jak početnou ekipou ale v pátek ke kvalifikaci poletí a na jakých základech hodlá v neděli svou jedenáctku vystavět, o tom zatím mlčel.

„Nechci dělat unáhlené závěry. Ještě jednou se podívám na přípravu s Litvou a pak teprve usoudím, co bude vhodné a co nikoli," pravil Jarolím zamyšleně.

Reklama

Související témata: