Hlavní obsah

Italští legionáři i třeba Barák v kádru Lavičkovy jednadvacítky chybí. Ale jen pro rakouský kemp

Praha

Ještě dvanáct dnů má kouč české fotbalové jednadvacítky Vítězslav Lavička na to, aby vyřkl finální nominaci na malé EURO v Polsku. Představu o svých třiadvaceti vyvolených pochopitelně má, přesto čeká, co mu napoví soustředění v rakouském Kaprunu a dva přípravné zápasy s Ázerbájdžánem, které jeho tým pod alpskými velikány sehraje. A pochopitelně i na to, kteří mladíci pendlující mezi Jarolímovým áčkem a jeho mladým výběrem budou k dispozici.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladík Patrik Schick v nominaci jednadvacítky na soustředění v Kaprunu chybí.

Článek

I proto nelze považovat Lavičkou vyřčenou nominaci pro rakouské soustředění za směrodatnou.

Italští legionáři Schick a Jankto v ní chybí. Slávista Barák také. Logicky, protože kouč áčka Karel Jarolím je povolal k přípravě v Belgii a kvalifikačnímu duelu o Rusko v Norsku.

„Ale na jednadvacítku se těší. Třeba Shick opakluje, že na šampionátu v Polsku má chuť navázat na výkony, které v barvách jednadvacítky odváděl v kvalifikaci," potvrdil trenér Lavička, že na zmíněné trio hodně spoléhá. Na snajpra Schicka tuplem. „Tím, jak se etabloval v italské Serii A, překvapuje všechny," dodával.

I proto na rakouské soustředění nominoval zatím 20 hráčů, k nimž po sobotním závěrečném ligovém kole přizve ještě tři další. „Obránce, záložníka a útočníka," pronesl trenér, konkrétní však pochopitelně nebyl, protože seznam jeho náhradníků je sáhodlouhý.

Kádr pro Kaprun je naopak zatím jen dvacetičlenný, ovšem ne všichni povolaní mají jistotu, že se do finální nominace na malé EURO v Polsku dostanou.

„Věřím, že právě závěrečný kemp v Rakousku mi v rozhodování pomůže. Kaprun máme vyzkoušený a ověřený, protože tam jedeme už poněkolikáté. Prostě ověřené místo v krásném prostředí a s výborným servisem," slibuje si Lavička hodně od alpského soustředění, během něhož bude muset vyřešit i řadu rébusů a nejistot.

Třeba s krajními obránci, kteří ve svých klubech nedostávali tolik příležitostí, kolik by si představovali oni a samozřejmě i trenéři.

„Vlastně jen Havel nastupoval v Bohemce pravidelně a odváděl tam standardní výkony. Pro Matějů byla situace složitější, neboť v sestavě Plzně stabilní místo neměl. I proto jsme si na kraji obrany vyzkoušeli sparťanského Sáčka, který sice na Letné nastupuje ve středové řadě, ale v jednadvacítce prokázal, že je univerzálem schopným i tuto roli zvládnout," podotkl Lavička.

Nominace jednadvacítky na kemp v Kaprunu (2. - 8. června)
Brankáři: Macej (Michalovce), Vejmola (Mladá Boleslav), Zima (Janov FC)
Obránci: Havel (Bohemians), Holzer (Sparta), Lüftner (Slavia), Matějů (Plzeň), Simič (Mouscron), Stronati (Mladá Boleslav)
Záložníci: Čermák, Sáček (oba Sparta), Černý (Ajax), Hašek, Hubínek (oba Bohemians), Havlík (Slovácko), Ševčík (Liberec), D. Tetour (Dukla), Trávník (Jablonec)
Útočníci: Chorý (Olomouc), Juliš (Sparta)

Reklama

Související témata: