Hlavní obsah

Na mistrovství světa už byl, EURO zažije prvně. A Lavička nechce být s Lvíčaty jen do počtu

Tychy

Byl na mistrovství světa, sedmkrát vyhrál federální ligu, coby trenér slavil dvakrát český a jednou australský titul. Ale na mistrovství Evropy se nikdy nepředstavil. „I pro mě jde o velkou premiéru a mezník v kariéře," ujišťuje čtyřiapadesátiletý Vítězslav Lavička, trenér české fotbalové reprezentace do 21 let před nedělním vstupem do ME v Polsku.

Foto: Radek Malina, Právo

Trenér Vítězslav Lavička (vpravo) a manažer české fotbalové reprezentace do 21 let Jaromír Šetrle.

Článek

Doléhá na vás nervozita z první velké mezinárodní akce v roli trenéra?

Určitým způsobem už od středečního srazu v Praze. V Polsku se zájem o náš tým ještě prohloubil, vnímám mnoho vzkazů a zájem fanoušků z domova. Napětí se dostavuje.

Během hráčské kariéry jste byl velice úspěšný, jako trenér přivedl k trofejím Liberec, Spartu či australské Sydney. Kam řadíte účast na ME s reprezentací do 21 let?

Nikdy jsem na evropském šampionátu nebyl, tudíž stejně jako pro hráče se i pro mě jedná o velkou premiéru a významný mezník. Jsem hrdý, že český fotbal může být mezi dvanácti nejlepšími týmy kategorie a já budu u toho.

Netajíte se, jak důležitá pro váš úspěch je rodina. Vybavily vás dcery či manželka nějakým talismanem?

Dostal jsem od děvčat před odjezdem pusu a budou přímo na stadiónu sledovat duel s Německem, tudíž talismanem budou právě ony.

Reprezentační výběry do jednadvaceti let jsou často podceňované a jejich kvalita zpochybňována. Zaznamenal jste určité znevažování dané kategorie?

I já občas slyším, že jde o mládežnický fotbal, a jsem velice nerad. Jednoznačně to odmítám. Když celý cyklus začíná, je klukům jednadvacet. Ale během kvalifikace vyspějí a na šampionát jedou dospělí chlapi, kteří mají svůj život mimo fotbal. A slibně rozjetou kariéru, kterou mistrovství může zásadně ovlivnit.

Budete mít k týmu před prvním zápasem nějakou speciální motivační řeč?

Ne. Nejsem toho příznivcem. Působíme na hráče průběžně. Navíc mistrovství Evropy je vrcholem v kategorii. Účast samotná je velkou motivací. Navíc už ve středu večer, ještě před přesunem do Polska, jsme se sešli všichni po večeři v Praze, abychom si ujasnili záměr, s nímž se v Polsku představíme.

A prozradíte, v jakém duchu jste na hráče apeloval?

Aby z hlavy vypudili myšlenky, že hrají jen za své jméno a o vlastní kariéru. Aby nehráli individualisticky, ale vlastní umění obětovali pro úspěch týmu. Odezva byla velmi příznivá, což mě utvrzuje, že máme správný charakter.

Co budete osobně považovat za úspěch na šampionátu?

I dál se držíme postupných cílů. První v podobě postupu na šampionát jsme splnili. Čeká nás nejtěžší možná prověrka, neboť Německo, Itálie i Dánsko mají obrovskou kvalitu. Ale nechceme být jen do počtu. Postup ze skupiny je velkou motivací.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.