Hlavní obsah

Sympatičtí trpaslíci, chválil Darida San Marino. A nejen proto, že mu dal dva góly

zp (Serravalle)Sport.cz

Dva góly dal, dvakrát trefil tyč, přesto legionář z berlínské Herthy Vladimír Darida fotbalové trpaslíky ze San Marina po šestibrankové kvalifikační výhře chválil. „Bylo na nich sympatické, že se nesnažili jen bránit a zkoušeli s míčem i vyrazit. Dokonce chtěli kombinovat zezadu, i když jsme jim presinkem balóny sbírali,“ připomínal, že i nejslabší soupeř ve skupině trochu povyrostl a že rozhodně nebyl nejslabším protivníkem, s nímž se během dosavadní kariéry potkal.

Foto: Tauber FAČR/Jan, ČTK

Vladimír Darida proniká mezi soupeři. Zleva Marco Domeniconi, Michele Cervellini a Mattia Stefanelli ze San Marina.

Článek
Fotogalerie

Může fotbalistu z bundesligy vůbec bavit zápas s takovými amatéry, jakými jsou hráči San Marina?

Ale to jo, bavil mě.

Protože jste jim dal dva góly a ještě dvakrát trefil tyč?

Nechci je shazovat, ale je pravdou, že nám spoustu věcí usnadnili a některé góly doslova darovali.

Neuměním? Nebo naivitou?

Spíše tím, že chtěli hrát. Bylo na nich hezké a sympatické, že se nesnažili jen bránit a kopat balóny dopředu, zkoušeli s míčem i vyrazit. Dokonce chtěli kombinovat zezadu, i když jsme jim presinkem balóny sbírali.

Snaha je sympatická, ale neměl nakonec německý reprezentant Thomas Müller pravdu, když prohlásil, že podobná utkání jsou zbytečná?

Já to tak nevidím. Koneckonců, i pro Němce bylo střetnutí v San Marinu zpestřením. Mohli za ně nastoupit mladí hráči, takový Gnabry dal v Serravalle tři góly. I na takových zápasech lze najít pozitiva, takže bych je nepovažoval za zbytečné.

Ale lehký zápas byl...

Protože jsme si ho lehkým udělali tím, že jsme dali brzy góly a po třetím jsme si mohli utkání užívat.

Předtím jste si ho neužívali?

Mysleli jsme především na to, že musíme být v klidu a nesmíme si nechat svázat nohy tím, kdyby byl dlouho bezgólový stav. V hlavách jsme si to srovnali dobře.

Vy jste k tomu svou trefou pomohl.

Stačilo si míč připravit a zamířit k tyči. Barák vybojoval balón, zatáhl ho a počkal si na nás z druhé vlny.

K tomu dvě nastřelené tyče a navrch gól z penalty, kterou měl původně kopat Dočkal. Jak to, že svolil, abyste se ujal exekuce?

Po dvou nastřelených tyčích jsem si chtěl spravit chuť a on souhlasil, abych na pokutový kop šel.

Nemysleli jste na to, že po pěti brankách nastřílených za poločas byste mohli trumfnout i Němce, kteří San Marinu nasázeli osm gólů?

Takhle jsme nepřemýšleli. Po půli jsme si chtěli zkusit jisté útočné varianty a akce, které bychom mohli uplatnit v dalších zápasech.

Třeba v červnu proti Norům v dalším díle kvalifikace?

To bude úplně jiný zápas, ale jisté věci se v něm objevit mohou. I proto jsme brali druhý poločas v San Marinu jako dobrý ostrý trénink.

Šlo o nejlehčí utkání, jaké jste kdy hrál?

Hrál jsem už lehčí. Třeba s Plzní před čtyřmi lety v předkole Ligy mistrů s Nomme Kalju. Dali jsme Estoncům rovněž šest gólů, a i když jsme dva dostali, šlo o ještě snadnější zápas než s reprezentací v San Marinu.

Reklama

Související témata: