Hlavní obsah

Pomstěte áčko, nabádá Pelta mladé lvice, které los ME poslal do skupiny hrůzy

Plzeň

S úsměvem hodnotil Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace České republiky, drsný los mistrovství Evropy žen do sedmnácti let, které se od 2. do 14. května koná v Plzni, Domažlicích, Přešticích a Příbrami. Bývalá excelentní fotbalistka Pavlína Ščasná-Nováková přisoudila do skupiny k výběru Karla Rady obhájkyně titulu z Německa a supersilné Španělsko s Francií.

Foto: fotbal.cz

Karel Rada, trenér české ženské reprezentace do sedmnácti let, s trofejí pro vítěze mistrovství Evropy.

Článek

„Všichni se skupiny děsí, ovšem já to tak černě nevidím. Obecně je pro české týmy lepší, když je jim přisuzována role outsiderů. Trenér Karel Rada holky určitě připraví na patřičné úrovni," nedělal si těžkou hlavu Pelta.

Doufal, že v posledním zápase skupiny proti obhájkyním titulu z Německa bude český výběr usilovat o postup. „Muži v elitní kategorii při vzájemné konfrontaci v rámci kvalifikace o mistrovství světa v Rusku neuspěli, tak je na holkách, aby německému fotbalu z našeho pohledu vše vrátily na nadcházejícím šampionátu," nabádal Pelta s úsměvem mladý tým, aby pomstil výběr kolem Dočkala a spol.

„Podle mého má český fotbal největší prostor k rozvoji právě mezi ženami. Věřím, že šampionát nás přiblíží severním a západním zemím, které patří v odvětví ke špičce. A brzy se dočkáme skvělého družstva i na klubové úrovni," přemítal Pelta a připustil, že Radův tým se může těšit na mimořádnou podporu.

Na zahajovací duel šampionátu v Plzni, v němž nastoupí česká reprezentace proti Francii, je údajně už rozebráno osm tisíc vstupenek. „V západních Čechách i Příbrami máme velkou podporu. Doufám v zaplněné stadióny. Naše mladé lvice se pak budou moci opřít o přízeň, jakou ještě žádný český ženský tým neměl," přál si Pelta.

„Jestli se chceme posouvat, tak právě jedině prostřednictvím velkých zápasů, které nás čekají ve skupině na šampionátu. Můžeme nabrat velké zkušenosti na úrovni hráčské i trenérské. Nebudu teď předvídat, zda postoupíme. Nebudeme si nic nalhávat, soupeři jsou o kus dál, než je náš tým. Ale není třeba pochybovat, že v domácím prostředí uděláme maximum pro úspěch," přesvědčoval trenér ženské reprezentace do sedmnácti let Karel Rada.

„Bezprostředně po losu mi bylo ze jmen soupeřů úzko. Spoluhráčky moc nadšené nejsou, kamarádi se mi trochu smějí. Ale já vše vnímám jako příležitost zahrát si s nejlepšími týmy kategorie. Půjde o zážitek," vyprávěl jedna z reprezentantek Gabriela Šlajsová, která hraje za Plzeň. Z vlastní zkušenosti ví, že o šampionát je zájem. „Kamarádi zjišťují, jak je to se vstupenkami, ptají se i spolužáci a lidé z okolí. Doufám v mimořádnou atmosféru."

Los ME
Skupina A
Česko, Španělsko, Německo, Francie
Skupina B
Irsko, Nizozemsko, Norsko, Anglie
Turnaj se uskuteční od 2. do 14. května v Plzni, Přešticích, Domažlicích a Příbrami.

Reklama