Hlavní obsah

Přichází Schickův čas? Věřím, že nám Patrik všem ukáže, co umí, říká Jarolím

Oslo

Ta otázka se sama nabízí. Přichází čas Patrika Schicka v národním týmu? Jednadvacetiletý útočník Sampdorie Janov uchvátil Itálii, hned v premiérové sezóně mu přistála na stole nabídka slavného Juventusu. Čeští fanoušci mají jasno: když střílí spousty gólů v italské lize, bude i v reprezentaci. Jenže tak jednoduché to není...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Schick.

Článek

„Nejsem ještě takový hráč, abych tým nějakým způsobem táhl. Tlak teď cítím o něco větší a není to úplně snadné," říká Schick. V národním mužstvu je zatím v gólovém stínu plzeňského Michaela Krmenčíka. Schickova bilance jedné branky ve čtyřech startech fanoušky nejspíš zklamala. V jeho případě se však vyplatí počkat. Aby si mohl podmanit Itálii, potřeboval „utéct" ze Sparty a obouchat se na ročním hostování v Bohemians 1905.

„Pro Patrika je to obrovský skok, vždyť ještě před rokem byl v Bohemce. Když jsme spolu cestovali na minulý sraz, na letišti v Miláně byl kolem něho blázinec, lidé se s ním fotili. Je chytrý i sebevědomý v dobré míře. Srovná si to, bude v pohodě," tvrdí záložník Ladislav Krejčí.

Sivok: Nechápu, že ve Spartě nehrál

Nejlepší střelec celé kvalifikace o ME jednadvacítek. Jedenáct gólů v Serii A, dva v Italském poháru. Ta čísla mluví jasně - Schick dokázal, že na nejvyšší level má. Prosazoval se nejen gólově, nýbrž i herně. Některé jeho individuální akce, kdy v plné rychlosti přešel přes několik protihráčů, italské sportovní kanály donekonečna opakovaly.

„Záleží, jestli ustojí tlak. Myslím, že to pro něj není jednoduché. V médiích se neustále probírá, kam půjde, kam nepůjde. Ale kvality má, to už jsem viděl, když byl s námi Patrik na kempu před loňským mistrovstvím Evropy. Hrozně mě zaujal, byl jsem překvapený, že ve Spartě nehrál," diví se reprezentační kapitán Tomáš Sivok, který je uchvácený Schickovým řešením herních situací.

„Když vidíte, jak přebírá balon, jak přihrává... Ty věci prostě dělá jinak. Většina útočníků se snaží zakrýt míč, hrát ho z první, ačkoli ho ani obránce nepresuje. Patrik vycítí, kdy mu stoper nedýchá na záda. Okamžitě se s balónem otočí, pak už je pro obránce těžké ho zastavit. Tyhle situace dokáže řešit, právě proto je tak ceněný," doplňuje Sivok.

Naváže na výkony dřívějších útočníků?

O Schickovi básní také viceprezident Juventusu Pavel Nedvěd. Připomíná mu prý Zlatana Ibrahimovice z doby, kdy švédský kanonýr začínal v Turíně. „Samozřejmě se to hezky poslouchá. Musím se přiznat, že právě Ibrahimovic byl odmala můj vzor. Jenže Zlatan je jen jeden," říká Schick.

Od dob Jana Kollera a Milana Baroše český fotbal nevyprodukoval střelce, o kterého by se reprezentace mohla pravidelně opírat. V 21letém šikulovi chová naději, že by na Dina mohl navázat. Zatím je však brzo. Dres A-týmu oblékl teprve čtyřikrát. Naposledy v pondělní přípravě s Belgií (prohra 1:2), ve které trefil tyč.

„Na podzim s Ázerbájdžánem jsme s ním moc spokojení nebyli, poté s Norskem hrál až na konci. Březnový sraz kvůli nemoci neabsolvoval. Těším se a věřím, že nám Patrik všem ukáže, co umí," přeje si trenér Karel Jarolím. Vyslyší ho Schick?

SCHICKOVY GÓLY
Sampdoria Janov
35 zápasů/13gólů
Jednadvacítka
9/10
A-tým
4/1
Česká liga
31/8

Reklama