Hlavní obsah

Lvíčata při řeži o nominaci rozcupovala Ázerbájdžán a Lavička má hlavou plnou starostí

Leogang

Hlavu plnou starostí má trenér české fotbalové reprezentace Vítězslav Lavička na soustředění v rakouském Kaprunu před blížícím se mistrovství Evropy. V úterý musí nahlásit konečnou třiadvacetičlenou nominaci. A jednoznačné vítězství jeho svěřenců v pondělním přípravném duelu s vrstevníky z Ázerbájdžánu (5:0) mu situaci neusnadnilo. "Jde ale o příjemnou komplikaci," usmíval se dobře naložený trenér po pětibrankovém triumfu.

Foto: Jan Tauber

Vítězslav Lavička, trenér reprezentační jednadvacítky.

Článek

Lvíčata na maličkém stadiónu v Leogangu soupeře jednoznačně přehrávala od samého začátku. Brankář Zima, za jehož brankou se v druhém poločase páslo stádo koz, nemusel během celého zápasu řešit jedinou složitou situaci. Více než sto diváků na jediné tribunce v areálu, kde pokladník za vstup vybíral pět eur (cca 135 korun), se bavila při parádních kombinacích českého výběru.

„Před soustředěním v Rakousku jsem měl o nominaci z osmdesáti procent jasno. Nyní se situaci změnila, protože kluci na hraně bojovali o nominaci na mistrovství ze všech sil. Mě a celý trenérský tým nečekají snadné hodiny," připustil po jasném vítězství trenér Vítězslav Lavička, který konečnou nominaci třiadvaceti hráčů zveřejní v úterý dvě hodiny po poledni.

Standardky se povedly

„Je třeba si připustit, že na mistrovství budou soupeři kvalitnější, ale utkání splnilo účel. Vyzkoušeli jsme si útočnou fázi. Povedly se nám standardky, z nichž jsme dali tři branky. A kluci, kteří nastoupili prvně nebo přijeli po delší době mi zamotali hlavu," usmíval se Lavička.

Na seznam musí zařadit tři brankáře a dvacet hráčů do pole. „Necháme si čtyři stopery. Zato zařazení čtyř útočníků je nepravděpodobné. Jednoznačně největší přetlak máme však v záložní řadě," vykládal Lavička, jenž může stejně jako před dvěma lety při šampionátu v Česku překvapit zařazením nečekaného žolíka.

Tehdejší trenér Jakub Dovalil místo Matěje Vydry povolal Jana Klimenta, jenž na šampionátu zazářil a vybojoval si přestup do bundesligového Stuttgartu. Nyní může roli trumfového esa zaujmout Filip Panák, jenž byl povolán až dodatečně při množství zraněných. „Ač jsem tehdy tým sledoval zpovzdálí, situaci si velmi dobře vybavuji. Je to podobné. Filip na mě dělá velmi dobrý dojem. Jeho přístup a snaha vybojovat si nominaci byly v tréninku i zápase velmi dobré," prohlásil mnohoznačně Lavička.

Reklama