Hlavní obsah

Na EURO i se Schickem a Janktem! Nejsložitější okamžik, komentoval Lavička nominaci

Kaprun

Nejtěžší okamžiky působení u reprezentační jednadvacítky za sebou má trenér Vítězslav lavička. V úterý musel ze sedmadvacetičlenného seznamu hráčů pro mistrovství Evropy v Polsku, startujícím 16. června, vyškrtnout čtyři fotbalisty. Nakonec ukázal na kvarteto Mašek, Havlík, Panák a Linhart.

Foto: Jan Tauber

Vítězslav Lavička, trenér reprezentační jednadvacítky.

Článek

„Byly to nejtěžší okamžiky mého působení u týmu. Poskládat tým k postupu na šampionát představovalo náročný úkol, ale tohle rozhodování o konečné nominaci bylo ještě složitější," přiznal Vítězslav Lavička, když v úterý dvě hodiny po polední na soustředění v rakouském Kaprunu oznámil třiadvacet vyvolených pro šampionát, kde se Česko postupně utká s Německem, Itálií a Dánskem.

„Všichni kluci, kteří jsou v Rakousku na soustředění, o místo v kádru na šampionát příkladně bojovali. Tři z hráčů, jež nakonec nepojedou, vstřelili v pondělí při přípravě s Ázerbájdžánem gól," upozornil Lavička.

Právě po pětibrankovém vítězství v předposledním přátelském utkání strávil s realizačním týmem mnoho hodin nad konečnou volbou. „Definitivní podobu kádru jsme řešili dlouho do noci. A následně jsme situaci probírali ještě po úterním dopoledním tréninku, abychom měli úplně čisté svědomí," vyprávěl Lavička v útrobách hotelu St. Florian, jenž je do pátku dočasným domovem mladých reprezentantů.

„Řešili jsme, zda vzít jednoho středopolaře na úkor obránce. Hrajeme tři zápasy v rozmezí jednoho týdne, takže důležitým faktorem byla univerzálnost hráčů a schopnost nastupovat na více postech," připustil Lavička, jaké dilema řešil.

Podle zasvěcených byl na hraně Aleš Matějů, na jehož úkor mohl cestovat ve skvělé formě hrající zelenáč Filip Panák či Marek Havlík, jenž byl v kvalifikaci jedním z klíčových mužů sestavy. „Markova pozice se změnila v okamžiku, kdy vyletěl Jakub Jankto, jenž si vybudoval silnou pozici i s přesahem do áčka. Havlík je velmi šikovný, ale potřebovali jsme alternaci jiného typu. I proto jsme volili rychlého a pracovitého Nečase," vysvětloval Lavička.

Vedení reprezentace dostalo od Sampdorie i Udine, tedy zaměstnavatelů Schicka s Janktem písemné posvěcení startů dvou českých talentů na šampionátu, a tak by ke změnám v konečné nominaci už nemělo dojít. Výjimkou může být zranění některého z vyvolených. Pak po schválení UEFA je do 17. června přípustná korekce na soupisce.

„I proto s námi kvarteto vyřazených zůstane do konce soustředění, aby v případě potřeby byli náhradníci připraveni," uvedl Lavička, jenž doufá, že bude fit i Antonín Barák laborující s poraněným stehenním svalem.

Nominace českého týmu na ME hráčů do 21 let
Brankáři
Patrik Macej (Michalovce, 1/0)
Luděk Vejmola (Mladá Boleslav, 2/0)
Lukáš Zima (FC Janov, 12/0)
Obránci
Milan Havel (Bohemians 1905, 11/1)
Daniel Holzer (Sparta PRaha, 13/1)
Filip Kaša (Žilina, 5/0)
Michael Lüftner (Slavia Praha, 15/0)
Aleš Matějů (Viktoria Plzeň, 12/1)
Stafan Simič (Mouscron, 5/0)
Patrizio Stronati (Mladá Boleslav, 3/0)
Záložníci
Antonín Barák (SK Slavia Praha, 8/1)
Václav Černý (Ajax Amsterdam, 10/7)
Martin Hašek (Bohemians 1905, 2/1)
Michal Hubínek (Bohemians 1905, 8/0)
Jakub Nečas (Mladá Boleslav, 3/0)
Michal Sáček (Sparta Praha, 3/0)
Petr Ševčík (Slovan Liberec, 4/0)
Tomáš Souček (Slovan Liberec, 10/2)
Michal Trávník (FK Jablonec, 26/2)
Útočníci
Tomáš Chorý (Sigma Olomouc, 3/0)
Jakub Jankto (Udinese Calcio, 4/3)
Lukáš Juliš (Sparta Praha, 5/1)
Patrik Schick (Sampdoria Janov, 9/10)

Reklama

Související témata: