Hlavní obsah

Jste elita, burcuje Lavička Lvíčata před Německem. Kvůli střetu s gigantem systém měnit nehodlá

Tychy

Největší favorit skupiny i turnaje čeká českou fotbalovou reprezentaci do jednadvaceti let při nedělním úvodním představení na ME v Polsku. Tým Vítězslava Lavičky narazí v Tychách v neděli v 18 hodin na výběr Německa, který nikdy nechyběl na finálovém turnaji, prošel kvalifikací bez ztráty bodu a jeho hráči jsou hvězdami bundesligových klubů!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Antonín Barák (vlevo) a trenér Vítězslav Lavička během srazu reprezentace do 21 let před nadcházejícím ME v Polsku.

Článek

„Mají mimořádně silný tým. Jejich způsob hry je velice podobný německému reprezentačnímu áčku. Jsou mimořádné kreativní, obrovskou sílu mají zejména ve středu pole," vypočítává trenér českého týmu Vítězslav Lavička.

V pátek ráno sezval hráče do konferenčního sálu hotelu Angelo v Katovicích, kde česká výprava sídlí, a u plátna hráčům soupeře detailně představil. Poukazoval na jeho silné i slabé stránky. A následně během dopoledního a poté i odpoledního uzavřeného tréninku na hřišti GKS Katovice chystal s českými mladíky taktiku na výjimečný duel.

„Rozhodně neuhneme z našeho systému, jímž jsme se prezentovali v kvalifikaci. Přineslo nám to úspěch, není důvod něco překotně měnit," přesvědčuje Lavička, že se hodlá držet systému s třemi záložníky a třemi útočníky. „Jen budeme reagovat na vývoj duelu a obraz hry," podotýká český trenér před konfrontací s děsivou ofenzivní silou.

Jen pro představu. Útočná hvězda soupeře Serge David Gnabry nasázel v minulé sezóně jedenáct branek v bundeslize za Brémy, které jej vykoupily z Arsenalu. Ovšem už v příští sezóně bude oblékat dres Bayernu, jenž vysázel deset miliónů eur. Ještě o šest miliónů více bude muset zaplatit do kasy Schalke případný zájemce o služby záložníka Maxe Meyera.

Středopolař Davie Silke byl zase hvězdou Lipska při senzačním tažení za druhým místem a Hertha Berlín zaplatila osm miliónů eur, aby jej od léta měla v kádru. Ještě o polovinu více obětovala Borussia Dortmund, aby Mahmoud Dahoud z Mönchengladbachu oblékal v příští sezóně dres klubu z Vestfálska. Kapitána Maximiliana Arnolda si Wolfsburg cení na deset miliónů eur. A tak by bylo možné pokračovat.

„Mají velmi silnou ofenzivu, ale my také. Nemyslím si, že by nás extra převyšovali. Nepochybně si hodně zaběháme, bude plno soubojů, ale těším se na tu konfrontaci. Nejsme žádní nazdárci. V kvalifikaci jsme hráli dobré zápasy," neděsí se střetu s německým favoritem obránce Stefan Simič. Hovoří z duše celého týmu. Odhodlání českých Lvíčat je obrovské.

„Nabádám hráče, aby se nestresovali. Vnímáme velká očekávání, ale nesmí nás svazovat. Dodáváme klukům sebevědomí. Jsou mezi dvanácti nejlepšími týmy, patří k naší elitě a nadešel čas to ukázat," pobízí hráče Lavička.

Doufá, že hlad podceňovaného týmu po úspěchu přinese v dost možná klíčovém úvodním duelu potřebný úspěch. Do semifinále jde jen vítěz skupiny a nejlepší tým z druhých míst. A tak může ztráta na úvod znamenat těžký direkt. „Uvědomujeme si výjimečnost utkání. Pro většinu kluků bude mezníkem v kariéře. Někteří jsou na křižovatce a jejich kariéra se může posouvat dál. Jen je potřeba upřednostnit týmový výkon před individuálním. Opak by byl cestou do slepé uličky. Ale jsem přesvědčený, že máme dostatečný charakter. A nechceme být v Polsku jen do počtu."

Pravděpodobné sestavy

Česko: Zima - Matějů, Lüftner, Simič, Havel - Souček - Černý, Barák, Trávník, Jankto - Schick. Německo: Schwäbe - Toljan, Stark, Kempf, Gerhardt - Weiser, Arnold, Amiri, Gnabry - Meyer - Selke.

Úvodní duely Česka na ME do 21 let
2000 Česko-Nizozemsko 3:1 stříbro
2002 Francie-Česko 2:0 zlato
2007 Česko-Anglie 0:0 základní skupina
2011 Česko-Ukrajina 2:1 bronz
2015 Česko-Dánsko 1:2 základní skupina

Reklama

Související témata: