Hlavní obsah

Pro brankáře jsou zápasy s trpaslíky nejtěžší, říká Vaclík před San Marinem

Bude se nudit. Sem tam k němu přiletí malá domů, nebo shrábne soupeřův dlouhý nákop. Takový scénář pravděpodobně čeká na brankáře Tomáše Vaclíka v nedělní fotbalové kvalifikaci na půdě oustsidera ze San Marina. „Pro gólmany jsou to ty nejtěžší zápasy. Nejste v permanenci, přesto musíte být koncentrovaní na každou maličkost," říká gólman Basileje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Tomáš Vaclík po utkání s Ázerbájdžánem.

Článek

S trpaslíky má doposud jen pozitivní zkušenosti, nikdy s nimi neklopýtl. „Ve Spartě i v Basileji jsem zažil spoustu zápasů, kdy bylo práce málo. Musím být připravený tým v rozhodující chvíli podržet," pravil Vaclík. Gól od San Marina by za potupu nepovažoval, nicméně dostat by ho samozřejmě nechtěl. „S Norskem se jim to povedlo a až skoro do konce to bylo vyrovnané," podotkl Vaclík s tím, že duely s největšími outsidery jsou nevděčné.

„Nemůžeme nic získat, jen ztratit. Všichni počítají s tím, že vyhrajeme a dáme pět, šest gólů. Hodně záleží, zda se povede dát brzy gól, který slabšímu soupeři vezme kuráž. Nic jiného než vítězství ale nepřipadá v úvahu, to je bez debat," pověděl Vaclík, jenž zažívá premiérovou kvalifikaci v roli jedničky, kterou zdědil po Petru Čechovi.

Jsem rád, že se neprobírá, že Čechíno nároďáku chybí

„Užívám si to. Jedním z mých snů byl ten, abych se stal reprezentační jedničkou. Dělám maximum, abych nedal trenérovi důvod to měnit. Jsem rád, že se neprobírá, že Čechíno nároďáku chybí. Je to pro mě důkaz, že jsme ho s kluky (pozn. - Koubek, Pavlenka, Drobný) dokázali zastoupit. Doufám, že to tak bude i za dva roky," prohlásil s úsměvem sedmadvacetiletý gólman.

Rád by se vydal v Čechových šlépějích, jeho vysněnou soutěží je anglická Premier League. S Basilejí míří za dalším švýcarským titulem, pravidelně s ní hraje Ligu mistrů. Nenastal nyní správný čas, posunout se v kariéře výš?

„Chtěl bych zkusit ještě něco nového. Nikdy jsem se netajil tím, že sním o anglické lize, která je pro brankáře nejtěžší soutěží. Chtěl bych si vyzkoušet, jestli bych na to měl. Na druhou stranu jsme v Basileji s rodinou spokojeni. S klubem mám dlouhodobý kontrakt, vybudoval jsem si solidní pozici. Rozhodně to nebudu tlačit na sílu. Neuslyší ode mě, že chci přestoupit za každou cenu. Chci, aby se shodly všechny tři strany," dodal Vaclík.

Reklama

Související témata: