Hlavní obsah

Trenér skončil. Snad mi v Číně nastanou lepší časy, doufá Dočkal

Neřekl to naplno, mezi řádky však lze vyčíst, že je z čínského angažmá rozmrzelý. V Che-nanu, kam přišel v únoru ze Sparty za 230 miliónů korun, Bořek Dočkal strádá. Dva zápasy proseděl dokonce na tribuně.

Foto: Jan Tauber

Bořek Dočkal před hotelem v Bruselu.

Článek

„Proč nehraju? Tomu, kdo to tam nezažije, to v podstatě nelze vysvětit. Situace byla taková, že v klubu se hodně věcí točilo kolem osoby trenéra," řekl Dočkal včera odpoledne v hotelu Waerboom na okraji Bruselu, kde se česká reprezentace připravuje na sobotní kvalifikaci v Norsku.

Trenér Jia Xiuquan byl v sobotu odvolán. Je to pro vás příznivá zpráva?

Kouč teď skončil, snad mi nastanou lepší časy. Samozřejmě záleží, jakého trenéra klub vybere. Se všemi zahraničními hráči doufáme, že by mohl přijít nečínský kouč. Tím pádem by se mohla spousta věcí změnit. Ve fungování klubu, v trénincích, při zápasech. Aby se věci nastavily jinak.

Zkusíte být konkrétnější, co pod bývalým trenérem haprovalo?

Sezóna běží, je odehráno dvanáct kol, na zpětné hodnocení bude čas po soutěži. V Henanu jsem krátkou dobu na to, abych vynášel unáhlené hodnocení, jak to pod jedním člověkem probíhalo. Zprvu jsem měl poměrně pozitivní dojmy, poté jsem prožil dvouměsíční období, které pozitivní nebylo. Zbytek sezóny zase může vypadat jinak.

Nakolik tomu věříte?

Prostě věřím. Nikoho nebaví jen trénovat a pak si sednout na lavičku, nebo na tribunu. V kariéře se mi to příliš nestávalo, byla to pro mě nová situace. Jestli měla být něčemu prospěšná, tak v tom, jak velkou chuť do fotbalu nyní mám. Užívám si na srazu každý trénink, každou minutu na trávníku.

V pondělní přípravě s Belgií to bylo patrné.

„Víte, i když jsem v Číně hrál, tak zápasy probíhaly jinak, než jsem byl za poslední roky zvyklý.

V čem?

Dřív jsem býval často u míče, měl spoustu možností ve finální fázi něco vymyslet. Po tom se mi stýská. Tady si zase můžu zahrát fotbal, který mě baví.

Čínská liga se hraje přes léto, jste na tento zápřah nachystaní?

Zažil jsem tento systém při působení v Norsku, v Rosenborgu. Budou to náročné měsíce, ale není důvod k obavám.

Do Norska se brzy podíváte, v sobotu v Oslo vás čeká kvalifikační duel. Těšíte se na návrat do země, kde se vám dařilo?

Na Norsko s manželkou rádi vzpomínáme. Potkali jsme tam fajn lidi, dobře se nám tam žilo. Od začátku jsem cítil, že lidi v klubu jsou rádi, že tam jsem. Spoléhali na mě. Bylo to sice zavazující, ale také motivující. Dodávalo mi to sebevědomí, že jsem vítaný. Nejedu tam ale teď na návštěvu. Potřebuje nutně vyhrát, aby pro nás byla kvalifikace na podzim zajímavá.

Reklama

Související témata: