Hlavní obsah

Německo - Česko 2:0Rozpačitý vstup do šampionátu! Lvíčata nestačila na favorita

MinutaMin. Tým Hráč Akce
44. Meyer 1 : 0
50. Gnabry 2 : 0
Záznam online reportáže

Radek Malina (Tychy)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Rozpačitý start! Česká fotbalová reprezentace do jednadvaceti let při nedělním úvodním představení na mistrovství Evropy v Polsku ve skupině C podlehla Německu. Výběr trenéra Lavičky byl v ofenzivě prakticky neškodný, až na výjimečné záblesky nebyl schopný nebezpečné kombinace, a dvoubranková prohra s favoritem byla ještě milosrdná. Postupové naděje českého celku poklesly, v nabité skupině hraje ještě s Itálií a Dánskem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Milan Havel (vpravo) a Němec Mitchell Weiser.

Článek
Fotogalerie

Němci zahrozili už po pěti minutách, kdy si Gnabry navedl míč z levé strany do pokutového území přes Lüftnera, následně si poradil se Simičem, ale k úlevě české defenzivy střela mířila těsně mimo.

Následně český tým na několik minut získal převahu, jenže efekt byl nulový. Ofenzivní trio Jankto, Schick, Černý se prakticky nedostalo do hry a ke skutečnému ohrožení brankáře Pollersbecka nedošlo.

Lavičkův tým postupně přenechával aktivitu hráčům Německa, kteří více drželi míč a začínali dominovat. Po osmadvaceti minutách pak znovu zahrozil z levé strany Gnabry, jehož v plné rychlosti nezachytil Lüftner, ale Zima ještě dokázal střelu srazit na tyčku.

Když už se zdálo, že český tým dokáže udržet lichotivou bezbrankovou remízu do přestávky, přišla série chyb začínající u Černého, po níž předvedl parádní individuální akci Meyer a jeho přízemní střela prošla Zimovi nečekaně pod rukama do sítě - 1:0.

Druhá půle začala v českém podání stejně bídně jako končila první. Vyloženou příležitost Weisera sice dokázal Zima ještě skvostně lapit, jenže když vzápětí Sáček fatálně chyboval při dlouhém nákopu Němců, kdy naservíroval balón Gnabrymu a ten přidal druhý německý gól - 2:0.

Až při dvoubrankovém manku dostal český tým prostor k prvnímu nebezpečnému výpadu, jenže Schickova první rána byla zblokována a následně pálil kanonýr italské Sampdorie zbrkle nad. Pak ještě Němce vyděsil Jankto, když se skluzem vrhl do váhavé rozehrávky brankáře Pollersbecka, ale šel těsně mimo. Pak po výjimečné české kombinační akci z pravé strany přišla naděje na korekci výsledku, jenže Janktův pokus němečtí zadáci dokázali zastavit.

Při nepříliš vydařených českých pokusech o ofenzivní výpady se Němci snadno dostávali k míči a mohli skóre navýšit. Jenže Weiser pálil nad braku a pokus Meyera dokázal Zima zneškodnit.

Když pak v závěru centr Gerhardta srazil v pokutovém území Jankto rukou, uchránil český tým od třetí branky Zima, který pokutový kop Selkeho skvostně lapil!

Češi přeci jen dostali ještě šanci ke korekci skóre, jenže po akci Chorého s Janktem Schick v další vyložené pozici přestřelil. Německý tým pak už v klidu uhlídal vítězství.

ME fotbalistů do 21 let - skupina C, Tychy:
Německo - Česko 2:0 (1:0)
Branky: 44. Meyer, 50. Gnabry. Rozhodčí: Manzano - Rodriguez, Sevilla (vš. Španělsko). ŽK: Trávník. Diváci: 14 051.
Německo: Pollersbeck - Toljan, Stark, Kempf, Gerhardt - Dahoud (66. Jung), Arnold (86. Haberer) - Weiser (76. Phillipp), Meyer, Gnabry - Selke. Trenér Stefan Kuntz.
Česko: Zima - Sáček (81. Chorý), Lüftner, Simič, Havel - Souček, Trávník - Černý (72. Hašek), Ševčík (56. Barák), Jankto - Schick. Trenér Vítězslav Lavička.
1.Itálie11002:03
Německo11002:03
3.Česko10010:20
Dánsko10010:20

Reklama

Související témata: