Hlavní obsah

Los byl k devatenáctce milosrdný. Gigantům se vyhne, narazí na nového Zlatana

Tbilisi
Aktualizováno

Samotný los ještě postup nevyhrává, mladíkům ovšem dává slušnou šanci. Gigantům typu Německa a Anglie se vyhnou. Česká fotbalová reprezentace do 19 let narazí na mistrovství Evropy v Gruzii (2. až 15. července) ve skupině A na domácí Gruzii, Švédsko a Portugalsko. Skupinu B tvoří Německo, Anglie, Bulharsko a Nizozemsko. Z každé skupiny postoupí dva nejlepší týmy do semifinále.

Foto: Sport.cz

Michal Sadílek (vpravo) se raduje ze své trefy do sítě Rakouska.

Článek

Svěřenci trenéra Jana Suchopárka postoupili na šampionát poprvé od roku 2011, kdy český tým vybojoval stříbrné medaile. V předchozích pěti letech mu účast na turnaji unikala.

Tentokrát ho ve skupině čekají favorizovaní Portugalci, kteří byli na posledních čtyřech šampionátech třikrát v semifinále. Navíc jejich seniorská reprezentace je úřadujícím evropským šampiónem.

Program českého týmu ve skupině A:
Neděle 2. července: ČR - Švédsko.
Středa 5. července: ČR - Portugalsko.
Sobota 8. července: ČR - Gruzie.

Švédsko je sice na turnaji nováčkem, ale pěti výhrami v šesti kvalifikačních zápasech ukázalo, že se může prát ve skupině o postup. Navíc tato generace byla úspěšná mezi sedmnáctkami. Seveřané mají v kádru sedmnáctiletého útočníka Alexandera Isaka, který v zimě odmítl nabídku Realu Madrid a zamířil do Dortmundu. "Nový Zlatan Ibrahimovic" dokonce nastoupil už i za seniorskou reprezentaci a měl by patřit mezi největší hvězdy turnaje.

"Los mohl dopadnout i hůř, ale i tak máme samozřejmě silné soupeře, slabí tady nejsou. Švédové jsou v mých očích favoritem celého turnaje, hrají už dospělý fotbal a mají v týmu spoustu individualit v čele s gólovým útočníkem Isakem," komentuje losování v Tbilisi trenér českého týmu Jan Suchopárek.

"Portugalci patří ke špičce v mládežnických kategoriích dlouhodobě a jsou také jedním z favoritů. A Gruzie bude doma, bude bojovat a poženou ji diváci. Je dobře, že s ní hrajeme až poslední zápas," dodává český kouč.

Los mistrovství Evropy fotbalistů do 19 let v Gruzii:
Skupina A:
Gruzie,
Česká republika,
Švédsko,
Portugalsko.
Skupina B:
Německo,
Anglie,
Bulharsko,
Nizozemsko.

Reklama

Související témata: