Hlavní obsah

Parádní premiéra! Zelenáč Jankto potvrdil formu z Itálie

Ústí nad Labem

Ač zelenáč, výkonem při prvním startu v elitním výběru české fotbalové reprezentace záložník Jakub Jankto oslnil. Ve středu naskočil v Ústí nad Labem do přípravného utkání s Litvou po půli a byl jedním z nejvýraznějších hráčů výběru trenéra Jarolíma. K triumfu 3:0 přispěl druhou brankou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Jakub Jankto oslavuje gól na 2:0 během přátelského utkání fotbalové reprezentace proti Litvě.

Článek
Fotogalerie

Česko - Litva, sestřih utkání

Jakub Jankto oslavil reprezentační debut gólem

Krmenčík si vynutil faul, po němž padl úvodní gól zápasu

Krmenčík se proti Litvě blýskl gólem

Krmenčík slušně rozjetou šanci v závěru zápasu už nevyužil

Škoda se proti Litvě střelecky neprosadil. Ale byl blízko

„Nemůže být nic úžasnějšího, než reprezentovat zemi. Je to premiéra jako hrom. A jsem za ni moc rád," lebedil si jednadvacetiletý muž, který nastupuje v italské nejvyšší soutěži za Udine.

Když vbíhal na hřiště k premiéře v českém reprezentačním dresu, kolena se mu rozhodně nepodlomila. „Trenér Jarolím mě povzbuzoval, ať jsem v klidu a neplaším. Trošku nervózní jsem byl, ale třeba při zápasech italské ligy proti Juventusu nebo Neapoli to bylo horší," srovnával Jankto.

Navíc se do středeční bitvy bleskově zapojil. „Všechno ze mě spadlo dvěma prvními doteky. Takové jednoduché přihrávky, ale dostal jsem se jejich prostřednictvím do hry. Postupně jsem přidával a výkon gradoval," vypravoval Jankto.

Typickou ukázkou jeho umění byl druhý gól zápasu, který vstřelil po parádní individuální akci. „Vybojoval jsem balón na středu, šli jsme dva na dva, ale vzal jsem to na sebe. Věděl jsem, co chci udělat a povedlo se to dobře. Jsem levák, navedu si balón na pravou nohu, seknu to doleva a střílím křížem po zemi," nedělal z parádní trefy vědu mladý fotbalista.

Premiéry mu vycházejí

„Mně navíc debuty vycházejí. Trefil jsem se hned při prvním startu za reprezentační jednadvacítku a rovněž v premiéře za Udine," připomínal s úsměvem rodák z Prahy.

Potvrdil vynikající formu posledních týdnů. Vždyť gólově se prosadil ve třetím zápase v řadě. Nejprve přispěl brankou a dvěma asistencemi k demolici Pescary, o víkendu se trefil i při triumfu Udine nad Palermem. „Cítím se velmi dobře. Góly v klubu mi pomohly a před cestou za národním týmem jsem si hodně věřil. Pro moje sebevědomí je super, jak debut za áčko dopadl," rozplýval se.

Byť v reprezentační jednadvacítce patří k oporám, start za elitní výběr pro něj představoval výrazný skok. „Je to rychlejší, silovější, techničtější. Hráči jsou prostě kvalitnější," předkládal první postřehy a doufal, že už v neděli při pokračování kvalifikace o MS 2018 na hřišti San Marina bilanci v áčku rozšíří. „Proti Litvě jsem si výkonem chtěl říct o minuty pro nedělní duel," potvrdil Jankto.

„Příjemně mi zamotal hlavu a určitě si řekl o místo v základní sestavě. Nehraje italskou ligu pro nic za nic," pokyvoval hlavou trenér národního týmu Karel Jarolím.

Pokud by Jankto skutečně nastoupil, šlo by o vyšperkování snového týdne. „Jsem v jednadvaceti letech na srazu reprezentačního áčka, což se nepovede každému. Sednul jsem si s týmem, je to pro mě nádherný sraz," rozplýval se Jankto.

Reklama